Vŕtacie kladivo

Další nezařaditelná témata

Moderátor: Colommbo

emge

Vŕtacie kladivo

Příspěvek od emge »

Tiež sa ospravedlňujem za odbočenie od témy olejov, ale vidím, že je tu veľa odborníkov so širšími skúsenostiami.

Občas potrebujem niečo vyvŕtať do tvrdších materiálov - panel, betón... a moja príklepová vŕtačka na to veľmi nestačí. Chcelo by to vŕtacie kladivo s elektropneumatickým príklepom. Dostal so odporúčanie na Makitu HR2450:
http://www.makita.sk/?akcia=produkt&produkt_id=3

Cena 150 EUR bez príslušenstva nie je malá. Vŕtacie kladivo nebude využívané profesionálne s každodenným nasadením, ale v priemere 3 - 5x do mesiaca áno a príležitostne sa využije aj nejaké to sekanie.

Máte niekto skúsenosti v tejto oblasti? Postačuje pre moje potreby aj niečo lacnejšie, prípadne dá sa v tejto cenovej kategórii kúpiť niečo lepšie? Aké máte skúsenosti s Makitou?
skodovkar
Příspěvky: 6272
Registrován: pon pro 29, 2008 16:40

Příspěvek od skodovkar »

Tak co jsem slyšel od chlapů na stavbách, tak se používá hodně Hilti a Narex. Naopak bych se vyhnul Boschům. Ale vlastní zkušenost nemám.
modelář

Příspěvek od modelář »

Makita je super, Hilti ještě lepší. Ale pro účel tazatele postačí cokoli čínského (začíná to na cenách od 25 EUR výše), ovšem s tím, že je k tomu potřeba zakoupit pořádné SDS vrtáky (zde naopak jeden kus o malém průměru začíná někde na 6 EUR - super zkušenost mám s výrobky jedné dánské firmy, na jejíž jméno si teď nevzpomenu). A sám za sebe doporučuji orientovat se na pokud možno co nejtěžší mašiny - vlastní hmotnost stroje pomáhá při vrtání do panelu či kamenné podezdívky!
emge

Příspěvek od emge »

Myslím, že "kladivá" v cene 25 EUR nemajú elektropneumatický príklep. To považujem za dôležité. Relatívne výkonnú príklepovú vŕtačku mám, ale s tou je vŕtanie do panelu dosť veľkým trápením.
Kvalitné vrtáky sú samozrejme dôležité a v bežných predajniach sa už asi nič poriadne kúpiť nedá (aspoň v mojom okolí). Ja mám dobré skúsenosti s vrtákmi Hawera:
http://www.hawera.com/cz/cs/
FF

Příspěvek od FF »

skodovkar píše:Tak co jsem slyšel od chlapů na stavbách, tak se používá hodně Hilti a Narex. Naopak bych se vyhnul Boschům. Ale vlastní zkušenost nemám.
Kamarát má firmu, čo s tým robia a používajú už skoro 20 rokov výhradne modrý BOSCH a jediné, čo považujú za lepšie je HILTI, ale pri tých cenách, ako tvrdí, sa im to neoplatí. Naopak mali možnosť vyskúšať od inej partie pracovať s elektorpneumatickými MAKITA, HITACHI a NAREXom a z NAREXu sa iba smiali, naopak od NAREXu si pochvaľuje a roky majú klasické ručné vŕtačky a kmitaciu pilku, lebo obe majú liatinové telo a sú za normálnu cenu. MAKITU a HITACHI podľa jeho tvrdenia považuje skoro za také dobré ako modrý BOSCH.

...a aby nebolá táto téma mimo fóra, tak upínanie SDS-Plus/MAX potrebuje upínaciu časť mierne potreť tukom, najlepšie niečo teflónovografitové - oni používali tie originál tubičky od BOSCHa, ale kvôli cene prešli na MADIT AKG 2.
modelář

Příspěvek od modelář »

emge píše:Myslím, že "kladivá" v cene 25 EUR nemajú elektropneumatický príklep. To považujem za dôležité. Relatívne výkonnú príklepovú vŕtačku mám, ale s tou je vŕtanie do panelu dosť veľkým trápením.
To je sice pravda, ale s klasickou příklepovou vrtačkou se to přesto nedá vůbec srovnávat! Já jsem potřeboval udělat do panelů z kategorie nosných několik až 16mm děr, a když jsem na tom zničil vrtačku AEG, vyzkoušel jsem to, co jsem už shora napsal, a prostě jsem nevěřil. :shock: Dokonce se mi podařilo v příčkovém panelu narazit na armaturu, což jsem ovšem zjistil až po vyvrtání díry a vytažení vrtáku, neboť v tom kalupu prostě "uhla"... :lol:
FF

