Stary diesel - vice dotazu

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

hanzs

Stary diesel - vice dotazu

Příspěvek od hanzs »

Mam starou dodavku VW LT r.v.89, motor 2,4, 6ti válec - nafta. Spotreba oleje postupne rostla - v posledni dobe uz moc, cca 1l na 100km.
Takze se tam dolivalo, co prislo pod ruku, 15W40 vsech levnych znacek.
Požadavek na olej je tam API CC/CD.
Dotazy:
1) Udelal jsem vymenu oleje, dal jsem tam Carlson GX Diesel 15W40 (parametry http://www.carlson-oil.cz/technicke_lis ... diesel.pdf )
Ten po nalití zčernal, ale dneska po projeti cca 20km, jsem zjistil, ze ten olej zprůhledněl, je problém ho vidět na měrce?? To se stává u benzínových aut, ale tady? Navíc po nalití byl černý...?
2) Mají se do diesela lít jen oleje označené jako "dieselové", nebo je to jen marketing?
3) Vyměnil jsem samozřejmě i filtr, koupil jsem si ho předem, ale při výměně jsem zjistil, že je mnohem kratší než původní, ten měl 18,5cm ten nový jen 12cm. Když se člověk koukne do např. do kelly, tak tam opravdu pro tenhle motor mají filtry různých délek. Může tam být ten krátký nebo je to špatně?
4) Auto půjde stejně brzo bud do kovošrotu, nebo na GO motoru... kdyby šel na GO, co tam lít potom? Vyhledl jsem si Mobil Super 2000 Diesel?

Předem dík za odpovědi.
Jezevcik

Příspěvek od Jezevcik »

To,že po nalití zčernal chápu tak,že jsi to nalil,trochu protočil aby se to dostalo do filtru,dolil zbytek a zkontroloval.To se mi s mým dieselem taky stává a pak ho po ujetí cca 100 km mívám také průhledný ještě pár set km,kdy postupně přechází do úplně černé.
Těch pár otáček po nalití zřejmě nestačí na úplné rozředění starého s novým a tak je tmavší.
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Předně - spotřeba oleje 1litr na 100km je hrozná.....
1) Je v podstatě jedno - pokud půjde o motorový olej, co tam při tomto stavu motoru naliješ, a i co ten olej udělá.....
2) To, že je na obale oleje napsáno "diesel", je spíš ten marketing. Důležitá je norma API Cněco, a ACEA Bněco....
3) U filtru jsou důležité hlavně rozměry závitů, a tlak, na který je nastaven. Proto je potřeba dodržet předpis výrobce. Na velikosti filtru až tak nezáleží; ale i tlakově nevhodný filtr Ti tam může pasovat - dávej pozor....
4) Pokud se motor opraví, a mechanicky vyčistí, ten Mobil Super 2000 použít můžeš.
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Freev

Příspěvek od Freev »

spotřeba mot.oleje 1 L na 100 km?, není to překlep ?
Jezevcik

Příspěvek od Jezevcik »

Freev píše:spotřeba mot.oleje 1 L na 100 km?, není to překlep ?
Vidíš,toho jsem si ani nevšiml,podvědomě jsem asi předpokládal 1L/1000 km.
e-panolin.cz

Příspěvek od e-panolin.cz »

U auta, které má najeto řádově milion km a s kdovíjakou údržbou to olej nevyřeší. Jedině GO. Po GO olej se specifikací ACEA B3 / B4 / nebo min. API CD.
Freev

Příspěvek od Freev »

Jezevcik píše:
Freev píše:spotřeba mot.oleje 1 L na 100 km?, není to překlep ?
Vidíš,toho jsem si ani nevšiml,podvědomě jsem asi předpokládal 1L/1000 km.
Za svůj život jsem ještě neviděl auto s takovou spotřebou mot. oleje. To by byl jeho provoz ekonomicky někde úplně jinde...
Jezevcik

Příspěvek od Jezevcik »

Můj "žigul patnáctka"měl kdysi spotřebu 1L/1000 km a můžu říct,že to spolu se spotřebou 10 L benzínu dost lezlo do peněz.Hlavně ta nutnost vozit s sebou pro jistotu pořád olej,byla velice otravná.
Freev

Příspěvek od Freev »

1 L na 100 km je normál :D
hanzs

Příspěvek od hanzs »

Jo je to tak, litr oleje na sto kilometru. Kouri to podobne jako Trabant (to bylo kdysi moje prvni auto).
Ale s tim autem se jezdi hodne malo, cca 2000km za rok... takze to se z financniho hlediska da, ale jak pise Jezevcik je to super otravny... nez clovek nekam jede, musi dolejvat...
hanzs

Příspěvek od hanzs »

Pitris: No ten filtr je Tutela c.20, podle katalogu pasuje na tenhle motor. Ale jaky ma nastaveny tlaky ventilu a jaky by tam vlastne mely byt netusim.
Jezevcik

Příspěvek od Jezevcik »

Freev píše:1 L na 100 km je normál :D
Tabulkově možná,v praxi je někde něco špatně. :x
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

hanzs píše:No ten filtr je Tutela c.20, podle katalogu pasuje na tenhle motor. Ale jaky ma nastaveny tlaky ventilu.....
Filtry Tutela bývají obvykle o něco menší, než jiné, ale určitě to není na úkor filtrovatelnosti. Tlaky znát nemusíš, stačí, když dodržíš předepsaný typ....

Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Freev píše:1 L na 100 km je normál :D
Máš na mysli spotřebu ostřikovače skel.... :P

Jezevcik

Příspěvek od Jezevcik »

Pitris píše: Máš na mysli spotřebu ostřikovače skel.... :P
I to je špatné,v takovém případě bych lil něco s vhodnější viskozitou-asi Martini(pouze však Extra Dry,jinak hrozí zalepení vstřikovačů).
Naposledy upravil(a) Jezevcik dne pon srp 22, 2011 18:47, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět