luki.xy píše:Díky za reakce, je to konkrétně motor N46B18A, 16 ventilů. Něco už jsem si o tom četl, takže jsem začal dolévat olej 10W-40 (místo doporučeného 5W-30). Jestli si to správně pomatuji, tak je pro mě důležité to první číslo před W, který značí hustotu při zahřátí. Myslíte že by něco málo řešil třeba až ten olej 20W-40? Přesný problém zatím neznám, co jsem to ukazoval pár mechanikům, tak na to nechtěli moc sahat a hned doporučují výměnu celého motoru. Určitě to někomu nejdřív dám, aby zjistil v čem je chyba, ale je mi jasné, že žádná z možností levná nebude. Jinak auto jede hezky, táhne bez problémů, spotřeba benzínu normální (průměr 7,4), takže aspoň zatím se s tím jezdit dá...
Vseobecne rady Ti tu uz napisali. Ze su to kruzky alebo gufera (tesnenia) na ventiloch. Nenapisal si kolko ma motor najazdenych KM, (asi to ani nikto nevie, kedze to na 99% bude stocene). O aky motor sa jedna mi nieje jasne, lebo v prvom prispevku pises ze je to N42 a potom ze je to N46, ale v podstate je to jedno
Ze mas kruzky az takto opotrebovane je zriedkave, BMW neni moskvic alebo olcit. Piestne kruzky mozu byt napriklad aj pripecene. To sa da pomerne jednoducho "opravit", len je to zvycajne dlhodobejsia zalezitost
Ja by som Ti poradil :
1. vymen separator oleja, to je prva vec ktora sa doporucuje vymenit, ked motor spaluje olej a dymi. Ze je vadny poznas podla toho, ze je v sacom potrubi (za klapkou) plno oleja, ktory sa nasledne spaluje.
2. vymen olej (ten by som vymenil tak ci tak, ak si kupim auto z druhej ruky), vybral by som si nejaky, ktory pekne cisti motor (cistia vsetky, ale niektore oleje cistia rychlejsie), viskozita (kedze ide zima) 5w-40 pripadne 10w-40. Podla toho ako rychlo ciernie, by som ho vymenil, cca tak po 3000-6000 km (aj s filtrom).