FF píše:
...hádaj na čo sú v nemrznúcej zmesi inhibítory korózie... ...a netvrdil by som, že destilovaná voda spôsobuje koróziu viac ako vodovodná - akurát z destilovanej vody sa nám v sústave nebude ukladať vodný kameň a to je o čo tu ide!
Souhlas, navíc destilovaná voda bude mít menší tendenci k elektrolytické korozi.
A převařením se dá změkčit voda určitě jsi viděl vodní kámen v pračce nebo rychlovarné konvici
Naposledy upravil(a) skodovkar dne stř úno 22, 2012 13:46, celkem upraveno 1 x.
Termín "odplyněná voda" čtu poprvé v životě. Ale eště nejsem tak starej, abych musel už slyšet a číst všecko... Ředil bych normálně destilkou jako dycky a nešpekuloval nad nějakýma banalitama
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90 "Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
pišu zde článek z knihy> Rozhodujícim faktorem ve vodách je protomnost vrozpušteného kyslíku ve vode. Jeho vliv se projevuje nejvíce ve studene a teplé mekke vode s hodnotou ph 6 az 7 tedy s neutrální nebo slabe kyselou reakcí. Koroze urychlená vlivem rozpušteneho kyslíku je charakterizována zdsneným kovovým povrchem viditelním i po odstranení korozních splodin.Koroze v provszdušnené vode vzrustá s čistotou vody nejvyšších hodnot dosahuje u vody destilované. Pri oksidaci glikolu a kisliku vzniká kiselina octová která nam rozezere motor. Nejvýšší chemické rekace probíhají pri 60-80 stupnu pod a nad pak klesá. Uprava vody tzv odlinené která neobsahuje oksid uhlicitý a kislik se delá tak ze voda se ohreje na na bod varu a nechá se varit po dobu 1 hod. Za tu dobu se sní stane voda odplynená. Prominte za chyby nejde mi klavesnice
A je to! A z jaké že to publikace jest čerpáno? Nějak se mi to totiž celý nezdá, ani to, že by se hodinovým vařením z vody zcela vyloučil všechen rozpuštěný O2 a CO2 a stala se z ní voda odplyněná. Notabene by se musela hned po té hodině vaření nalít do chladícího systému, bo jinak v kontaktu se vzduchem bude přijímat plyny znova a dál... Připadá mi to, omlouvám se, spíš jako nějaká demagogie než něco seriózního, což ani v nejmenším není myšleno na Pavka A kdyby to obecně platilo, tak je destilovaná voda odsouzena k vymření na věky věků. Amen!
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90 "Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Ta kniha je z roku 1986 a mam knihy i z roku 1958 a 1974 a v obouch se o tom znimují. Ten kyslík tam nevnikne jak to nehcaš v klidu ale jak to zamícháš proč mají rybniky stálý prisun vody aby byl v ní kyslík. A zadruhé to nevyvrací že ta destilka opravdu škodí.Jo a je to z knihy koroze a antikorozní ochrana automobilů
Jasan, čím víc se obecně hladina (třeba rybníka neb jiné nádržky - jsemť taky rybář) čeří, tím více přijímá plynu z okolí a tím aj kyslíku. A když se voda vaří, čeří se jak sviňa, třeba aj hodinu Ne, nechci se pouštět do nějakých rádobyvědeckých diskusí jsa si dobře vědom své v tomto oboru nedostatečné erudice, nicméně beru to na vědomí, vodu hodinu převářet nebudu a dál budu používat osvědčenou destilku. A děkuju za info, Pavko!
No tak varit nemušíš stačí jak je ta voda odstátá. Po nejakém dnu uz v sobe kyslík nemá. A já nepsal varit tak aby vřela to bys dost pravepodobne ji uz tam nemel je psané ze jak ji povariš tak v páre se ti odloučí ten kyslík a CO2. Jinak Frideks obsahuje inhibitor a takze bi nemela vadit tvrdá voda pokud je ta voda v cirkulaci jak se zastaví obeh na dlouhou dobu tak usazenini stejne vznikou.Proto taky vetšina aut škoda 120 a jiných které nemají stálý obeh vodi v chladičí topení netopí. Proto doporucuji po celý rok mít zaplé topení pokud ovšem nemáte stálý obeh nebo jedno za mesic to topení zapnout az se ve výmeníku ta voda vymení.
Řeší se tady velice obšírně opravdu nuance. Akvarista by měl vědět, že s rostoucí teplotou klesá množství plynů ve vodě (právě i onoho kyslíku). Krásně se tomu přizpůsobily labyrintky (čichavci, bojovnice...)
Nejlépe by se dala voda odplynovat podle Henryho zákona, čili vytvořit podtlak nad hladinou.
I když vodu už jednou třeba odplyníš, tak pokud ji přeléváš nebo jen volně necháš, tak dochází k zpětné difúzi plynů do kapaliny - přesně podle Henryho zákona.
To souhlasim ale jak ji hned naliješ do auta tak tam bude toho kyslíku min nez kdybis to tam nalel bez upravy. A pokud chladící soustava tesní tak by nemelo dochazet k difuzi plynu v takové míre.
FF:no podle mě to není hloupost,čerpal jsem z dostupné literatury a článků na internetu.Samozřejmě to že vodu převařím není totéž jako voda destilovaná ale když to vezmu selským rozumem:voda kterou pijeme a nám neublíží by měla být smrtelná pro chladící soustavu auta?.....?No nevím FF.Ale je možný že máš pravdu zase ruku do ohně bych za to nedal....?!??
Souhlas s vámi se všemi, chlapi. Ale jsou na tom světě daleko důležitější věci Přeju vám všem hezký den!
Asi tak. Ale pokud je použita kvalitní nemrznoucí směs, a je měněna tak, jak má být, bude asi celkem jedno, která voda se použije, protože ty inhibitory koroze si s tím "poradí"....
...ale z destilovanej (alebo deionizovanej) vody sa nám nemá z čoho vodný kameň utvoriť - narozdiel od vody z vodovodu... ...a na všetko ostatné tam predsa máme inhibítory, mazivá a iné látky v samotnom nemrznúcom koncentráte!