aditiva do oleja

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
1.9JTD

Re: aditiva do oleja

Příspěvek od 1.9JTD »

To Ekolube znie dobre. Alebo...?

PTFE
http://www.ekolube.cz/UserFiles/File/do ... unkce1.pdf

M7ADX a PP80...?
http://www.ekolube.cz/UserFiles/File/do ... kousky.pdf

Nárast výkonu o 22,7% - prosím???
http://www.ekolube.cz/UserFiles/File/do ... eni_co.pdf

Technické listy všetkého:
Not Found
The requested URL was not found on this server.

Hmmm...

Som naznačil - sú rôzne aditíva - niektoré na báze teflónu, molybdénu, chlóru, síry - sorry, práve tie do mojich áut nikdy.
Ani Metanova - na tú som naletel jediný krát.
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

1.9JTD píše: stř pro 06, 2023 16:18Dôvod?
Já už si vzhledem k věku pamatuju dost málo, ale kdysi jsem kdesi četl, že přípravek Metabond (podobně jako po něm Metanova) obsahuje sloučeniny chloru, síry a fosforu a tím pádem má korozivní účinky na (zejm. barevné) kovy. Síru a fosfor do převodovek ano, do motoru prý nee. A jelikož se domnívám, že lepší/bezpečnější je uvěřit negativům než věřit v pozitiva, raději tato (a vlastně i spoustu jiných) aditiva do motorového oleje raději nedoporučuju. Toť mé stanovisko. :)
P.S. Teflon moc nepomůže, molybden naopak může být prospěšný, chlór a síra viz výše...
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
memartin

Příspěvek od memartin »

Pitris JUNIOR píše: stř pro 06, 2023 16:58 Rozhodně bych se nebál do almary nalít 👍
A do motoru? :D Mně zaujal výrok o snížení emisí CO o 50%. Plynem jsem odrovnal už neoriginální kat a blíží se stk :lol: :?
'99 polo 1.0 mpi LPG :twisted: Total Quartz 5w40 + MCE
'98 106 1.0i: mannol classic 10w40 :P
'07 city 1.34 i-DSI
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Dle mého soudu produktem s PTFE motoru neublížíš. Jestli pomůže, je ve hvězdách (jeho molekuly se budou těžko vázat na kovový materiál...)
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
1.9JTD

Příspěvek od 1.9JTD »

PTFE do starého alebo motoru staršej generácie trebárs. Ja si pri všetkej úcte nedám ani do 19-ročného.
Naposledy upravil(a) 1.9JTD dne pon úno 26, 2024 20:59, celkem upraveno 1 x.
memartin

Příspěvek od memartin »

1.9JTD píše: stř pro 06, 2023 17:16 Nárast výkonu o 22,7% - prosím???
http://www.ekolube.cz/UserFiles/File/do ... eni_co.pdf
Hmmm..
U auta 3 se do 2000km zvýšil výkon o 13kw ale po 10tkm se snížil o 15kw od původního :!:
A u auta 4 se CO snížilo z 5.5 na 0.1%, po 8tkm však na 9,6 :!:
To jsou zajímavé data. Takhle technický list bych chtěl od každého prodejce aditiv, ne jen slova spokojenosti od zákazníků... nanotech..
'07 city 1.34 i-DSI
1.9JTD

Příspěvek od 1.9JTD »

Iste. K niektorým sú aspoň nejaké - mnohé merania, technické listy, karty bezpečnostných údajov (kto vie čo hľadať, dozvie sa napríklad, tam či tam je síra, chlór atd), záťažové (Reicher/tribo...VŠCHT Praha, TUV NORD) testy a podobne.
K iným len trvdenia a pocity.
1.9JTD

Příspěvek od 1.9JTD »

memartin - kedysi frčali Swedol, Slick.
Na dožitie motora ktorý bol aj tak na odpis.
Inak tie čísla vyzerajú naozaj "zaujímavo" :D
25% náras výkonu u benzínu ani neviemakým chipom, u nafty možno.
memartin

Příspěvek od memartin »

1.9JTD píše: stř pro 06, 2023 17:54 memartin - kedysi frčali Swedol, Slick.
Na dožitie motora ktorý bol aj tak na odpis.
Inak tie čísla vyzerajú naozaj "zaujímavo" :D
25% náras výkonu u benzínu ani neviemakým chipom, u nafty možno.
Motor je v kondici, v minulosti se dělaly sedla, ale asi zůstanu u oleje, který zaručí nezvýšení a zároveň nesnížení výkonu :) s příchodem zimy stejně motor táhne úplně jinak :D
'07 city 1.34 i-DSI
1.9JTD

Příspěvek od 1.9JTD »

...sedla - LPG? :D
Ak jazdíš benzín - starý dobrý osvedčený a meraniami podložený VIF. Kvalitné palivá.
Ono tie (kvalitné!) aditíva do oleja majú niečo do seba aj skrz to, že za studena "v motore prší". Na stenách valcov sa časť paliva zrazí a ak má kade (okolo krúžkov) - steká do oleja. A samozrejme kvalitný olej (nemusí byť presne predpísanej značky, no rozsahu a špecifikácie ano) a pri jazdách prevažne okolo komína polovičný výmenný interval.
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Co jde o dodatečnou aditivaci, tak za mě co jde o paliva (do prémiovek jako třeba Verva, V-Power, MaxxMotion, Optimal není nutno) nebo převoďák tak ano, a ještě jednou sem dám příspěvek od Shi, kde to o něčem do motorového oleje napsal si myslím velice dobře :wink:
Shi píše: stř srp 16, 2023 20:16 Pomoc to může, pokud to přidáš do nějakého hodně laciného oleje, který neobsahuje estery nebo AN a jiné složky a aditiva, která se aktivně snaží uchytit na povrchu.

