Olej s Ford normou

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Jerry3

Re: Olej s Ford normou

Příspěvek od Jerry3 »

Když srovnám oleje, které jsem vypustil ze zánovních motorů 1,6EB, 1,5EB a naposledy z 1,0EB, tak právě v případě toho posledně zmíněného šlo o úplně jinou "kapalinu", nazelenale barvy, nezvyklé vůně a hlavně na první pohled o vysoké hodnotě povrchového napětí. A jak jsem už zmínil, žádný jiný olej, a že jich tím samým trychtyrem protekly přinejmenším desítky litrů, neměl tak nízkou viskozitu.

P.S.: Kdybych nevěděl, že je to finančně vyloučeno, řekl bych, že šlo o PAG.
rofek

Příspěvek od rofek »

@Pitris :
po nekolikate mam dojem, ze se chytame za slovicka, reagujeme na nepodstatne veci, resp. ze si touto formou vypisovani proste nerozumime. chci verit, ze je to spis kvuli moji nesikovnosti (slovak pisici cesky; nevim se vyjadrit dostatecne strucne a zretelne).
Pitris píše: Ano. ony aditiva je při výrobě oleje poměrně obtížné zkombinovat se základem tak aby fungovaly, ale externí přidání něčeho jde lehce - to máš recht. Stačí to naklopit do nalívacího otvoru pro olej. Ale že se tím zkombinuje něco s něčím a může to být na úkor jiných vlastností výsledné směsi je už asi jedno, že :?:
Zkusim to tedy "strucne" k tomu podtrzenemu. Vyvazeny a funkcni aditivacni balik je kumst. Jednotlive slozky mohou mit v kombinaci, resp. po smichani se zakladem "vedlejsi", az protichodne ucinky. Ale porad je to "jenom" rozsireni ci vylepseni vlastnosti zakladu. Nic-moc zaklad se supr adit. balikem neudela mnoho muziky...
Dobry, fungujici pripravek je formulovany tak, ze nemeni, nebo jen v zanedbatelne mire zmeni vlastnosti oleje, do kt. je pridan; pouzije ho jako "nosic" ci medium.
focus_2.0_107kw_W:Trident 5w40_S:Trident(ss) 10w40 + Bishop´s 906 /// fusion_1.4_59kw_Trident-5w40 & B´s 906
BigBang
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BigBang »

a jakej je rozdíl v tom, že tenhle přípravek tam zvrhneš ty nebo už výrobce při výrobě?
A2 1.4TDI + T5 2.5TDI, 1.9TDI - Rav VMO
Cabrio 2.3E - 10w40
Fabia 1.2TSI - Rav SSL
KLE500 - Rep MotoSint 10w40
TnT899 - Rep MotoR 15W50
MX-5 - HPR 10w50, Technyx 75w85, Yac BVX 75w90
Ex: Rep El 505.01TDI 5w40, MO XF 5w40, XFS 5w50, XF 0w40, EE 5w40
tonny

Příspěvek od tonny »

rofek píše:
tonny píše: ... toho "co tam patří" Ford Formula 5W-30 A5. Až dnes jsem si teprve všiml, proč těm olejům říkáte vodička. Studený olej když jsem přelíval do bandasky, tak to byla opravdu řidina.
hmm. budu radeji predpokladat, ze to melo/chtelo byt napsane uprimne. Toz, se Vam to pak Vasnosti jenom, no jak to slusne rict..., "zdálo" ...
Ona "ridkost" neni volnym okem rozeznatelna ani u zahrateho oleje, kdyz se vypousti z vany pri vymene.
Rofek, nejsem automechanik, jen si dělám hodně věcí sám, baví mne to, doma pro 4 auta a další z rodiny. Většinou používám 5W-40, u dvou v létě 10W-40 a olej zásadně vypouštím přes noc, tedy olej je vždy studený, než ho z nádoby přeliji do kanistru. Pořídil jsem Forda, dal olej "co tam patří" (Ford Formula 5W-30 A5), udělal třetí výměnu. Při první se mi to zdálo řidší, u druhé jsem si už všímal a třetí se mi to nezdálo a napsal jsem to tu. Domnívám se, že u studeného oleje (3x výměna během jednoho roku v různých okolních teplotách, měním venku) by mělo být jedno, jestli je to 5W-40 nebo 5W-30. Tak jsem to myslel. Hádat se nebudu. Pokud někdo vylije teplý olej, poznat to být nemusí.
Ford Explorer V6 4.0 lpg 1998, Shell HU 5W-30 SL ATF MaxLife
Toyota SiennaV6 3,5 2007 Rowe RS 0W-40 ATF MaxLife
Peugot 206 1,4i, 2005, Total Q 5W-40 ATF MaxLife
MB GLK 320CDI 3,0 2009, MB 5W-30, ATF MB
Honda Jazz1,25, 2005, Ravenol SSL 0W-40
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

