Hadičky k pumpám

Další nezařaditelná témata

Moderátor: Colommbo

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Ahoj chlapi asi si řeknete že jsem totální trotl ale na jaký tlak se hustí pneumatiky horských kol?Mám 95 kg a celoodpružené horské kolo?Děkuju a přeju spoustu km bez nehod.
Návštěvník

Anonymous píše:na jaký tlak se hustí pneumatiky horských kol?Mám 95 kg a celoodpružené horské kolo?
Hustí se dle potřeby s přihlédnutím k terénu, rozměru pláštů, způsobu použití bicyklu a zátěže: ten rozsah je od cca 1,5 atm (do písku a měkkého bláta při rekreačním pojíždění lehkého jezdce) až po maximum povoleného huštění plástě, které se pohybuje kolem 4,5 atm, ale také - v případě špičkových MTB plášťů - 7 atm (na kvalitní asfaltku při časovkách).
Mirek1

Příspěvek od Mirek1 »

To je různé, podle rozměru pláště, terénu a zatížení. Obecně, pokud vím, jsou doporučené hodnoty pro nejrozšířenější pláště 26x 1,.. 2,5-5,0 bar, pro pláště 26x 2,.. 2,0-4,00 bar.
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Stejně si myslím, že když se (obzvlášť u předokolky) bude předek foukat jen na 1,4 tak se budou gumy v zatáčkách pěkně žvejkat a půjdou hodně rychle do kopru... Jedině že by ty hodnoty byly výsledkem lobbingu gumárenských společností :?
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Návštěvník

Colommbo píše:Stejně si myslím, že když se (obzvlášť u předokolky) bude předek foukat jen na 1,4 tak se budou gumy v zatáčkách pěkně žvejkat a půjdou hodně rychle do kopru...
Řeč je ale o autě "se vším vzadu" a navíc s dvojitými lichoběžníkovými závěsy vpředu, kde se žádné žvejkání předních gum nekoná!
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

skodovkar píše:Za tepla foukat gumy? Jen počkej, to Ti ještě modelář na srazu vyčiní :lol:
A kdo říká "za tepla" :twisted: Je jasné, že po 50-ti nebo 100 kilometrech je to blbost, ale
alespoň v Brně je pumpa skoro na každém rohu, a za dva nebo tři kiláky to neohřeješ....
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

skodovkar píše:Ještě bych využil téma a optal bych se na kolik hustíte pneumatiky. Doporučeno je 1,4 vpředu a 1,8 vzadu.....
Jestli si ještě pamatuji, tak (stovce po tech. stránce podobná) Š120 z roku 1979 měla předepsáno vpředu 1,8 a vzadu 2,0 (při zatížení 2,2) atmosfér.

skodovkar

Příspěvek od skodovkar »

Je tam dodatek, že pro dálniční jízdu lze 1,4 :arrow: 1,6 a 1,8 :arrow: 2
Upřímně řečeno nevím jak moc se vzduch v pneumatice ohřeje po pár kilometrech, hádám, že by tam mohl být měřitelný rozdíl hlavně pokud by se jelo po špatné cestě nebo by se brzdilo.
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

skodovkar píše:Upřímně řečeno nevím jak moc se vzduch v pneumatice ohřeje po pár kilometrech, hádám, že by tam mohl být měřitelný rozdíl hlavně pokud by se jelo po špatné cestě nebo by se brzdilo.
Ani já to nemám nikterak přesně změřeno, ale po třech kilometrech normální jízdy bude rozdíl v teplotě/tlaku vzduchu v pneumatice asi takový, jako když je venku před jízdou +5°C nebo +15°C. A řekl bych, že po třech kilometrech jízdy po špatné cestě se zahřejí tak maximálně tlumiče, a aby se od brzd ohřál vzduch v pneumatice, bys musel těch kilometrů brzdit.....ale nemám to nikterak přesně změřeno. Ale neřekl bych, že někdo upravuje tlak v pneumatikách před jízdou denně dle aktuální venkovní teploty. Spíš je dost těch, co jezdí na podhuštěných.

Odpovědět