"Vyššou/nižšou" to nazývam práve schválne.. z odborného hľadiska v oblasti tribologie nikto nezadefinoval pojem normálna resp. nenormálna HTHS.. niekto z určitého dôvodu v minulosti definoval pre svoje potreby HTHS 3,5 ako pre ich motory potrebnú pre nich "normálnu" a tak sa to na našom kontinente uz zaužívalo

No správne je potrebné viskozitu teda aj HTHS ako bola zadefinovaná (vychádzajúc z dynamickej viskozity) označovať ako
dostatočná resp. nedostatočná (pre udržanie s rezervou dostatočnej ochrany párových plôch v rozsahu výrobcom uvažovaných prevádzkových podmienok -tlaky, teploty, prietoky oleja, tlak v komore a mnohé ďalšie faktory...) pre ten ktorý konkrétny motor/motorizáciu - vzhľadom na konštrukciu, dizajn motora, technológie, tolerancie atd atd.
Ale toto som tu už predsa viac krát písal a snažil sa vysvetliť celý kontext a jednotlivé väzby čo s čím ako súvisí a aké prináša či už pozitíva alebo aj negatíva.. ja nie som odporca olejov vyššej HTHS než 3,0

niekde olej s HTHS 4,0 a viac opodstatnenie má, inde absolútne žiadne a skôr naopak.
Áno v zásade všetky tie bežné lacné oleje hlavne v SAE 5w-40 "trpia"na tento fakt.. preto si ja osobne zvolím radšej 5w-30 hoci aj o niečo málo nižšej HTHS (v rámci výrobcom povolených noriem) ktorá aj pri porovnateľnej kvalite základoveho oleja a jeho VI , tých modifikatorov a zahustovadiel potrebuje celkovo menej.. Môžme tuto problematiku rozobrať podrobnejšie v niektorej téme niekedy ,nemám teraz na to čas moc.