Ideálně nějaký olej, kde není Mo, Bo ani jiná "kouzla" a kde je HC nebo VHVI základ by byl můj kandidát, protože u prémiových olejů těžko něco takhle na koleně zlepšíš. Já bych do toho nešel.
Kdyby to fungovalo takhle hezky, tak by třeba LM u svých aditiv mělo jasně uvedeno: Když do našeho oleje X přidáte naše aditivum Y, tak se zlepší a, b, c, d, ... a stále bude platit, že výsledný olej plní požadavky ACEA norem atd. Nic takhle konkrétního jsem nikdy nezahlédl, vždycky jen spousta naleštěných keců.

Navíc kvality IF-WS2 prokazují zkouškou, která je relevantní spíš pro převodovky, což u mě taky nadšení nevzbuzuje, ale chápu, že ta zkouška je levná. Můj motor levný není.
Chlór a / nebo síra v oleji nemá co dělat !! (a bohužel jsou na trhu přípravky do oleje co je obsahují), ale třeba bor, molybden, wolfram či esterová nebo nano složka mohou být v obyč. oleji prospěšné. V dobrém / kvalitním už obsaženy JSOU. Ovšem většinou je lepší když to ve správném poměru "namíchá" sám výrobce oleje než když tam někdo něco přidá doma. Když teda zůstaneme u motorů....
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
1.9JTD

Příspěvek od 1.9JTD »

Aj to je názor :)

Iný je, že netreba nič, lebo výrobca dá všetko. Iste - ono to má nejaké vlastnosti a životnosť.
Dokonca že tí istí nerobia oleje aj aditíva :)
V zásade samozrejme netreba do kvalitného oleja pridávať nič - ak sa mení včas, jazdí prevažne pokojne, prevažne dlhšie až dlhé trasy.

Sú oleje na bežné použitie aj oleje pre vysokú záťaž inak aditivované (a drahšie), širokorozsahové.
Vždy napíšem, že treba olej predpísaný výrobcom alebo jeho ekvivalent zhodnej špecifikácie (SAE, API, ACEA).
Nedá sa mizerný lacný olej "doaditivovať".

Spomínam, čo sa za desaťročia osvedčilo mne - a prečo (ochrana pred opotrebením, zadretím, zníženie spotreby, hlučnosti).
V mojich cárachoch sú výrobcom predpísané oleje (bývali alternatívy) no je v nich aj niečo navyše. Rád dupem po plyne, vytáčam do obmedzovača, nerád zarievam motor. Jazdíme prevažne hodne krátke trasy. Ak ideme ďaleko, ponáhľame sa.

Naozaj to netreba každému ani väčšine. A ak predsa - vyberať z osvedčených "značkových" prípravkov.
Chlór, síra skutočne v žiadnom, v motorovom ani PTFE, Molybdén Wolfrám - to je môj pohľad, nevnucujem ho nikomu.

:)
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

1.9JTD píše: stř pro 06, 2023 21:06.....Chlór, síra skutočne v žiadnom, v motorovom ani PTFE, Molybdén Wolfrám....
A co by tam teda dle Tvého soudu mělo být?

Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Jinak je to už pár let kdy chlapi z Ekolube zkoušeli jejich https://www.oleje.cz/ekolube-motor-350-ml Říkal mi o tom p. L. Tresner ještě když jsem tady adminoval....
Koupili starou 1.4 MPI Fabču, nalili nový olej 5w40 (Ekolube což byla snad Q8 Excel), a přidali to aditivum Ekolube Motor. Nechali tomu 800 km běžné jízdy a pak jeli v Brně na černovické terasy. Dá se tam dělat asi 5-ti kilometrový okruh. Zajistili si tam odtahovku a po příjezdu ten olej z motoru vypustili.... A kolik že ten motor dá? Po 50-ti kilometrech toho nechali 😄
Neberou to jako nějaké extra vylepšení oleje - byť některé jeho parametry to zlepší, ale je to dobrá věc pro případ dojetí kdyby ten olej vytekl z důvodu poruchy....

https://youtu.be/xW8ZfHtIOIM?si=mIYQe_ds0ho_REQA

1.9JTD

Příspěvek od 1.9JTD »

Pitris - niektorí výrobcovia používajú nanokeramiku (nitrid bóru), niektorí čistý bór, niektorí zmesi s teflónom atd plus ďalšie veci.
Žiadny výrobca nedá presné zloženie a vzájomný pomer komponentov. Písal som len, že tie zastaralé sú prekonané.
Odpovědět