aditiva do oleja

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
tato3

Re: aditiva do oleja

Příspěvek od tato3 »

A v com je jedinecny ekolube? 😀 Pridame este viac boru a wolframu? Preco nie molybdenu od LM? Obdahuju oleje bor a wolfram?
Ma to byt prevencia ci liecba vylagrovaneho motora?

Vsetko su to vodicky na tahanie penazi od naivnych autickarov. Nic ine ako casto menit olej a nenakladat studenemu motoru nema zmyslu.
Volfi

Příspěvek od Volfi »

Já jsem spíše skeptik k zázračným aditivům do oleje, nikdy jsem nepsal, že je Ekolube jedinečný. Jsem si vědom i dalších proměnných, které může způsobit nevhodná aditivace - hlavně u modernějších motorů. Nikdy bych to nenalil do auta na kterém mi záleží a je v pořádku, navíc pokud je modernějšího ražení se složitými emisními systémy a přímovstřikem.

Každopádně jsem si to před nějakou dobou chtěl ověřit na vlastní motor. T4 je obyčejný, opotřebovaný atmosferický diesel nízkého výkonu - zde mi ekolube poměrně hezky zafungoval a rozhodně to není placebo, dost jsem přemýšlel jak tyto změny zaznamenat, ale bez brzdy, cejchovaného hlukoměru nemá smysl nic zaznamenávat. A pouze předávám svojí zkušenost a názor. Jak jsem psal v minulosti, je velice pravděpodobné, že bych si žádného rozdílu nevšiml na zánovním, tichém a výkonném autě. Takže to, že směska bóru a wolframu ve starém motoru snížila tření je pro mě v tenhle moment benefit. Asi většina olejů obsahuje Bór a některé i wolfram, těch aditivačních prvků a jejich koncentrace v olejích je poměrně různorodá.

Jsem velice alergický na jednoznačné názory "odborníků" typu:
Untertatrman píše: ned črc 20, 2025 19:37 Test o smyslu přidání aditiv do oleje.

https://www.youtube.com/watch?v=PjxdIpUOtbw
Dělaj tu stupidní třecí test, řeknou že maj 10let zkušenosti na M5 V10 - která je ale stále poměrně jednoduchá. Vůbec neřeší, co udělají aditiva s moderním emisním systémem... dneska u spalováků je daleko zásadnější spolehlivost emisního systému, než motoru. Co udělají aditiva s LSPI?..... Takže k modernímu autu se chovám, tak že do motoru dám olej nějakého renomovaného výrobce s vhodnou normou. Do nádrže liju aditivovaný benzín od čerpačky - nebo neaditivovaný benzín s dodatečným aditivováním - nikdy bych nepřidal wynns např. do Orlen benzínu. A to samé u nafty s tím, že si myslím, že je nutnost aditivovat naftu BEZ biosložky, jelikož její mazivost bývá hraniční.
Škoda Octavia III, 16', 1.4TSI CZDA
Ravenol SSO; N98 + VIF
VW Transporter T4, 91', 2.4D AAB
Shell HX-7 + Ekolube +; D + VIF
Škoda Felicia, 98', 1.9D AEF
Ravenol VDL; HVO + VIF
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

Mna skor mierne znepokojila zmena zafarbenia a konzistencie oleja po pridani aditiva ( myslim cislo 1a3??) na pomerne husty " puding" farby bielej kavy.
Nie som si celkom isty, ze by som toto v motore chcel
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40
Obrázek
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu
Obrázek
kornel

Příspěvek od kornel »

ale ale čože to tu máme :?: :shock:
https://www.ravenol.de/de/produkt/addit ... eramix-pro

...toľko na tomto fóre vysokú chválu a rešpekt nesúci RAVENOL :arrow: vyvinul Ceramicku prísadu/aditívum do motorového oleja na báže šesťhranného nitridu bóru hBN :D

Zjavne predsa len teda tie niektore konkrétne prvky/aditíva (s podpisom svetových spoločností) do olejov nebudú až také márne v niektorých prípadoch.. A preco? pretože tak v prípade 2/3 mot. olejov na trhu výrobca mal snahu len splniť minimálne požiadavky na olej resp. dané kritéria noriem a s čo najnižšími nákladmi...
Ku príkladu..: ak by do oleja ktorý stojí 1 liter trebárs 8 eur pridal výrobca organický wolfrám a celé to dal otestovať :arrow: kvoli pozmenenej receptúre (neexistujúci/neotestovaný olej. odtlačok u API, ACEA, ILSAC...) aby dané specifikácie týchto inštitútov získal.., musel by to dať na testovanie a zaplatit ťo, zverejniť recept a samozrejme zaplatiť aj samotný dodatočný prvok.. a hneď je z 8 eur pomaly dvojnásobok.