rofek píše:@Pitris :
po nekolikate mam dojem, ze se chytame za slovicka, reagujeme na nepodstatne veci, resp. ze si touto formou vypisovani proste nerozumime. chci verit, ze je to spis kvuli moji nesikovnosti (slovak pisici cesky; nevim se vyjadrit dostatecne strucne a zretelne).
Ale já Ti rozumím. A celkom dobre rozumiem aj slovenčine pretože som slúžil vlasti v Bratislave....:lol:
Eném mě nende na pochopa☺když píšeš že: "Dobry, fungujici pripravek je formulovany tak, ze nemeni, nebo jen v zanedbatelne mire zmeni vlastnosti oleje, do kt. je pridan; pouzije ho jako "nosic" ci medium." Protože PROČ by nemělo toto ovlivnit olej, do kterého to přiliješ ? Něco tím vylepšíš, ale něco jiného ovlivníš/zhoršíš. Protože "vyvazeny a funkcni aditivacni balik je kumst." Ano, je to vypočítané a vyvážené při výrobě v rafinérce aby to fungovalo. A je to vypočítaný a vyvážený aditivační balíček ve spojitosti se základovým olejem. A protože to něco navíc jednou přiliješ (Ty nebo někdo jiný) do oleje sk. 3, který obsahuje určitý aditivační balíček, podruhé to přidáš do PAO oleje, který obsahuje jiný balíček aditiv, tak to něco udělá pokaždé něco jiného. A kdyby někdo někdy vynalezl zázračnou látku, tak ji bude ve velkém prodávat velkým olejářským společnostem a ne ji po malých lahvičkách nabízet motoristům v maloobchodě. Protože ať chceš nebo nechceš, tak tím že do oleje něco přidáš, tak ho (po)změníš....
Jinak už nevím jak Ti to ještě jinak podat/napsat, ale něco si přečti třeba tady. Už jsme ale off topic.
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
PavelM

Příspěvek od PavelM »

rofek píše:
Pitris píše: Však taky bylo psáno že hned se ani pejsek nevyčurá, ale jeho vliv na těsnění je prokazatelný.
Takze jeste jednou. PavelM se neptal, jestli si pomuze (prave) tim, ze nalije MaxLife, ale jestli mu pomuze prechod na 5w40 snizit/zastavit sptorebu oleje.

O ucincich ML jsem psat pochybovacne nemusel, je to od temy. Ale kdyz jsi uz uvedl vetsi detail (zrejme pro me "vyskoleni"), tak bych si dovolil doplnit, ze obecne smes zakladu a aditiv muze jenom ve znacne omezene mire dosahnout efektu, kt. maji prave ony aditiva zabezpecit. Jednak proto, ze primarne maji pusobit proti nezadoucim vlivum, kt vznikaji za provozu a za dobu zivostnosti naplne, kt. je obsahuje. A taky proto, ze ony aditiva je pomerne obtizne skombinovat se zakladem tak, aby to nebylo na ukor jinych vlastnosti vysledne smesi.
Naproti tomu specialne formulovany pripravek, kt. nesupluje napln do niz je pridan co do mazani, chlazeni, proti oxidaci, atd., muze "jit po podstate" problemu za znacne kratsi cas a mnohem dusledneji.
Je pravda že jsem chtěl nějak omezit spotřebu oleje pokud je to vůbec normální takto uvažovat, nechci tam lít další přípravky do oleje . Je to tím že i tady někdo psal že ten maxlife by mohl mít lepší těsnící a regenerační přísady tak proto jsem nad ním uvažovat a koupil ho. Sice najedu tak 7-8t km ročně ale jak už psáno pokud se motor trochu honí ta spotřeba oleje tam je letos na jaře jsem měl mezi ryskami a dolil asi 3dcl což bylo mírně nad horní rysku. Možná panikařím a je to normální stav no.
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

PavelM píše:....že ten maxlife by mohl mít lepší těsnící a regenerační přísady....
Má je, ty regenerační; a čistící. Ale hned to nepůjde - alespoň dva intervaly. Co by se mohlo projevit hned, je "těsnící" vyšší viskozita při opravdu zahřátém motoru (30 > 40) - dotěsněním vůlí. Ale pokud
PavelM píše:....mám cestu přes půlku republiky a auto nejede zrovna pomalu tak doma dolívám podle měrky po cestě tak deci oleje....
tak to není nic hrozného. A jak SynPower, tak i MaxLife jsou dobré oleje - a důležité je ACEA A3 :wink:

Hombre

Příspěvek od Hombre »

