Záměna oleje

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Mike.Czech

Záměna oleje

Příspěvek od Mike.Czech »

Dobrý den. Měl bych dotaz. Mám Ford Focus r.v 2000 benzín. Je tam předepsaný olej 5w-30 Specifikace A1/B1. Může se něco stát motoru když při výměně tam naliju 5w-40 specifikace A3/B3 C3??? Děkuji za odpovědi
Itall

Příspěvek od Itall »

Jestli je tam předepsán ACEA-A1 (snížená viskozita), tak by tam měl jít A1. Předpokládám, že důvodem těchto úvah o jiném oleji je běžně přemrštěná cena nízkoviskozitních olejů a jejich menší dostupnost ve srovnání s 5W-40. Podle mého čistě osobního názoru, se při použití oleje 5W-40 nestane vůbec nic. Ale pokud motor nebere olej tak, že by se muselo dolévat mezi výměnami, tak bych dal olej předepsaný - tedy A1. Určitě se dá sehnat i za relativně rozumnou cenu. Samozřejmě s 5W-40 je to jednodušší, ten mají na každém rohu.
DonSalieri
Příspěvky: 99
Registrován: úte srp 12, 2008 9:23

Příspěvek od DonSalieri »

Urcite se nic nestane, motor bude lepe chranen pri vetsi namaze, diky vetsi tloustce olejoveho filmu, muze se po prechodu i ztisit..Lehce se mozna zvedne spotreba paliva, ale nijak dramaticky.Naopak pokud jiz ma motor neco za sebou klesne spotreba oleje...Podle me to je jiste rozumnejsi volba dat A3 5W40 nez A1 a 5W30 i presto ze je vyrobcem snizena viskozita dovolena repektive doporucena..
Mike.Czech

Příspěvek od Mike.Czech »

Díky za odpověďi. Měl sem strach aby se třeba nezadřel motor apod.
modelář

Příspěvek od modelář »

Mike.Czech píše:Díky za odpověďi. Měl sem strach aby se třeba nezadřel motor apod.
Právě naopak: aplikací 5w-40 specifikace A3/B3 tomu zabráníš mnohem spíše, než 5w-30 specifikace A1/B1!
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27495
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Příspěvek od Pitris »

http://www.oleje.cz/forum/viewtopic.php?t=3152 (hlavně asi od půlky druhé stránky).
.....a pokud nemusíš, a přece použiješ olej ACEA Cněco, tak je vhodné zkrátit interval výměny tak o pětinu kilometrů (a zvláště při krátkých jízdách). Jinak ta ACEA A3/B3 N E V A D Í.
Odpovědět