pneu Lassa

Další nezařaditelná témata

Moderátor: Colommbo

modelář

Příspěvek od modelář »

skodovkar píše:Prý se mají zavádět jakési štítky na pneumatiky, které jsou podobné energetickým štítkům. Uvidíme k čemu to bude.
A k čemu by to mělo být dobré? Copak energetický štítek má nějakou vypovídací schopnost o kvalitě výrobku? Ostatně už dnes se dá z popisků na pneu vyčíst řada věcí jaksi navíc, akorát že o tom téměř nikdo neví.
skodovkar

Příspěvek od skodovkar »

Měly by tam být hodnoty jako koeficient tření, valivý odpor atp.
modelář

Příspěvek od modelář »

Znovu se ptám: Co říká koeficient tření, valivý odpor atp. o kvalitě pneu?

Jinak se už dnes dá z pneu vyčíst tepelná odolnost a trakční schopnosti, což jsou mnohem důležitější údaje.
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Pitris píše:
skodovkar píše:......a že by se gumy řadily do kategorií nebo tříd :shock: to opravdu netuším co tím bylo myšleno.....
Já osobně mám za to, že tím bylo myšleno následující: Pneumatiky se dělí do cenových tříd podle výrobce, jejich kvality, a jejich použití.
1)prémiová třída - bývá nejdražší, a je určena pro nejnáročnější uživatele, kteří kladou důraz na nové technologie využívající nejnovější vědecké a výrobní technologie, a kteří najedou vysoký počet kilometrů při využívání výkonu motoru. Sem patří značky Bridgestone, Continental, Good-Year/Dunlop, Michelin, Pirelli.....
2)standartní třída - pro běžné uživatele s normálním způsobem jízdy; je zastoupena značkami, které sice mají svou původní značku, mají svou kvalitu, ale spadají právě pod ty největší koncerny - např. Uniroyal a Semperit pod Continental, Firestone pod Bridgestone, Fulda pod Good-Year, Kléber a BF Goodrich pod Michelin.....
3)ekonomická třída - většinou pro motoristy, kteří mnoho kilometrů nenajedou, spíše pro méně výkonná auta, a bývají většinou levnější, např. Barum, Ceat, Dayton, Debica, Matador, Sava, Sportiva......
4)a pak ještě jsou firmy, které si "jedou po své vlastní silnici" - např. Cooper, Hankook, Kumho, Nokian, Toyo, Vredestein.....
Ale ne vždy jejich zařazení do tříd odpovídá jejich vlastnostem, a jejich kvalitě - "a na obě strany".....
A ještě si dovolím přidat jednu třídu, ("číňani"), ale té se doporučuji vyhnout - Goodride, GT Radial, Linglong, Nankang, Wanli - protože u těch, a nejenom, jak
modelář píše:.....tepelná odolnost a trakční schopnosti.....
ale i chování na suchu a brždění na mokru jsou hodně špatné, a nebezpečné.
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

A krom toho, někteří výrobci se snaží zákazníky "nalákat" na snížený valivý odpor. Podle mě, kdo si koupí gumu, která sice vydrží - má menší odpor, musí počítat s tím, že je to "něco za něco" - vydrží sice víc, ale hůř "sedí" (se vším, co k tomu patří). A viděl jsem reklamu na pneu s velkými písmeny "AŽ O 13% NIŽŠÍ SPOTŘEBA", ale bylo tam (musím napsat kupodivu) i napsáno malými písmeny, "že pneumatiky se podílejí na celkové spotřebě 20-ti %, což v celkovém součtu dělá 1,9%", což většina lidí ani nepozná, nehledě na to, že špatným, a nekontrolovaným huštěním lze "ztratit" paliva daleko víc.
skodovkar

Příspěvek od skodovkar »

Nojo jenže ony třídy jsou celkem často nabourány zkušenostmi uživatelů. Měli jsme tu obšírnou diskuzi o pneu a tam byly někdy zkušenosti téměř protichůdné a slyším to i ve svém okolí.
Jinými slovy, dokud to nedám na auto, tak nevím jak se to bude chovat a dokonce koupím-li za dva roky tytéž gumy mohou se chovat i jinak. Stejně tak testy pneumatik nejsou moc vypovídající, protože co kombinace auta, kol, podvozku to originál.
Souhlasím, že je lisovaná černá tma, pak levné ale použitelné gumy a pak ty drahé (a možná i lepší), ale opravdu by mě to nenapadlo nazývat kategoriemi, protože to nemá jasně dané hranice a velice se to prolíná.