Asi tak, moje mondeo má na krku skoro čtvrt mega km tak již má nárok si nějaký to deci schlamstnout. Jelikož tam celou dobu neliji předepsanou A1/A5, ale většinou až na pár desítek tis.km s Q8, motor i v krutých mrazech vrčel na Valvoline Durablent 10W40 bez problémů. Jak šel čas i porce km se zvyšovala, začal maxiferda mlaskat po oleji. Žádná hrůza, jen 1L oleje na 2700 km, což dělá 4deci na 1000 km. Nic vylágrovanýho ,žádný problém s pístníma kroužky z důvodu nepředepsaného oleje. Jen čas se podepsal na životností gufer na ventilech a na klice.
Tak tam při výměně přišel MaxLif .Nějak se spotřeba nezměnila ale ustálila. Další výměna proběhla tak, že do motoru šlo 2L Durablent a zbytek zbylý ML.z dolévání. Při kontrole hladiny jsem stále doléval dokoupený ML. Další výměna zase 3L DB a zbytek ML a na dolévání zase ML.
A výsledek asi takový,při poslední kontrole stavu km a hladiny oleje mě vyšlo, že jsem již na 3 deci na tisícovku.
Nechci již dělat generálku gufer,protože by to chtělo po 260 t. km i rozvody. Stále mě vyjde na již odhadované km,co ještě nejezdím, než odejde do nebe,levněji ten olej, než výměna gufer.
Jen doplňují, motor je stále v kondici a jezdí dle toho jak jedu mezi 7.8 - 8.4 L/100 km
BMW R 1200 RT - Bělouš
BMW R 1200 RT - Baron
Valvoline All-Climate 20W-50
cimik

Příspěvek od cimik »

Zdravím pánové,
můžu tohle nalít do Focusu ST r. 2016?
http://www.eneos.cz/motorovy-olej-c14/e ... 0w30-i136/
Je to plnotuk, žádná A5 jak požaduje Ford..
Zůstaly mně 4 litry tohoto oleje po předchozím autě a nechci aby jen tak ležel v garáži.
Díky za rady.
Mazda 3 e-Skyactiv 186, r. 2024
Petro Canada Supreme Synthetic 0w-20

Fiat Punto 1,2 44kw, r. 2004
Valvoline MaxLife 10w-40
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Buď jsem blbej já nebo ty stránky, pitomější jsem už dlouho neviděl, jak na kosmetiku pro holky... :roll: Je-li plnotučný a nejezdíš často na krev, bez obav bych jej použil. Max. po 10tis.km by ale šel zase ven.
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Asi tak :wink:
Colommbo píše:Je-li plnotučný a nejezdíš často na krev, bez obav bych jej použil. Max. po 10tis.km by ale šel zase ven.

cimik

Příspěvek od cimik »

Pitris píše:Asi tak :wink:
Colommbo píše:Je-li plnotučný a nejezdíš často na krev, bez obav bych jej použil. Max. po 10tis.km by ale šel zase ven.
Je to Acea C3-10, takže myslím že je plnotučný :-)
Mazda 3 e-Skyactiv 186, r. 2024
Petro Canada Supreme Synthetic 0w-20

Fiat Punto 1,2 44kw, r. 2004
Valvoline MaxLife 10w-40
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Jo, to by šlo. Ale jak jsem psal - po max. 10tis.km ven. :)
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
lefort

Příspěvek od lefort »

V pátek jsem absolvoval první (a nejspíš poslední) prohlídku v autorizovaném servisu. Do motoru mi doslova "vnutili" jejich 5W20 od Shellu - zkoušel jsem s technikem probrat otázku vhodnosti tohoto oleje do sportovního auta, ale jaksi jsem narazil, i když měl v příručce jasně uveden olej 5W30 jako alternativu :roll:
Nicméně jsem se nehádal, auto převzal a doma kouknul na měrku. Kromě toho, že byl olej skoro o půl litru! přelitý, ten, který jsem otvorem na měrku odsál, byl hnědý jak padesátiletý Talián po dovolené :evil:
Je pravdou, že jsem jel ze servisu domů skoro 50 km, takže promísení se zbytky starého oleje určitě proběhlo, ale silně pochybuji, že byla vyměněna celá náplň. Navíc jsem chtěl poladit dovírání dveří řidiče, které vyřešili politím těsnění silikonovým olejem :evil:
Mám sto chutí panu chytrému technikovi poslat nepěkný mail :evil:
Toyota GR Yaris Litchfield @ 230kW - Ravenol DFE 0W20, MTF1, MTF3, DGL
Aprilia SR GT 125 Sport - Ravenol VST 5W40
Lexus NX 450h+ - v záběhu
Pedro

Příspěvek od Pedro »

Lepsi je,zkusenost,kdyz si tam zajdes a pockas,az se bude bavit,v ramci oboru,s jinym zakaznikem.
Nemluve o drobne audienci u sefa pobocky. Vyse jiti,nema smysl. Ale sef pobocky,ten se v ramci bobku o svuj flek,bude snazit.
A ten oil,proplachni streva a VEN.
Odpovědět