oleje pro TFSI

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
modelář

Příspěvek od modelář »

kornel píše:tu by som skor vychadzal z udajov o HTHS viskozite (v suvislosti s pevnostou maz. filmu), ktoru mavaju oleje s vyssou letnou viskozitou z pravidla vyssiu...

P.S ja mam za to, ze tie krivky o rychlom poklese viskozity olejov 5w-40 vychadzaju z merani beznych 5W-40 olejov, ktore su v drvivej vacsine na HC zaklade s min. alebo dokonca ziadnym obsahom PAO ci esterov.
Oleje 5W-40 na PAO alebo esterovom zaklade ("bohuzial" je ich malo) alebo ich zmes v roznych pomeroch, tymto podla mna urcite netrpia...
Jsem stejného názoru!
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

kornel píše:.....ja mam za to, ze tie krivky o rychlom poklese viskozity olejov 5w-40 vychadzaju z merani beznych 5W-40 olejov, ktore su v drvivej vacsine na HC zaklade s min. alebo dokonca ziadnym obsahom PAO ci esterov.
Oleje 5W-40 na PAO alebo esterovom zaklade ("bohuzial" je ich malo) alebo ich zmes v roznych pomeroch, tymto podla mna urcite netrpia.....
Je to možné, a řekl bych, že i dost pravděpodobné. Akorát si myslím, že pokles viskozity je po určitých ujetých kilometrech patrný i u olejů 5w40 PAO nebo ESTER, ale NE tak markantní, jako u olejů HC, nebo HT.
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

McMatej píše:Někde jsem četl že pro vysoko otáčkové motory jsou vhodnější méně viskozitní oleje, protože se při vysokých pohybových rychlostech nejsou díky vyšší tekutosti tak náchylné právě k přetržení olejového filmu.
Tam jde i o to, že pro vysokootáčkové motory (ale nemyslím tím nějakých šest nebo sedm tisíc otáček za minutu, ale o dost výš točící motory) nejsou oleje "50" nebo "60" vhodné z toho důvodu, že tyto víceviskózní oleje prostě v těch otáčkách "nestihnou protéct".

Moik

TTSI 1.4TSI 150k twincharge

Příspěvek od Moik »

Ahoj, nechal jsem ve 20k vyměnit olej a zkrátit intervaly na 15kkm, dali mi tam ELF Excellium DID 5W30, co tam bylo před tím nevím - něco origo longlife z výroby. Co mě překvapilo, tak před tím to na 20tis km sežralo 1l oleje a teď to bylo 1l na 7000km.

Může to být použitým olejem?
kornel

Příspěvek od kornel »

ten olej je sice pouzitelny, nakolko plni aj normu VW502 (ktoru pozaduje vyrobca pre tento motor na pevny interval vymien), ale nieje vhodny, nakolko plni aj normu C3 (co znamena, ze ma znizeny obsah SAPS a toto tieto TSI-cka vobec nepotrebuju, prave naopak).
Davaj tam liat olej, ktory neplni nic take, ako Cx.
Návštěvník

Re: TTSI 1.4TSI 150k twincharge

Příspěvek od Návštěvník »

Moik píše:Ahoj, nechal jsem ve 20k vyměnit olej a zkrátit intervaly na 15kkm, dali mi tam ELF Excellium DID 5W30, co tam bylo před tím nevím - něco origo longlife z výroby. Co mě překvapilo, tak před tím to na 20tis km sežralo 1l oleje a teď to bylo 1l na 7000km.

Víš na 100% že je olej vyměněný?99,9 % autoservisů jsou sprostý zloději co otřou olejový filtr a dolejou olej na rysku a vesele tisknou fakturu!!!
Itall

Příspěvek od Itall »

Anonymous píše:
Moik píše:Ahoj, nechal jsem ve 20k vyměnit olej a zkrátit intervaly na 15kkm, dali mi tam ELF Excellium DID 5W30, co tam bylo před tím nevím - něco origo longlife z výroby. Co mě překvapilo, tak před tím to na 20tis km sežralo 1l oleje a teď to bylo 1l na 7000km.

Víš na 100% že je olej vyměněný?99,9 % autoservisů jsou sprostý zloději co otřou olejový filtr a dolejou olej na rysku a vesele tisknou fakturu!!!
Řada autoservisů jsou sice sprostí zloději, ale vůbec nemusí dělat to, co píšeš. A také nedělají, to už by musela být skutečně šílenost (tím nevylučuji, že se to někde stalo nebo děje).
Moik

Příspěvek od Moik »

kornel píše:ten olej je sice pouzitelny, nakolko plni aj normu VW502 (ktoru pozaduje vyrobca pre tento motor na pevny interval vymien), ale nieje vhodny, nakolko plni aj normu C3 (co znamena, ze ma znizeny obsah SAPS a toto tieto TSI-cka vobec nepotrebuju, prave naopak).
Davaj tam liat olej, ktory neplni nic take, ako Cx.
Díky za info, mám se dívat na ty estery a PAO? Pročítal jsem diskuzi, návrhů na značku oleje je tu hodně. Jsem z Jihlavy, tady je zastoupení Sunoco, dají mi dobrou cenu - olej od Sunoco?
kornel

Příspěvek od kornel »

tak z hladiska strihovej stability oleja a minimalnej degradacie viskozity, pocas celej doby medzi vymenami oleja (cize tych 10 az 15tkm pre pevny interval) su PAO,ESTER oleje na tom lepsie, ako oleje na HC zaklade.

SUNOCO urcite ano :wink: ..ak jazdis casto aj dialnice a davas tomu sem tam aj vyssie otacky a zatazenie, tak od Sunoca by som tam dal SYNTURO GOLD 5W-40 paci sa mi, ze je to zaroven este "stare dobre" API SL, ACEA A3/B4..samozrejme plni tiez VW502.

V pripade, ze by si chcel ostat pri 5W-30, tak SYNTURO SAPHIR 5W-30, ale nevidim moc rozumny dovod ostat pri 5W-30, pokial si presiel na pevny interval..snad jedine by sa dalo uvazovat o nejakej tej o chlp nizsej spotrebe, ale to je viac nez diskutabilne. Moja skusenost je taka, ze som pri prechode z "riedkej" sracky LongLife 5W-30 na ne-LongLife 5W-40, nezaznamenal ziadnu badatelnu zmenu v spotrebe.
Moik

Příspěvek od Moik »

Super, díky moc za tip!
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Oleje (a intervaly) "longlife" bych u motoru TSI nedoporučoval - mívá to pak za následek právě větší spotřebu oleje. Ten interval MAX. 15tkm / 1rok je pro motor daleko lepší, a olej alespoň SAE 5w40, (nebo i 5w50 - i tam najdeš olej s VW502.00 - pokud ty "turba hodně roztočíš"). A tipnul bych si, že i ta "zvýšená" spotřeba oleje se časem možná "usadí".....

modelář

Příspěvek od modelář »

Pitris píše:... A tipnul bych si, že i ta "zvýšená" spotřeba oleje se časem možná "usadí".....
Ve 20 tis. km je benzínový turbomotor už nejspíše zajetý, proto pochybuji, že by se spotřeba oleje "časem usadila". To bych si spíše tipnul na "citlivost" motoru na použitý olej anebo na nějaký systémový problém, který se už stačil projevit. Ale, mezi námi, spotřeba jednoho litru oleje na 7000 km není nic!
Thor

Příspěvek od Thor »

Ahoj, chtěl jsem se zeptat, zda tento olej: http://www.olejshop.cz/oleje/automobilo ... -30-1litr/ je vhodný pro motor 1,4 TSi (122 PS) a případně kolik litrů tento motor potřebuje? Máte někdo zkušenosti s tímto e-shopem? Ta cena se mi zdá až podezřele nízká, nemůže to být nějaký levný olej v obalu Total? Děkuji
kornel

Příspěvek od kornel »

ked fungujes na predlzeny resp. variabilny servisny interval, tak musis u toho TSI pouzit olej specifikacie VW504/507, cize ten TOTAL je pouzitelny.. Ovsem nazor na to, ci je to to prave orechove, si mozes utvorit aj sam, po precitani aj tohto vlakna..
P.S ta cena je ozaj podozrivo velmi nizka.. (bezne tieto LongLife oleje stoja 11 a viac eur v net eshopoch).
Thor

Příspěvek od Thor »

tim jestli je to to pravé ořechové myslíš interval výměny oleje po 30.000km nebo ten olej? Jestli ten interval, tak olej chci měnit po 15.000km, trochu jsem to teď přetáhnul, mam skoro 17.000km, tak už je načase, ale po 30 určitě měnit nebudu. Trochu mě štve že jsem ho nevyměnil už v 5.000km, snad to nebude problém. Ani nevim co ta mam teď za značku a typ oleje.
Odpovědět