P.S a za mňa Ravenol :arrow: obidva palce hore, je vidieť ze aj napriek tomu že sú to hlavne miešači, ale majú svoje vyskumné odelenie, ktoré sa snaží odlíšiť a priniesť nejakú pridanú hodnotu naviac.. nerobia to všetko len na základe existujúcich predom daných balíčkov a receptur
PUO

Příspěvek od PUO »

Ja som to objavil, tuším minulý týždeň :wink: Na oil.club
de.
Honda Civic 9G - 1.8 i Vtec
RAVENOL ECS 0W20/ SFE 5W20 .
prevodovka: RAVENOL MTF2 75W80
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
prevodovka : CASTROL SYNTRANS MULTIVEHICLE 75W90
Erik82

Příspěvek od Erik82 »

Považujem sa skôr za odporcu prísad do oleja,ale keď o tom budete piet ódy tak možno sa k tomu odhodlám.

Zaujímalo by ma ako to má fungovať keď uvádzajú 50tis.km alebo každá výmena oleja.
Akože keď to raz nalejem, a po 5tis. Vymením olej,tak to tam bude stále na povrchoch fungovať a ďalších x výmen oleja až do tých 50tis..? :shock:
Alebo v dnešnej dobe dosť možné to niekto potiahne na 50tis. S jednou výmenou :? :shock:
[b]Honda CIVIC IX[/b], rv.2015, 1.8ivtec, R18Z4
[b]Moto olej:[/b]Shell AF 5W30,Ravenol FDS5W30, DXG5W30, ECS0W20, SFE5W20, Mobil1 LV 0W30, FS0W40,
Prevodovka :Honda MTF3
Spotreba:6.4-7.4l/100km
Goodyear Eagle F1 A6 225/45 R17, UltraGrip 205/55 R16
emge

Příspěvek od emge »

Je to odporúčanie a dôležité je slovko alebo.
Takéto prísady by sa mali "zapracovať" na povrchoch kovových častí motora, kde by mali zostať v motore aj po výmene oleja. Ale nie večne, maximálne cca 50.000 km. Nájazd v km je len počet "otočení kolies" a iba približne vyjadruje predpokladaný počet motohodín. Meria ho však každé auto.

Po každej výmene oleja sa však množstvo prísady v motore znižuje. Preto je tu aj druhá možnosť - pridávať prísadu po každej výmene oleja.
Aspoň tak to chápem ja.
rosso

Příspěvek od rosso »

Tyhle "zázračné" vodičky (aditiva) ve mne vzbuzují minulost, ala Horst Fuchs :mrgreen:
kornel

Příspěvek od kornel »

že by sa ten Horst potichu zamestnal aj u Ravenolov 🤔 :D
Volfi

Příspěvek od Volfi »

Musim říct, že jsem poměrně překvapen.
Škoda Octavia III, 16', 1.4TSI CZDA
Ravenol SSO; N98 + VIF
VW Transporter T4, 91', 2.4D AAB
Shell HX-7 + Ekolube +; D + VIF
Škoda Felicia, 98', 1.9D AEF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

#me too... :? Možná na té "keramice" něco bude, ale starýho psa novým kouskům nenaučíš, do mého (starého) motoru si cestu nenajde... :)
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Shi

Příspěvek od Shi »

Výhoda hBN by měla být, že funguje od nízkých teplot, takže nejspíš dává smysl hlavně do těch motorů, které dostávají nadměrně zabrat studenými starty. Za normálních provozních teplot lze menšího tření dosáhnout s přísadami na bázi Mo a za vyšších teplot pak je ještě lepší W.

U wolframu bylo poznat, že se mi v Ravenolu DGX začal projevovat, až když jsem auto konečně protáhl na dlouhé trase - na aktivaci tu vyšší teplotu potřebuje.
Když jsem jen skákal po městě (typicky 5-10 km jízdy), tak to subjektivně bylo neuvěřitelně dlouho (2000+ km) jako zcela obyčejný olej bez wolframu.
PUO

Příspěvek od PUO »

Áno. Takto by to malo fungovať :wink:
Som zvedavý na Ravenol SFE. Ten by mal tak isto obsahovať Wolfram+ AN.
Honda Civic 9G - 1.8 i Vtec
RAVENOL ECS 0W20/ SFE 5W20 .
prevodovka: RAVENOL MTF2 75W80
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
prevodovka : CASTROL SYNTRANS MULTIVEHICLE 75W90
Erik82

Příspěvek od Erik82 »

Tak ja som na tom SFE odjazdil cca 20tis. a nejak som si toho wolframu teda nevšimol :roll: , ani som netušil že by tam mal vôbec byť. :oops:
[b]Honda CIVIC IX[/b], rv.2015, 1.8ivtec, R18Z4
[b]Moto olej:[/b]Shell AF 5W30,Ravenol FDS5W30, DXG5W30, ECS0W20, SFE5W20, Mobil1 LV 0W30, FS0W40,
Prevodovka :Honda MTF3
Spotreba:6.4-7.4l/100km
Goodyear Eagle F1 A6 225/45 R17, UltraGrip 205/55 R16
Shi

Příspěvek od Shi »

SFE ho taky míval, jestli ho má ještě dnes ví bůh. Já měl DXG i SSO s wolframem ještě z "předválečných" zásob - než tehdy Ravenol oznámil problém s dostupností aditiv na bázi wolframu. Jestli se zase k wolframu vrátili nebo ne ví jenom oni.
Odpovědět