A na ty štítky jsem taky zvědavý zde: http://www.pneumatiky24online.cz/press/ ... titky.html
modelář

Příspěvek od modelář »

Pitris píše:A krom toho, někteří výrobci se snaží zákazníky "nalákat" na snížený valivý odpor. Podle mě, kdo si koupí gumu, která sice vydrží - má menší odpor, musí počítat s tím, že je to "něco za něco" - vydrží sice víc, ale hůř "sedí" (se vším, co k tomu patří).
Většina "ekologických" pneu, tj. se sníženým valivým odporem, je navíc obvykle již v polovině očekávané životnosti běžných pneu na vyhození, jelikož je na nich kvůli jejich "zkamenělosti" nebezpečné jezdit!
modelář

Příspěvek od modelář »

skodovkar píše:A na ty štítky jsem taky zvědavý zde: http://www.pneumatiky24online.cz/press/ ... titky.html
Co je to "přilnavost pneumatiky na mokru"? Pokud jde o odolnost proti aquaplaningu, prosím. Pokud ne, pak je to v přímém protikladu s těmi ostatními, dnes tolik vyzdvihovanými vlastnostmi...
modelář

Příspěvek od modelář »

skodovkar píše:Nojo jenže ony třídy jsou celkem často nabourány zkušenostmi uživatelů. Měli jsme tu obšírnou diskuzi o pneu a tam byly někdy zkušenosti téměř protichůdné a slyším to i ve svém okolí.
Jinými slovy, dokud to nedám na auto, tak nevím jak se to bude chovat a dokonce koupím-li za dva roky tytéž gumy mohou se chovat i jinak. Stejně tak testy pneumatik nejsou moc vypovídající, protože co kombinace auta, kol, podvozku to originál.
Souhlasím, že je lisovaná černá tma, pak levné ale použitelné gumy a pak ty drahé (a možná i lepší), ale opravdu by mě to nenapadlo nazývat kategoriemi, protože to nemá jasně dané hranice a velice se to prolíná.
Rozdělení pneu přinejmenším do dvou tříd, tj. prémiové a budgetové, je běžně užívané a na západoevropském trhu dokonce to hlavní, podle čeho si zákazník nové gumy vybírá a pořizuje. A že prémiovka může být ve všech ohledech "jen" průměrná, ovšem nevykazuje žádnou slabinu, a naopak budgetovka může být v některých kritériích špičková a v jiných úplný propadák, to už je věc poněkud jiná, resp. to na věci nic nemění, poněvadž každá pneu je především o kompromisu mezi dostatečně protichůdnými vlastnostmi. Ostatně právě o tom jsme zde již dříve dalekosáhle debatovali. Já sice obecně nemám rád pneu zn. Michelin (důvody jsem tu opakovaně rozebíral), ale nemohu popřít (a ani to nedělám), že mezi prémiovky obvykle patří.
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

skodovkar píše:Souhlasím, že je lisovaná černá tma, pak levné ale použitelné gumy a pak ty drahé (a možná i lepší), ale opravdu by mě to nenapadlo nazývat kategoriemi, protože to nemá jasně dané hranice a velice se to prolíná.
Souhlas taky, a proto jsem tam dopsal i to "Ale ne vždy jejich zařazení do tříd odpovídá jejich vlastnostem, a jejich kvalitě - "a na obě strany", protože to dělení do tří tříd sice může někomu pomoci s nákupem té které značky, ale já "ty mantinely vidím taky trochu rozmazaně" - je to jen volně přepsáno z "chytré knihy" o pneumatikách.
Pitris píše:
skodovkar píše:......a že by se gumy řadily do kategorií nebo tříd :shock: to opravdu netuším co tím bylo myšleno.....
Já osobně mám za to, že tím bylo myšleno následující: Pneumatiky se dělí do cenových tříd podle výrobce, jejich kvality, a jejich použití.
1)prémiová třída - bývá nejdražší, a je určena pro nejnáročnější uživatele, kteří kladou důraz na nové technologie využívající nejnovější vědecké a výrobní technologie, a kteří najedou vysoký počet kilometrů při využívání výkonu motoru. Sem patří značky Bridgestone, Continental, Good-Year/Dunlop, Michelin, Pirelli.....
2)standartní třída - pro běžné uživatele s normálním způsobem jízdy; je zastoupena značkami, které sice mají svou původní značku, mají svou kvalitu, ale spadají právě pod ty největší koncerny - např. Uniroyal a Semperit pod Continental, Firestone pod Bridgestone, Fulda pod Good-Year, Kléber a BF Goodrich pod Michelin.....
3)ekonomická třída - většinou pro motoristy, kteří mnoho kilometrů nenajedou, spíše pro méně výkonná auta, a bývají většinou levnější, např. Barum, Ceat, Dayton, Debica, Matador, Sava, Sportiva......
4)a pak ještě jsou firmy, které si "jedou po své vlastní silnici" - např. Cooper, Hankook, Kumho, Nokian, Toyo, Vredestein.....
Ale ne vždy jejich zařazení do tříd odpovídá jejich vlastnostem, a jejich kvalitě - "a na obě strany".....
tosuja

Příspěvek od tosuja »

S jakymi pneu mate kdo dobre zkusenosti? Za predpokladu, ze mate s cim srovnavat...

