Pred rokmi, keď som zakúpil jazdené BMW, som nejakou šťastnou náhodou zablúdil na toto fórum, a po chvíľke som mal doporučený výborný Mobil1, ktorý som niekoľko rokov k plnej spokojnosti používal. Ich 0W40 NewLife/FS som na začiatku dva krát vymenil v krátkom intervale okolo 3t a potom som prešiel na niečo okolo 7-8t. Motor mi to vyčistilo (čo naozaj vidieť cez nalievací otvor), pridalo to na kultúre chodu, 0W priniesla taký pocitovo hladší štart v mrazoch a (odhadujem) v spolupráci s VIF-om to udržalo celý trakt v slušnom stave, takže na poslednej STK-čke chlapík prekvapene komentoval: "tam máte emisie, jak na novom aute!". (r.v. 2008 - 130 t km)
Ďakujem ešte raz!
Potom som trošku laxne pristupoval ku antikoncepcii, čoho výsledkom je, že som minulý týždeň musel zakúpiť Renault Espace.
Vozidlo je v poslednej V generácii - jazdené, roč. 2015, nájazd 115t km (potvrdených Renault databázou).
Je v tom motor Nissan MR16DDT / Renault M5Mt - priamovstrekový benzín 1,6l s turbom (mimochodom, ten istý, čo v Clio RS, čiže 200 koníkov).
Auto bolo servisované v RNLT servisoch a olej menený vždy s filtrom v "pohyblivých intervaloch" (26, 52, 68, 85, 103 tkm).
Rád by som postupoval podobne ako pri BMW, čiže zodva kratšie intervaly (možno s niečím, čo má zosilnené čistiace účinky) a potom prejsť na nejaký slušný (nad)štandard v prijateľnej cene a meniť si to v intervaloch okolo 8-10 t.
Rád by som dodržal odporúčanú normu "RN0700 / SL/SM / 5W30" (iné nepíšu) - nie, že by som bol tak precitlivelý, ale skôr ako poistku, nech mi pri nejakej poruche mudrlant v servise nevysvetľuje, že som "nedodržal".
Ponuka v odporúčanej viskozite 5W-30 nie je až tak veľká.. ..lepšie je to v 5W-40, ale priznávam, že rád by som ostal pri 30-tke. Z toho, čo som posledných pár večerov prečítal, mám pocit, že moderné oleje nemusia byť husté, na to aby "dobre mazali" a ich "výkon" sa dnes dosahuje skôr kvalitným balíkom aditív. Menej hustý olej by vyhovoval našim krátkym jazdám a "uľahčil motoru", a možno mikroskopicky zlepšil spotrebu.
Rovnako by som celkom rád 5W posunul na 0W (po dobrých skúsenostiach s Mobil1 0W40), ale podmienkou to nie je - zimy u nás už nie sú to, čo bývali.
Krátka rešerž (preskakujem ekonomické halucinácie a značky ktoré nepoznám) mi vypľula:
Elf EVOLUTION 900 SXR 5W-30
RAVENOL FO 5W-30
VALVOLINE SYNPOWER FE 5W-30
+ jedna 0W30
ELF EVOLUTION 900 FT 0W-30
Všetko cenovo OK, TBN okolo 10, a viskozita pri 100 okolo 10 (prvé tri) a 12,2 (posledný - čiže už na hranici 40-tky).
Prvé tri ACEA A5/B5, posledný A3/B4.
Priznávam, že tá 0W30 sa mi pozdáva najviac, olejom ale extra nerozumiem, takže si dám poradiť.
Zo 40-tok, ktoré majú RN0700 by som ešte zvažoval "riedky"
Shell Helix Ultra 0W-40, ale neviem nájsť TBN.
Čo na to prosím hovoríte?
Štýl jazdy u manželky je kultivovaný, u mňa občas aj jemne nekultivovaný, nejedná sa ale o žiadnu dlhotrvajúcu záťaž, skôr krátke testy zrýchlenia.
Ďakujem za nasmerovanie!
Michal
X-CESS
VST