výdrž motora octavia a převodovka
Moderátor: Colommbo
-
Návštěvník
výdrž motora octavia a převodovka
Caute,kolko km vydrzi motor na octavii I ? -1.9tdi,rok vyroby 2000,teraz ma najazdene 190tis km...
Dik
Dik
-
Jan Nowak
Tohle myslíš vážně???
Odpovím přesně tak konkrétně, jak byla položena otázka:
Ten motor určitě vydrží dalších minimálně 20 km až 300000 km
Pár doplňujících otázek:
Má opravdu najeto 190tis?
Kdo s tím jezdil?
Kde s tím jezdil?
Jak se o to staral?
...
A jedna závěrečná:
Proč Oktávka? To si opravdu myslíš, že je to dobré auto?
Odpovím přesně tak konkrétně, jak byla položena otázka:
Ten motor určitě vydrží dalších minimálně 20 km až 300000 km
Pár doplňujících otázek:
Má opravdu najeto 190tis?
Kdo s tím jezdil?
Kde s tím jezdil?
Jak se o to staral?
...
A jedna závěrečná:
Proč Oktávka? To si opravdu myslíš, že je to dobré auto?
-
Návštěvník
Myslel som vseobecnu vydrz tychto motorov a qby som ti odpovedal:
1.ano ma najazdene 190.000 poctivych km
2.moj otec a ja
3.0-90.000 mix, vacsinou mesto...90.000-190.000 mix, 95% dialnica
4.0-120.000skoda servis, 120.000-190.000 mechanik u nas, pravidelne vymeny oleja+filtrov po 15.000 km, teraz skrateny interval na 10-12.000km
A posledna odpoved,ano povazujem oktavku za dobre a spolahlive auto, mne na moje jazdenie max.vyhovuje...+ dlhodoba spotreba je na urovni 4.7l(odsledovane)
2.moj otec a ja
4.0-120.000skoda servis, 120.000-190.000 mechanik u nas, pravidelne vymeny oleja+filtrov po 15.000 km, teraz skrateny interval na 10-12.000km
A posledna odpoved,ano povazujem oktavku za dobre a spolahlive auto, mne na moje jazdenie max.vyhovuje...+ dlhodoba spotreba je na urovni 4.7l(odsledovane)
-
naatrium (nepř)
Pokud bude o motor i dále takto pečováno, neměl by být problém dalších třeba 200tkm.Anonymous píše:Myslel som vseobecnu vydrz tychto motorov a aby som ti odpovedal:
2.moj otec a ja
Otázkou je, co další komponenty v autě - hlavně převodovka.....jak je to tam třeba s výměnou oleje? A "občas" bych přidal do nafty třeba VIF.....
-
modelář
Reagoval bych úplně stejně, ale byl jsem předběhnut.Jan Nowak píše:Tohle myslíš vážně???
Předpokládám však, že otázka je motivována úvahou o tom, jak dlouho si to auto ještě ponechat. A řada odpovědí z velké množiny možných tu už zazněla. Já bych snad dodal dva extrémy:
- pro někoho je auto v momentě, kdy mu skončila záruka, "starý křáp na výměnu", a to bez ohledu na kilometráž a aktuální technický stav;
- pro jiného je dobré (či je s ním přinejmenším spokojen) každé auto, které je schopen nastartovat a rozpohybovat.
P.S.: Existuje něco, čemu se říká (teď si nejsem jist správnou terminologií) "konstrukční životnost". Jenže tohle patří mezi nejpřísněji střežená tajemství každé výrobce a navíc to vůbec nemusí poskytovat věrohodnou odpověď na shora položenou otázku.
-
Návštěvník
Mám pocit, že to je "návrhová životnost" a u Škodvky se hovoří o 15 letech, předpokládaný počet ujetých km mi ale zůstal utajen. Z jiných dalších údajů tipuji, že to bude minimálně 300 000 km, spíš ještě mnohem víc.modelář píše: P.S.: Existuje něco, čemu se říká (teď si nejsem jist správnou terminologií) "konstrukční životnost". Jenže tohle patří mezi nejpřísněji střežená tajemství každé výrobce a navíc to vůbec nemusí poskytovat věrohodnou odpověď na shora položenou otázku.
-
Návštěvník
Olej v prevodovke: 0-90.000 3x meneni v skode..pri 120.000 meneni za castrol TAF-X 75w-90...pri najblizsejvymene oleja(cca 3000km) sa chystam menit znova.aky olej je tam najlepsi?Pitris píše:Pokud bude o motor i dále takto pečováno, neměl by být problém dalších třeba 200tkm.Anonymous píše:Myslel som vseobecnu vydrz tychto motorov a aby som ti odpovedal:
2.moj otec a ja
Otázkou je, co další komponenty v autě - hlavně převodovka.....jak je to tam třeba s výměnou oleje? A "občas" bych přidal do nafty třeba VIF.....
Dik
-
modelář
Projektovaná životnost se neodvíjí od značky vozu, ale od kategorie, do které ten který vůz patří, a to jak ve smyslu "velikosti" (a od toho se odvíjejícího účelu využívání), tak od ... (no, jak to nazvat - zase jsem beze slovAnonymous píše:Mám pocit, že to je "návrhová životnost" a u Škodvky se hovoří o 15 letech, předpokládaný počet ujetých km mi ale zůstal utajen. Z jiných dalších údajů tipuji, že to bude minimálně 300 000 km, spíš ještě mnohem víc.
-
Návštěvník
-
Návštěvník
Ono totiž životnost elektroniky a některfých dalších dílů je spíš daná časem a jiné díly jsou zase spíš namáhány jízdou a běh času na ně zase až takový vliv nemá. Těsnění a třeba použité koncenzátory v elektornice musí vydržet ve Fabii stejně jako v Superbu (těch cca 15 let), ale náprava Superbu asi odtočí za životnost auta víc kilometrů, než náprava ve Fabii. Asi tak nějak je těch 15 let myšleno ...
-
modelář
A ještě:
Projektovaná životnost však v sobě obsahuje i faktor ekonomický, tj. nejen prosté fyzické stárnutí a provozní opotřebování. Uvažuje tedy v intencích jakýchsi běžných provozních nákladů bez potřeby zásadnějších oprav mimo obvyklou údržbu. Otázkou ovšem je, co to znamená v podmínkách té které země: jestliže v Albánii není problém opravit cokoli, pak ve Švýcarsku se nevyplatí opravovat vůbec nic!
Pokud výrobce tvrdí něco o "doživotní" náplni v převodovce či v chlad. systému, pak tím zároveň říká, že jím navržená životnost nesahá za rámec cca 5 let!Anonymous píše:Mám pocit, že to je "návrhová životnost" a u Škodvky se hovoří o 15 letech, předpokládaný počet ujetých km mi ale zůstal utajen. Z jiných dalších údajů tipuji, že to bude minimálně 300 000 km, spíš ještě mnohem víc.
-
modelář
Údajně (sestra nějakou dobu žila s "nákupčím" jedné automobilky) se i tyto díly liší podle modelů, do kterých jsou určeny. Např. právě na těch elektrolytech (elektrolytických kondenzátorech) se dá dost ušetřit... Prostě nějaké kurvítko tam musí být instalováno (šlo o evropskou značku).Anonymous píše:Ono totiž životnost elektroniky a některfých dalších dílů je spíš daná časem a jiné díly jsou zase spíš namáhány jízdou a běh času na ně zase až takový vliv nemá. Těsnění a třeba použité koncenzátory v elektornice musí vydržet ve Fabii stejně jako v Superbu (těch cca 15 let)...