Nedavno jsem koupil auto a ceka mne nakup prvnich vlastnich zimnich pneu. Je to Ford Mondeo 2.0 TDCI, r.v.2006, pneu 205/55 R16 89H (pro zimaky i Q). To auto jsem spis dostal, nez ze bych ho chtel a potreboval, takze tomu bude odpovidat i najezd - za rok cekam mozna i necelych 10000km. Pokud sedam do auta, tak proto, abych se prepravil nekam na vikend, nejezdim denne do prace (kdo by taky dva kilometry jezdil po Brne autem...). Jsem docela defenzivni ridic.

Okukoval jsem testy Adacu, ale ti pro letosek netestovali R16, takze vim houby, zvlast kdyz se za rok muze zmenit pouzita smes...

Podle testu (a cen) jsem vymyslel tyto kandidaty - vybrano podle testu Adacu:
Uniroyal MS plus 66
Dunlop SP Winter Sport 3D
Nokian WR G2?
Sava Eskimo? (jaky je rozdil mezi S3, S3+ a HP?)
Continental TS830 (co je varianta TS830P?)

Limit je cena 2200Kc na gumu, samozrejme levnejsimi nepohrdnu. Vsechny uvedene se do tech 2200 myslim vejdou (soude podle pneunet.cz)

Dik za radu
modelář

Příspěvek od modelář »

tosuja píše:S jakymi pneu mate kdo dobre zkusenosti? Za predpokladu, ze mate s cim srovnavat...

Nedavno jsem koupil auto a ceka mne nakup prvnich vlastnich zimnich pneu. Je to Ford Mondeo 2.0 TDCI, r.v.2006, pneu 205/55 R16 89H (pro zimaky i Q).
To Q ovšem odporuje zásadě, že zimní mohou být pouze o jednu rychl. kategorii pomalejší, než letní!

Pro mne zcela jasnou volbu jsem z citace nevymazal.

Ty nové Continentaly sice neznám, jelikož se však tato značka se svými zimáky už párkrát sekla, uvažoval bych o nich, až se případně osvědčí.
tosuja

Příspěvek od tosuja »

To Q ovšem odporuje zásadě, že zimní mohou být pouze o jednu rychl. kategorii pomalejší, než letní!
Opsal jsem to z velkého techničáku... Ale je to prakticky jedno, protože v uvedenem rozmeru se gumy s rychlostnim indexem Q snad nevyskytuji, minimalne jsem videl T a cenovy rozdil mezi T a H je v desitkach korun, takze budu kupovat H tak jako tak.
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

tosuja píše:Podle testu (a cen) jsem vymyslel tyto kandidaty - vybrano podle testu Adacu:
Uniroyal MS plus 66
Nokian WR G2?
Sava Eskimo? (jaky je rozdil mezi S3, S3+ a HP?)
Continental TS830 (co je varianta TS830P?)
Co se týče té Savy S3 a S3+, tak ta S3+ je vylepšená S3 (směs), a HP je LETNÍ !!!!! A u Continentalu má TS830P jiný vzorek, než TS830. http://www.contitrade.cz/nabidka/pneuma ... s-830.html a http://www.contitrade.cz/nabidka/pneuma ... 830-p.html
Z té Tvé nabídky bych volil Dunlop SP Winter Sport 3D, a nebo http://www.e-pneu.cz/hledej_pneu.php?s= ... &ra=c&po=v (odkazy jen ilustračně).
A pneu se řešily i tady: http://www.oleje.cz/forum/viewtopic.php?t=3005
tosuja píše:......pneu 205/55 R16 89H.....
Standartní index nosnosti je ale u tohoto rozměru 91......to na věci ale nic nemění.
tosuja píše:......kdo by taky dva kilometry jezdil po Brne autem.....
Další brňák ?? Mrkni sem http://www.oleje.cz/forum/viewtopic.php ... c&start=75 a přijď.....
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

modelář píše:Ty nové Continentaly sice neznám, jelikož se však tato značka se svými zimáky už párkrát sekla, uvažoval bych o nich, až se případně osvědčí.
Ze zimních "kontinentálek" byly vynikající TS-790, ale je to starší model, už se zřejmě (v tomto rozměru) nevyrábí.
Odpovědět