Pitris píše:5w50 se dá dobře použít při vyšším teplotním a výkonovém zatížení
Dneska jsem dal Sportivu poprvé řádně zabrat. Trasa Svitavy - Mohelnice s využitím výkonu motoru. Škoda, že jsem u sebe neměl kabel, abych zjistil teplotu oleje (notebook jsem měl)
Jen tak pro zajímavost, kolik dosahují teploty oleje u vašich motorů při využívání výkonu?
Máchal píše:....Jen tak pro zajímavost, kolik dosahují teploty oleje u vašich motorů při využívání výkonu?
Já nemám možnost měřit na svém autě teplotu oleje ale Honda má teplotu chladicí kapaliny i pracovní přetlak v okruhu chlazení nižší než třeba VW koncernové motory, takže snad i olej bude méně teplotně namáhán než u motorů VW. A co vím, tak u busů (Karosa 941) MHD se v létě blíží teplota oleje i 125-ti °C
Já to mám možnost změřit přes VAG a jsem zvědavý, kolik to bude (hlavně v létě)
U těch autobusů to je docela mazec.
Když jsem jel s M6 E63 tak ta měla ukazatel zabudovaný v otáčkoměru a ukazovalo to při jízdě lehce nad 100°C
Zdravím. Mám v plánu jezdit přes zimu oleje 5w40 ( Yacco 5w40 VX 1000 LL nebo Sunoco synturo gold 5w40 ) a přes léto Sunoco Marathon 10w40 Api SL. Chci se zeptat, kde a jak je na kanystrech Sunoco at už 1L a nebo 4 l vyražen datum výroby ? Aby mě nepřišel třeba olej starý 10 let. Na 4L marathon mám kruh, kde jsou čísla od 1 do 12 a šipka ukazuje na 11 a druhej konec šipky na 5ku. To není asi datum výroby že ?
adosM: Ani na jednom z kanystrů (5W50, 10W60) jsem datum výroby nenašel. Nevadí mi to...
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90 "Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Colommbo píše:adosM: Ani na jednom z kanystrů (5W50, 10W60) jsem datum výroby nenašel. Nevadí mi to...
Ted záleží jestli tam má někde být nebo ne.. Napíšu na eshop bezo a jak na auto a uvidím. Je to maličkost Jsem s Marathonem spokojen. A syntruo gold 5w40 bude taky dobrej
No nevím,ale tady na fóru se v jiném vlákně píše,že skladovatelnost(upotřebitelnost)oleje je max.5 let od data plnění. Takže mně by už z principu vadilo,pokud bych na výrobku tento údaj nenašel. Buď je olej tak starý,že už údaj zmizel nebo byl vyzmizíkován účelově,ale obojí je dle mého soudu špatně.
lengy60 píše:No nevím,ale tady na fóru se v jiném vlákně píše,že skladovatelnost(upotřebitelnost)oleje je max.5 let od data plnění. Takže mně by už z principu vadilo,pokud bych na výrobku tento údaj nenašel. Buď je olej tak starý,že už údaj zmizel nebo byl vyzmizíkován účelově,ale obojí je dle mého soudu špatně.
No vzhledem k tomu, že jsem po Valvoline Durablend 10w40, který měl na hydroštely supr učinek konečně našel další olej, na který jsou ( krom studenýho startu hydra bez klepotu ) a to je Sunoco Marathon 10w40. Motor na něj běží jak šepot. Tak mě doba použití dost zajímá. Protože budu toho oleje brát 12 litrů na 2 výměny oleje od jara do podzimu. A bude mě doma ležet 1-2 roky. Tak napíšu tam kde ten olej budu brát a uvidím co napíšou. Jestli je na marathonu a goldu 5w40 datum výroby nebo spotřeby