spotreba oleja-zima

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
uzivatel

spotreba oleja-zima

Příspěvek od uzivatel »

Zdravim. Je mozne ze sa spotreba oleja zvysuje pri kratkych jazdach, zvlast v zime? Mam jeep g. ch. 5,2 benzin, 235.000km a na 2000km som dolial asi pol litra oleja. Je tam 10w-40 SL. Jazdim kratke asi 15km useky kde sa v tejto zime motor zohreje az na poslednych par km. V lete som urobil cez 2000km za vykend a vyraznejsi pokles hladiny oleja som nezaznamenal.
Potom je zvlastnostou toho pomerne dost objemneho motora, mala napln oleja, len 4,5 litra! Takze podla mna tam musi olej makat 2x viac a na flakanie vo vani ma menej casu. Je lepsie potom menit olej castejsie, napriklad 5000km, zvl,ast ked to pri takom malom mnozstve tolko nestoji a to nespominam caste, kratke jazdy?
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27500
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Příspěvek od Pitris »

K tomu prvnímu odstavci: je to divné, ale možné, protože ve studeném motoru jsou jiné (větší) vůle, než v zahřátém.
A k tomu druhému: při krátkých studených jízdách dochází k rychlejší chemické degradaci oleje - měnit ho častěji je rozumné, a pro motor přínosné.
bio
Příspěvky: 934
Registrován: čtv bře 06, 2008 22:15

Příspěvek od bio »

A neměnil jsi náhodou olej před zimou? Myslím tím hlavně značku oleje, to taky může způsobit spotřebu oleje , případně nedolíval jinou značku?
Spíš bych v zimě očekával nárust hladiny oleje z důvodu krátkých jízd a přibývání paliva. Ovšem problém může být i ve stáří motoru případně turbu.
Odpovědět