Čipovat?
Moderátor: Colommbo
-
modelář
Údaje, které jsem použil, jsem si nevycucal z prstu, ale zapamatoval ze srovnávacího testu výsledků práce několika renomovaných německých čipařských firem na Golfu 1,9 TDI publikovaným někdy kolem r. 2002/2003 v AutoBildu. Kromě toho bych opravdu rád viděl turbo v běžném sériovém voze s plnicím tlakem 1 baru, neřku-li 1,4 baru!bjukemen píše:modelář píše:A ještě dodatek: Opravdu si někdo myslí, že když donutí rotor turbodmychadla, točící "ve standardu" nějakých 120 tis. ot./min., "po čipu" přes 300 tis. ot./min., že mu vydrží déle?
..nevydrží!! ale keby vieš že štandardne turbo dostatočne dimenzovane na motore (nie každy je tak vybaveny) ma cca plniaci tlak 1.0bar a otačky dajme tomu 130 000 a zvyšiš tlak na 1.2 bar a otačky stupnu na čo ja viem 180 000 tak sa turbo rozsype,ked je konštruovane na max. použitelny tlak 1.4bar...???????odpovedz i ale ruku na srdce!!!
-
modelář
..dobre urobím ti radosť vyber si jednu valcovu skušobnu na slovensku kam pojdem merať vozidlo lebo sa najbližšiu dobu chystam...
..nevidm vobec čo si chcel tym povedať,upravovalo sa inde meralo sa inde to mi pride dosť objektívne..ale problem je v tom sa ti stotožniť s tym že nič sa neda a hotovo a aky kolvek graf z brzdy je vymysel...ked si macher kup si ty brzdu ako nezavisli a budem chodiť k tebe..a potom uvidime
..nevidm vobec čo si chcel tym povedať,upravovalo sa inde meralo sa inde to mi pride dosť objektívne..ale problem je v tom sa ti stotožniť s tym že nič sa neda a hotovo a aky kolvek graf z brzdy je vymysel...ked si macher kup si ty brzdu ako nezavisli a budem chodiť k tebe..a potom uvidime
-
modelář
Jak jsem "tůnil" model lodi:bjukemen píše:..mrzí ma to že sa snažiš spochybniť chiptunig ako taky a mam pocit že aj moju úpravu ktora bola dobra a ja som bol s nou spokojny,overena či brzdou alebo prepčtom vykonu podla zrychlenia a pružnosti,týmto končím debatu o chiptuningu ako takom a poručam sa
Jako dárek synovi jsem kdysi pořídil model rychlostního člunu na pohon elektromotorem, který se už netvářil jako hračka, ale ještě to nebyl špičkový soutěžní modelářský speciál. Vypadal (i na vodě) krásně, bohužel však nešel do kluzu. Rozhodl jsem se vyměnit motorek: pořídil jsem závodní speciál střední úrovně do buginy 4x4 v měřítku 1:8, který tam rozměrově přesně padnul, akorát že stál třetinu ceny kompletního modelu lodi. Ta "po úpravě" najednou frčela v parádním kluzu, ovšem motor se silně přehříval, takže rychle ztrácel výkon. Tedy jsem musel vyrobit "vodní chlazení", což zase nebyl takový problém, poněvadž příslušná sada se dala koupit jako polotovar. Následně už motorek neztrácel výkon, ovšem v důsledku přehřívání zase vypínal elektronický regulátor otáček. Pořízení vodou chlazeného by znamenalo min. polovinu ceny lodi, pročež jsem se rozhodl o individuální výrobu dodatečného vodního chlazení toho původního. Věc se sice podařila, nicméně s lodí bylo nutno jezdit nad úrovní rychlosti, kdy obě chlazení (motoru i regulátoru) měla dostatečný přísun tlakové vody pro zaručení jejího oběhu v chlad. systému. Pak to teprve byl fofr, byť jen asi čtyřminutový! Navíc však bylo nutno počítat s dostatečnou rezervou zbytkové energie v Ni-Cd šestičlánku pro svižný návrat ke břehu, aby pak bylo možno bleskurychle sundat proti průniku vody těsněný překryt kabiny a v kožené rukavici vyjmout akumulátor, který by se se jinak protavil skrz plast dna lodi. Chlazení akumulátoru jsem už synovi odmítl vyrábět na zakázku, čímž ladění skončilo...
Že to nemá s čiptuningem nic společného? Ale kdeže!
Chiptuning má smysl, ale je zatraceně důležité, aby ho dělal někdo, kdo má vybavení a zkušenosti. U nás mě napadá třeba CIMBU http://www.cimbu.cz/index.php?page=about&lng=cze . On tam není problém jenom s turbem, ale i se spojkou aj. komponenty.
Já jsem počiptuningoval auto, když jsem měnil baterku. Pravděpodobně se smazala nastavená data za dobu provozu a auto jelo jako střela
Já jsem počiptuningoval auto, když jsem měnil baterku. Pravděpodobně se smazala nastavená data za dobu provozu a auto jelo jako střela
-
modelář
Souhlasím, se mnou je na toto téma jakákoli debata prakticky vyloučena!bjukemen píše:..mrzí ma to že sa snažiš spochybniť chiptunig ako taky a mam pocit že aj moju úpravu ktora bola dobra a ja som bol s nou spokojny,overena či brzdou alebo prepčtom vykonu podla zrychlenia a pružnosti,týmto končím debatu o chiptuningu ako takom a poručam sa
P.S.: Jsem zvyklý si své pocity ověřovat měřením, samozřejmě nezávislým!
-
modelář
bjukemen píše:..nepochopil som čo si myslel tym chcel by som vidieť v peugeote je nastavene turbo na tlak 1.2bar ja mam teraz pridane na 1.4 bar
Šlo o test, který platila sama redakce AutoBildu a který musel být dost náročný, přestože se vždy pracovalo na jednom a tomtéž kuse staršího vozu (VW Golf).bjukemen píše:..autobild a podobny mna nezaujímaju mam svoj rozum a za tym si stojím netvrdím že sa da zvyšovať do neba ale uročite rezervy su pri väčšine motorov
A ony rezervy tam samozřejmě nějaké jsou, ovšem primárně jde o "polštář" šitý na podmínky rozdílů jednotlivých kusů v rámci sériové výroby téhož typu. Zřejmě by bylo dobré si všimnout, že různé výkonové modifikace "téhož motoru" se téměř nikdy neliší výhradně softem v ŘJ motoru, ale těch změn tam bývá podstatně více, a to především na mechanice: jiné turbo, mezichladič, vstřiky, vačky, písty, hlava...
-
modelář
-
Návštěvník
modelář píše:bjukemen píše:..nepochopil som čo si myslel tym chcel by som vidieť v peugeote je nastavene turbo na tlak 1.2bar ja mam teraz pridane na 1.4 bar![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
(tedy pokud si rozumíme a 1,0 baru čirou náhodou neznamená "nulový přetlak")
..myslel som 2.0bar spolu s atmosferickym tlakom hovorim o čistom tlaku turba viem že atmosfericky je cca 1000mbar niesom zase chuj...
..na tej hlavičke je nazov Firmy Profituning a stale neviem čo tým chcel basnik povedať,kedže brzdu nevlastní len tak hocikto,chceš teda povedať že ich brzda naročky ukazuje viacej.??..tomu never dement niesom viem ked mi ide auto lepšie takže aj stopky su blaf išiel na nich pomalšie čas..??..alebo časomiera na šprintoch...??...aj všetko je blaf..??
Naposledy upravil(a) bjukemen dne pon bře 28, 2011 19:00, celkem upraveno 1 x.