Tak to jsi mne tedy Jezevčíku opravdu "dostal".

Což o to, Contax byly dobré foťáky, to sklo netřeba komentovat. Spíše jde o to, že jsi se vrátil doslova do minulosti. Svým způsobem se ale ani nedivím. Začínal jsem se svitkem, potom jsem přešel na kinofil. Kupoval jsem metráž a sám si to nabíjel do kazet. Vyšlo to výrazně levněji a již tenkrát jsem si potom připadal jako tzv. "cvakař". Plácal jsem občas snímky, které bych jinak nerealizoval. Člověka ta pracnost i ceny prostě nutily téměř o každém záběru přemýšlet, pokud se tedy nejednalo o tzv. živou fotografii či sport. Ale i tak. Potom temná komora, všelijaké vývojky, pokusy, nadržování atd....Dnes v době digitálních foťáků a třeba expozičního bracketingu přijde kdosi, kdo si říká fotograf (čti cvakař), naplácá sto, pětset, milión snímků, však ono něco vyjde, v počítači to domrví všelijakými photoshopy a jiným softem tak, že to se skutečností nemá nic společného a tomu se prosím nyní říká fotografie. Smutné na tom je, že mezi tyto tzv. fotografy patřím nyní i já. Nebo první panoramata. Na sousedních snímcím manuálně změřit stejné body, souřadnice x,y ručně napsat script a na ten "vypustit" soft, kde se vše muselo nastavit ručně a vyžadovalo to docela znalosti. Potom vše, hlavně barvy doladit ve photoshopu...., neskutečná piplačka. Dnes to zvládne každý (pitomec) za pomocí různých softů a mne to již přestalo bavit, protože moje role se zúžila na nacvakání několika snímků. Zda je to tak dobře, těžko říci. Vše má svá pro a proti.
Omlouvám se všem, že jsem se nechal tak unést problematikou, která sem evidentně nepatří. Případné stížnosti adresujte prosím Jezevčíkovi.