doki píše: ↑pon led 27, 2025 10:37....znie to zaujímavo, až neuveriteľne, od čoho závisí vlastnosť oleja rovnakej viskozity a špecifikácie, že bude prejav motora utlmený a pri inom oleji je motor hlučnejší?
Možná něco ve smyslu "víra tvá tě uzdraví"....
Kromě toho když se dá nový olej (i stejné SAE) tak to po výměně tišší bude (téměř) vždy.
Žádná víra Pitrisi, jasně jsem psal, že už po výměně oleje v AS za čerství Shell, byl motor hlučnější... Tedy starý olej se projevoval jemněji nežli nový olej ... A to dokonce nyní, v zimě. Prosím, proč ho sám neotestuješ a následně nám všem můžeš potvrdit či vyvrátit má tvrzení...
Dříve: Škoda Rapid Spaceback 1.0 TSI 81 kW prodáno Shell Helix Ultra Professional AV-L 0w-30 / MOL Dynamic Gold Longlife 5W-30
Nyní: Hyundai i30 kombi 2025 1.5 DPI 71kW Dříve Liqui Moly Special Tec AA 0w-20 / Nyní Eneos X PRIME 0W-20
Tak pokud vím tak Ti dali 0w30. A srovnáváš to po startu s 5w30. Ano, tady ta "pětka" může být tišší protože je viskóznější
petercheco píše: ↑čtv led 23, 2025 20:11V servisu mi byla dělaná velká prohlídka a byl mi znovu nalit Shell Helix Ultra Professional AV-L 0W-30.....
petercheco píše: ↑čtv led 23, 2025 20:11Ano, opět půjde dovnitř Mol Dynamic Gold LongLife 5W-30.....
Podívej, dávej si do motoru co chceš - máš za to že Ti tam MOL funguje, ale já si do benziňáku bez GPF olej s C3 lít nehodlám. A olej značky MOL taky ne.
Naposledy upravil(a) Pitris dne pon led 27, 2025 16:55, celkem upraveno 1 x.
Nikoho nenutím... Jen mám vlastní zkušenost a tu sdílím. Zde i rozbor motoru po najetí 340000km na oleji Mol Dynamic Prima 5w-40... A to C3 rozhodně není. Ať mi někdo ukáže rozbor motoru s daným nájezdem s jiným a jediným olejem a uvidíme. Proč věříš slepě značkám v minulosti Top, přitom neznáš i jiné pro tebe neznámé? Proč věříš Ravenolu, který má podobnou historii jako Mol?
Dříve: Škoda Rapid Spaceback 1.0 TSI 81 kW prodáno Shell Helix Ultra Professional AV-L 0w-30 / MOL Dynamic Gold Longlife 5W-30
Nyní: Hyundai i30 kombi 2025 1.5 DPI 71kW Dříve Liqui Moly Special Tec AA 0w-20 / Nyní Eneos X PRIME 0W-20
Ani já se nehádám. Máš svou zkušenost, fajn, ale já taky. A argumentuješ videem z youtube, já zas viděl test páně Vaculíka ve Světě motorů 8/2022 kde to u MOL-u vypadalo na nevhodný až špatně rafinovaný základový olej (bude fuk zda Dynamic nebo Essence neboť základ bude velice podobný ne-li stejný, a rozdíl bude "jen" v aditivaci -> která mimochodem ale není vůbec špatná).
Citace z testu: Pořadí na konci testu přineslo značkovému oleji z čerpací stanice MOL měření viskozity při nízké teplotě simulující čerpatelnost. Pracovníkům akreditovaných laboratoří SGS se ji nejprve vůbec nedařilo změřit a zaznamenávali dvacetinásobky obvyklých hodnot. I po zkrácení doby měření stejně došli až ke čtyřnásobku proti druhému nejhoršímu vzorku. Olej má nelineární nenewtonské chování a pravděpodobně v něm při zkušební teplotě vznikají pevné struktury, například parafíny. Dohromady s nejtmavší barvou ze všech vzorků to ukazuje na nevhodný až špatně rafinovaný základový olej. Je to velká škoda, protože aditivace je jinak zcela v pořádku, což dokládá nejen prvková analýza, ale především skvělá ochrana povrchu proti oděru, reprezentovaná výsledkem 299 μm. Riziko, že váš motor po studeném startu v mraze poběží delší čas nedostatečně mazaný, je zde opravdu reálné.
Ne to já zkoušet fakt nechci (i když třeba byla špatná jen ta šarže), a(le) klidně si nechme každý to svoje, a
Není to tak dávno, co jsi hejtoval test olejů normy VW504 00/507 00 ze Světa motorů, kde byl můj Mol vítěz spolu s Totalem a nyní se ohánís stejným testem jiné specifikace od Světa motorů.
Já tě nepřesvědčuji a upřímně mi je jedno co používáš. Cením si tvých zkušeností, ale u tohoto oleje jí nemáš a ani nebudeš mít dle tvých slov.
Nicméně, pokud má zkušenost někoho jiného zajímá, nemůžu nic jiného o daném oleji říci. Budu moc rád, když to někdo zkusí a pak sám přidá své poznatky do tohoto vlákna... That's all
Tímto bych dané trolování ukončil, neboť ani já nesoudím co si každý dává do motoru a nehejtím žádné z vlaken.
petercheco píše: ↑úte led 28, 2025 16:55
Není to tak dávno, co jsi hejtoval test olejů normy VW504 00/507 00 ze Světa motorů, kde byl můj Mol vítěz spolu s Totalem a nyní se ohánís stejným testem jiné specifikace od Světa motorů....
Stejnou mazivost HFRR jako originální VW longlife III... A vůbec co to je vlastně za test? Je směrodatné kmitání ocelové kuličky po destičce za současného mazání? Mimochodem vyrobený Shellem.
petercheco ak máš dobrý pocit z toho MOLu nenechaj si do toho kecat a drž sa ho. Papier je jedna vec, vlastná skúsenosť druhá. Jediná istota čo sa papieru týka, je zachodový