po dlouhý době jsem se vrátil ke vzducháči a to BMW R1200S, což je jeden z nejvýkonějších vzduchem chlazenejch boxerů od BMW. Zpravidla dávám olej podle doporučení výrobce, akorát ho měním dřív a je fakt, že mi za celej život a statisíce km nekleknul motor kvůli oleji, takže vlastně asi není nutný vymejšlet, ale jsme si v tomhle postižení asi podobný, chceme těm našim plechovkám a motorkám dopřát
Výrobce doporučuje Castrol act evo 20w50 s API SJ, což asi není nic proti ničemu, jen si říkám, že měli s Castrolem holport a tak dali olej s aditivama pro mokrou spojku a společnou náplň pro převodovku, což mi přijde zbytečný, když ani jedno není třeba.
Cena není motivací, spíš to, jestli není něco lepšího, narazil jsem na spoustu olejů s API SL a např. Petro Canada Supreme 20w50 uvádí dokonce SP,SN, SN plus...Netuším, jestli je to nutný, ale na papíře to vypadá dobře
Takže má smysl vymejšlet vymyšlený a dávat něco jinýho než ten Castrol?
Mimochodem, kdysi jsem do něčeho dával Liqui Moly s MoS2, neochutnával jsem ho, takže netuším, jestli to bylo lepší, motor samozřejmě jen tak vrčel a neřekl ani tak, ani tak