Peugeot/Citroen B71 2290
Moderátor: Colommbo
-
svara
Re: Peugeot/Citroen B71 2290
Nezapomínejte, že jsem až do Mogulu jezdil na PS B71 2290.
-
Libor
Co se týče spotřeby PHM vs. rozdílných specifikací oleje, napíšu svůj postřeh. Mám od novoty Hondu s atmosférou. Z výroby olej 0W20. Spotřeba při prvním dotankování 5.7 l/100 km. Druhé dotankování s identickou spotřebou. Třetí tankováni, spotřeba 5.5 l/100 km. Pak vyměněn olej za Motul 5W40 (A3). Spotřeba vrostla na zanedbatelných 5.8 l/100 km a 5.9 l/100 km při dalších dotankováních. Dlužno říct, že v tu dobu jsem už měl po syrovém záběhu a začal jsem motor více točit. I přesto si myslím, že i s plnotučným olejem spotřeba výborná. Co jsem zaznamenal dále je skutečnost, že na velmi krátkých trasách (do 5 km) spotřeba se studeným motorem na palubáku klesá od rozjezdu pomaleji, než s olejem 0W20. Jde o nárůst cca 0.5 l/100 km, při jízdách na 10 km se spotřeba pak srovná a mezi těmito oleji příliš rozdíl nevidím. Kdo ví, co emise
Takže kdo jezdí jen fakt velmi krátké trasy, možná přínos 0w20 (ale snad radši jen s esterem) zaznamená. Jinak to vidím jako zbytečnost, s potencionálním rizikem vydřených válců s šálů a kdo ví čeho ještě... 
-
svara
Nevidím jediný rozumný důvod, proč by olej C3 5w/40 měl vydírat válce.
A už vůbec nevím proč jezdit na olej, se kterým se chová motor jako zvadlá lilie.
A už vůbec nevím proč jezdit na olej, se kterým se chová motor jako zvadlá lilie.
-
Libor
O stránku dříve se píše o 0w20, 5W20, tak píšu o vlastním potřehu - zatím jen o spotřebě. Možná jsem to teď nepochopil (snad vtipkuješ), ale já narážel na nadměrné opotřebení v souvislosti s 0W20, ne 5W40 
-
svara
To se omlouvám. Bral jsem to jako reakci na můj příspěvek a já jsem 5W/20 v motoru
nikdy neměl. Podílím se o svoje zkušenosti. Nikoho neovlivňuji.
nikdy neměl. Podílím se o svoje zkušenosti. Nikoho neovlivňuji.
-
Libor
V pohodě, o nic nejde. No, neboj (nebo spíše bojme se všichni), s příchodem normy Euro 7 a možná jestě dříve, budeme mít 0W20 v motorech z výroby zcela všichni. Některé diesely tam už teď mají 0w16
Co se týče těch emisi, jsem zvědavý, na co příjdete.
Jen doufám že ještě dlouho budou k dispozici i oleje ACEA A3/B3....
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
-
Libor
Pitris:
Tak to já taky. Nicméně mě napadá myšlenka.... Když budou výrobci vyvíjet nové motory na řídké oleje, co se stane, když tam naliješ plnotučný olej? Nezabiješ tak časování ventilů, mazací okruh celkově, nebo třeba kat apod? Celý tenhle ekoterorizmus mě nehorázně štve
Tak to já taky. Nicméně mě napadá myšlenka.... Když budou výrobci vyvíjet nové motory na řídké oleje, co se stane, když tam naliješ plnotučný olej? Nezabiješ tak časování ventilů, mazací okruh celkově, nebo třeba kat apod? Celý tenhle ekoterorizmus mě nehorázně štve
Já vím - ty "řidiny" jsou dláždění cesty do pekel. O časování bych ale s normální HTHS viskozitou obavy neměl; je ale možné že to na ty ekokurvítka potom vliv mít může
Ale někdo tu nedávno psal že u některých nových oturbených motorů začínají jejich výrobci opět předepisovat oleje s normální HTHS !
-
Libor
Že by se blýskalo na lepšì časy a A3 se do nových motorů vrátila zpět, byť třeba jen s MID SAPS, ale přece? Jsem zvědavý, co bude dál.
No uvidíme
Cesty páně a ekoteroristů jsou nevyzpytatelné, ale snad zvítězí rozum nad blbostí 
On i ten můj motor měl původně schválen jak olej C2(5W-30) tak A3(0W-30),ale pak byl ten druhý zapovězen.Jestli to bylo k vůli zvýšeným emisím nebo smrti katalyzátoru netuším.
Ale řekl bych,že A3 nejde moc s MID SAPS dohromady,buď MID SAPS a C2/C3 nebo FULL SAPS a A3.
Pak se dá ještě C3 MID SAPS,ale s vysokou HTHS viskozitou nebo C2 s nízkou HTHS viskozitou.
Ale řekl bych,že A3 nejde moc s MID SAPS dohromady,buď MID SAPS a C2/C3 nebo FULL SAPS a A3.
Pak se dá ještě C3 MID SAPS,ale s vysokou HTHS viskozitou nebo C2 s nízkou HTHS viskozitou.
Citroen C1 Feel 1.0 51kW
Nissan Qashqai Czech Line 1.3 103 kW
Nissan Qashqai Czech Line 1.3 103 kW
-
Libor
Máš pravdu, ono by to takhle asi namíchat nešlo... Možná se pletu, ale MID SAPS olej je podle mě někde kolem 0.8-1% váhy? Když by bylo nejhůř s emisema, volil bych něco s C3. Takový olej vyrábí třeba Motul (5W30 X Clean). Navíc má běžnou (resp. zvýšenou HTHS). Je zase pravda, že má nižší TBN. Ale v konečněm důsledku, by to bylo to nejmenší zlo... Blízko tomu je i Motul X Max OW40, popel 1.1% procenta váhy, vyšši TBN a normální HTHS. Ale to už moc kombinuji 
No, možná to tak brzo budeLibor píše:....Navíc má běžnou (resp. zvýšenou HTHS)....
Je tomu tak. Nevím ,jestli je Renault světlá vyjímka, ale to všech svých foukaných TCe (1,2, 1,6 i trojvál 0,9) předepisuje plnotučný 5W40 A3/B4. Zatím.Pitris píše:Já vím - ty "řidiny" jsou dláždění cesty do pekel. O časování bych ale s normální HTHS viskozitou obavy neměl; je ale možné že to na ty ekokurvítka potom vliv mít může![]()
Ale někdo tu nedávno psal že u některých nových oturbených motorů začínají jejich výrobci opět předepisovat oleje s normální HTHS !
Citroen C4 1.6 VTi - Prodáno
Renault Megane Grandtour 1.2 TCe EDC
Citroen C4 1.6 Blue-HDI
Renault Megane Grandtour 1.2 TCe EDC
Citroen C4 1.6 Blue-HDI