Příspěvek od FF »

...detektor kovov a elektrického vedenia pred vŕtaním nepoužívaš?!
Naposledy upravil(a) FF dne pát úno 04, 2011 15:36, celkem upraveno 1 x.
modelář

Příspěvek od modelář »

To sice používám, ale pokud jsem vázán roztečí úchytů něčeho, co na tu stěnu potřebuji zavěsit, dostává přesná míra oné rozteče přednost před značně nepřesným pískáním detektoru.
Shi
Příspěvky: 1343
Registrován: úte úno 19, 2008 23:31

Re: Vŕtacie kladivo

Příspěvek od Shi »

emge píše: a príležitostne sa využije aj nejaké to sekanie.
Máte niekto skúsenosti v tejto oblasti?
Kladivo s úderem cca 2 J je dobré tak na osekávání dlaždiček v koupelně, nebo na osekávání omítky. Jakmile narazíte na trochu solidní beton, tak máte smůlu.

Jestli laškujete se sekáním do betonu, tak hledej te něco s úderem nad 5 joule. Solidní kladiva mají SDS-max, motor o výkonu nad 750 W, umí i vrtat (16 mm a víc), ale na vrták si připravte minimálně 40 EUR a je to spíš vhodné tam kde se potřebujete dostat skrz zeď než že by to bylo vhodné na vrání "dírek" pro kotvy.
FF

Příspěvek od FF »

modelář píše:To sice používám, ale pokud jsem vázán roztečí úchytů něčeho, co na tu stěnu potřebuji zavěsit, dostává přesná míra oné rozteče přednost před značně nepřesným pískáním detektoru.
Tak použi kvalitný detektor = cca 100,-€. Hádam nechceš kvôli dodržaniu rozteče sekať stenu pre preseknutý kábel, alebo nebodaj vodu!
FF

Re: Vŕtacie kladivo

Příspěvek od FF »

Shi píše:Kladivo s úderem cca 2 J je dobré tak na osekávání dlaždiček v koupelně, nebo na osekávání omítky. Jakmile narazíte na trochu solidní beton, tak máte smůlu.
Nie je to pravda, že s tým nepresekáš betón, ale na kubíky to nie je...
modelář

Příspěvek od modelář »

FF píše:Tak použi kvalitný detektor = cca 100,-€. Hádam nechceš kvôli dodržaniu rozteče sekať stenu pre preseknutý kábel, alebo nebodaj vodu!
V daném případě zbytečné: elektriku i vodu jsem tahal znovu a jinudy... :) A když jsem přišel na to, že ani armatury mi vlastně nevadí, už jsem se ani nesnažil nic detekovat. :D

P.S.: Je možno zdetekovat vodu v plastových trubkách vedených železobetonem? Dá se odlišit od armatur?
FF

Příspěvek od FF »

...na detektore je aj fukcia detekcie dreva pod sadrokartónom, alebo iného nekovovo a neelektrického materiálu pod iným nekovovo a neelektrickým materiálom + funkcia ZOOM, s ktorou nájdem aj...

P. S.: Nič nepredávam, len sa tak chvastám! :lol: :lol:
modelář

Příspěvek od modelář »

FF píše:...na detektore je aj fukcia detekcie dreva pod sadrokartónom, alebo iného nekovovo a neelektrického materiálu pod iným nekovovo a neelektrickým materiálom + funkcia ZOOM, s ktorou nájdem aj...
:shock: :shock: :shock:

Nic tak chytrého jsem ještě v rukou nedržel! 8)
Shi
Příspěvky: 1343
Registrován: úte úno 19, 2008 23:31

Re: Vŕtacie kladivo

Příspěvek od Shi »

FF píše:
Shi píše:Kladivo s úderem cca 2 J je dobré tak na osekávání dlaždiček v koupelně, nebo na osekávání omítky. Jakmile narazíte na trochu solidní beton, tak máte smůlu.
Nie je to pravda, že s tým nepresekáš betón, ale na kubíky to nie je...
Protool CHP 5E, úder 5 Joule. Opravdu kvalitní beton jsem ručním majzlíkem a palicí jenom poškrábal, tímhle kladivem jsme se sice dostal skrz, ale i tak to byl tuhý boj. Mizerný beton byl bez problémů a šel by asi i menším kladivem, ale kvalitní beton je celkem pohorma a i s tímto nástrojem to šlo místy dost špatně.
Odpovědět