Jednoroční výměna oleje - lépe před zimou nebo před létem?

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Pepa

Jednoroční výměna oleje - lépe před zimou nebo před létem?

Příspěvek od Pepa »

Jen tak dotaz do diskuse - výměna motorového oleje mi vychází jednou ročně (obvykle je na tom autě 1 rok o něco dříve než nájezd 15tkm). Jen jsem tak přemýšlel, který čas je vhodnější pro výměnu za nový olej, jestli před zimou nebo před hlavní sezónou.

Moje pro a proti:
Před zimou - v zimě motor nejvíc trpí, proto mu prospěje čerstvý olej. Ale zase v zimě olej nejvíc degraduje, takže na hlavní sezónu, kdy se najede cca 2x to co v zimě, zbude horší kvalita oleje.
Před létem - čerstvý olej pro nájezd větší porce km, ale dojíždět dle intervalu se bude v drsnějším zimních podmínkách....

Co vy na to? (já ho zatím měním před zimou)
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Jestliže používáš kvalitní olej a v zimě najedeš tak 3-4 tisíce , tak na jaře zase tak moc znehodnocený nebude a jestliže jezdíš občas delší štreku, tak i ta sražená voda se stačí odpařit.
ka-spel
Příspěvky: 1092
Registrován: úte lis 07, 2006 22:51
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

A co tak dopřát motoru na zimu kvalitnější 5W40 a na léto dát levnější 10W40. Při kratších jízdách po městě není kratší výměnný interval od věci.
byloObrázek
je Obrázek
Brembo

Příspěvek od Brembo »

Vacsina vyrobcou motoro odporuca najma pri mestskej premavke skratit vymenny interval o 30% az 50%. Plati to najma vtedy ked sa auto pouziva na kratsie trasi alebo jazdu v meste(pokial 50% najazdenej trasi odpoveda takymto podmienkam.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

To all: auto jezdí na TOTAL Quartz 9000 5W-40 měněný jednou ročně, s nějakou tou potřebou servisu mi ještě žádná náplň nenajela víc jak 12-13tkm (interval motoru je pro běžný provoz 15tkm/12m větší zátěž 10tkm/6m). To je vše v pořádku, na údržbě auta nešetřím, intervaly nepřejíždím, spíš naopak. Byla to jen otázka do diskuze, jestli na tohle nějaké doporučení je nebo není - před zimou vs. před létem. Ale při dostatečně kvalitním oleji je to tedy asi fuk... (Pepa)
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27659
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Příspěvek od Pitris »

Anonymous píše:Jestliže používáš kvalitní olej a v zimě najedeš tak 3-4 tisíce , tak na jaře zase tak moc znehodnocený nebude a jestliže jezdíš občas delší štreku, tak i ta sražená voda se stačí odpařit.
Já bych to viděl asi stejně - pravděpodobně je při jednoroční výměně (o něco) výhodnější měnit před zimou
FF

Příspěvek od FF »

Kedysi som si aj ja lámal hlavu nad týmto problémom. Teraz (keď už ju mám zlomenú) som si istý, že (v prípade menenia raz ročne) výhodnejšie je meniť olej pred zimou!
Olej totiž svojim znehodnocovaním "hustne" a z toho jednoznačne vyplýva, že na zimu bude lepšie keď bude pri nízkych teplotách "redší" a v lete, po určitom opotrebení, keď "zhustne" sa to vyrovná vyššími teplotami.
...a tá spomínaná degradácia sa dá vyriešiť stejne len novým olejom...
Odpovědět