Jaký je motorový olej ve Fabii II 1.2 51kw z výroby?

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

S.P.

Jaký je motorový olej ve Fabii II 1.2 51kw z výroby?

Příspěvek od S.P. »

Mám fabii II kombi 1.2 HTP 51kw a chtěl jsem si koupit do rezervy litr oleje do motoru. Nechtěl jsem nic míchat a pokusil se zjistit jaký konkrétní olej tam dali v Boleslavi. I přes velké úsilí se mi to nepodařilo zjistit a to ani dotazem přímo do fabriky. Odkázali mě na normy VW ( ty jsou v manuálu tři), kterých se mám držet. Neví někdo, co tam lijí za olej? Nejde až tak o značku, ale o přesnou specifikaci. Ty tři normy VW totiž , co jsem zjistil ( možná se mýlím) zahrnují prakticky celý sortiment motorových olejů a teď , který si vybrat.
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27500
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Příspěvek od Pitris »

Ono letos tam můžou dávat jinou značku, než loni, a jinou, jak třeba předloni.
Pokud jde o litr oleje pro případné dolití, klidně nějaký 5w40 VW502.00.....
(a jestli je nastaven prodloužený interval výměny, tak třeba 5w30 VW504.00)
Na značce - pokud "zůstaneme" u těch zavedených - zas až tak nezáleží.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

z výroby je tam Shell Helix Ultra 5W40 (tedy pokud není dotažená z Německa nebo Ruska, protože tam se dává Castrol Magnatec 5W40).
Jsou ale oleje minimálně stejně kvalitní a za lepší ceny než ten Shell.
Pro výměnu je jedno, jestli tam bude Shell a nebo jiný olej renomovaného výrobce, který splňuje normy předepsané pro váš vůz.
S.P.

Příspěvek od S.P. »

Ještě doplním , že po přečtení několika příspěvků na téma oleje do fabie 1.2 jsem se do toho s výběrem oleje ještě více zamotal. Motor je to prý na mazání velice náročný a dokonce tu někdo doporučuje olej 5w50 z důvodu přehřívání diky špatné konstrukci motoru. Je olej 50 opodstatněný?
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Pro 50 opodstatnění jednoznačně je. Předně pokud s autem jezdíš i po dálnici. V motoru máš ale ten Shell 5W40 - takže na dolití se drž toho 5W40 od renomovaného výrobce s normou 502.00.

Při výměně tam klidně dej 5W50 taktéž renomovaného výrobce a taktéž 502.00 - motoru jen prospějete.
S.P.

Příspěvek od S.P. »

Po dálnici jezdím 9o% km. Díky za radu všem v diskusi.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

P.S. Můžu se zeptat?
(nemyslím to jako rytí a ani jinak zle - a sorry za off-topic)
Jen mě to zajímá z hlediska běžného uživatele:
Proč jste si pořídil zrovna HTP, když jezdíte 90% všech jízd po dálnici?
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27500
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Příspěvek od Pitris »

S.P. píše:.....Motor je to prý na mazání velice náročný a dokonce tu někdo doporučuje olej 5w50 z důvodu přehřívání diky špatné konstrukci motoru. Je olej 50 opodstatněný?
S.P. píše:Po dálnici jezdím 9o% km.....
Při převážně jízdách po dálnici ta "padesátka" opodstatněná JE :!: A něco je i tady:
http://www.oleje.cz/forum/viewtopic.php?t=3257
s.p.

Příspěvek od s.p. »

Pro anonim: Protože jsem se nějak o to nezajímal, prostě jsem si šel koupit auto a nic víc. Došlo mě to až po čase, že jsem udělal s tím htp volovinu.
skodovkar
Příspěvky: 6272
Registrován: pon pro 29, 2008 16:40

Příspěvek od skodovkar »

Nekupujte olej na dolití, jestli to je nový motor, tak jsou to podle mě vyhozené peníze mám tříval 40kW 50 000Km a ještě ani kapku jsem nikdy nedolíval a ani zatím nepozoruji úbytek, ale je tam 10W-40 býval Castrol , nyní Mogul.

U toho motoru je důležité najít(z grafu) , kdy je nejlepší krouťák a v těch motor běžně na dálnici používat, výkony motoru nic moc, ale jak se rozjede tak už se jen tak nezastaví. Chce se to s ním jen naučit.
Rozhodně nevěšte hlavu 1202 stationy měly až 1,7t a jen 35KW(max 100Km/hod) Sice to je 60let zpátky, ale mi to vždycky zvedne náladu ;)
modelář

Příspěvek od modelář »

s.p. píše:Pro anonim: Protože jsem se nějak o to nezajímal, prostě jsem si šel koupit auto a nic víc. Došlo mě to až po čase, že jsem udělal s tím htp volovinu.
Já se spíše divím, že ten, kdo si kupuje auto "jako housku na krámu", se vůbec shání po oleji na dolévání a ještě mu záleží na tom, aby to byl přesně ten, který dávají jako prvonáplň... :roll:
Itall

Příspěvek od Itall »

Z fabiky je tam olej Škoda, a co to je zač, do toho ti nic není. To je jejich filosofie. Je třeba zajet do značkového servisu a oni tam dolijí zas olej Škoda :P . Jestli mezitím změnili značku, tak to bude stejně jiný :lol: . Alespoň vidíš, že je to víceméně fuk :P .
Jan

Příspěvek od Jan »

A já studoval i průběh točivého momentu !
Itall

Příspěvek od Itall »

Jo, a můžeš s velkou pravděpodobností předpokládat, že z fabriky je tam z dovolených specifikací ten nejlevnější. To je rozum, ne? :lol:
modelář

Re: Jaký je motorový olej ve Fabii II 1.2 51kw z výroby?

Příspěvek od modelář »

S.P. píše: Odkázali mě na normy VW ( ty jsou v manuálu tři), kterých se mám držet. Nejde až tak o značku, ale o přesnou specifikaci. Ty tři normy VW totiž , co jsem zjistil ( možná se mýlím) zahrnují prakticky celý sortiment motorových olejů
Já myslím, že takováto odpověď výrobce je naprosto korektní. Jinými slovy, v daném případě se musím VW zcela výjimečně zastat.
Odpovědět