kam s ním?

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

lubber

kam s ním?

Příspěvek od lubber »

:?: Tak jsem zdědil kromě auta také pěkný barel o použitým (vyjetým) motorovým olejem. Na to abych to lil dětem do pískoviště :D je toho trochu moc cca 40litrů. Poradí mi někdo kam s ním? Existují nějaké sběrny nebo místa kde ho vykupují nebo likvidují.Samozřejmě pokud možno ekologicky.Do potoka ho umí vylijt každý trouba. dík
Raptor.1

Příspěvek od Raptor.1 »

Dle zákona má povinnost zpětného odběru použitého oleje každý subjekt, který je prodává. Je na něm, jestli tuto činnost vykonává sám, nebo prostřednictvím další (zpravidla specializované) organizace, zabývající se likvidací odpadů.
Pokud jde o takto malé množství oleje, doporučil bych se porozhlédnout po někom, kdo provozuje kotel lokálního vytápění na použité oleje. Např. malé garážové autoservisy či motoservisy je občas mívají - likvidují tak vyjetý olej z výměn, které provádějí a ještě se v zimě ohřejí... :wink:
Luboš T.
Příspěvky: 123
Registrován: sob bře 27, 2004 21:12
Bydliště: Brno

Příspěvek od Luboš T. »

To je sice pěkné, ale moc k :wink: smíchu to není. Spalování upotřebeného oleje v malých kotlích je už delší dobu u nás mimo zákon a navíc je trestně zodpovědný i ten, který olej nezlikvidoval zákonným způsobem! Takže pozor, šlápnout vedle lze velmi jednoduše!
Na toto téma jsem psal již dříve zde: http://www.oleje.cz/forum/viewtopic.php?t=58
Raptor.1

Příspěvek od Raptor.1 »

Moc to k smíchu není, to je pravda. Spíše k pláči...
Mám kamaráda, který si před časem takový kotel nákladem desítek tisíc korun na vytápění své malé provozovny pořídil. Legálně v něm topil méně než rok. Co měl tedy dělat jiného než pokračovat a riskovat postih? Úplně nový a výborně fungující kotel vzít a dát do šrotu? Následně znovu investovat do nového vytápění objektu? To už mu nikdo z našich bystrých zákonodárců neporadí. Při tom všem se může pro uklidnění dívat na okolní domky, jejichž majitelé spalují v zimě v kotlích na pevná paliva kdeco, neriskujíce prakticky žádný postih a halíce okolí do kouřma solidní hustoty...
Takže moje první doporučení, které je v souladu se zákonem bych aplikoval na současné výměny, kde je zřejmé, že tazatel si olej koupil a měl by jej tedy odpovídajícím způsobem zlikvidovat. U "zděděného" oleje to nejspíš použít nelze, protože prodejce nemusí být ochoten vzít zpět 40 litrů, které neprodal. Předáním oleje ke spálení provozovateli kotle tazatel prakticky nic neriskuje, není prokazatelné, že upotřebený olej vůbec měl... Nebo může přímo vyhledat firmu, zabývající se likvidají odpadů a odevzadat jej tam. Většinou je to zdarma nebo za minimální peníz.
padro

motorový olej

Příspěvek od padro »

Pokud si nevíte rady, můžete navštívit webové stránky příslušné obce technických služeb. Samozřejmě že si zaplatíte, není to ale nic hrozného..jak v které obci. Určitě se tam zbavíte i olejového filtru a jiných ropných produktů. Proč svinit ekosystém víc než je :?:
C2H5OH

Příspěvek od C2H5OH »

Spálit v kamnech. Od té doby co mi ve sběrném dvoře nevzali olej(prý pouze špinavý kanystr od oleje berou)tak ho leju do popelnice. Nasrat
Demo
Příspěvky: 609
Registrován: pon úno 25, 2008 13:17
Bydliště: Brno

Příspěvek od Demo »

Stejne jako jsem potreboval vyhodit cca metrak stavebni suti...
Musel jsem objet snad pet sbernych mist, abych nasel jedno, kde jsem to za tucny prachy mohl nechat...
A to jednani tech lidi ve sbernem dvore - dulezity jako posrana prdel...
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27656
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Příspěvek od Pitris »

C2H5OH píše:Spálit v kamnech.....
Jo, přál bych ti bydlet nad tobě podobným......
C2H5OH píše:......tak ho leju do popelnice......
To je ti podobný - co tak ekodvůr? Nikdy jsem s nimi neměl problém, a pokud dovezu jeden dva kanystry vyjetého oleje, bez řečí ho vezmou. Za větší množství je ale poplatek.
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Hankook W330 Winter i*cept evo3
Léto: Repsol Competicion 5w40, Vredestein Ultrac Satin
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Naatrium (nepř

Příspěvek od Naatrium (nepř »

Spálit co s tím. Nevím kde na to chodíte ale když je kotlík na olej tak to vubec nesmrdí a topí to jak steklé taky jeden vlastním menšího provedení.
skodovkar
Příspěvky: 6272
Registrován: pon pro 29, 2008 16:40

Příspěvek od skodovkar »

Tady v Ostravě je možné odevzdat i vyjetý motorový olej do sběrného dvora provozovaného místním zpracovatelem komunálního odpadu. Zatím jsem toho nevyužil :-D Stáčím do PETek a šetřím na horší časy 8)
Uživatelský avatar
Harry
Příspěvky: 1147
Registrován: čtv srp 06, 2009 17:55

Příspěvek od Harry »

Budu konkrétní.
Řada autodílen má oficiálně schválená kamna na vytápění použitým olejem.
Je dost těch, kterým se ten (vyjetý) olej nedostává.

Druhá věc je, že vyjetý olej je velmi solidní impregnace obyčejných dřevěných plotů.
Sice to není přímo "ekologické", :lol: ale dělali to naši otcové, a dělám to i já.
Dřevo pak bez laku vydrží nejméně 5 až 10 let, a pak se to velmi rychle, malířskou štětkou natře znovu..... :wink:
Subaru Outback 3,0 - objem ničím nenahradíš.

Castrol NEBRAT !

Se Subaru včas u baru,... a na věčné časy :wink:

Není dne, aby se člověk nenas*al.

Umění žít spočívá v tom, aby člověk věděl, na co se má vys*at.
Hunter
Příspěvky: 117
Registrován: pát kvě 04, 2007 12:04

Příspěvek od Hunter »

Harry píše:..Druhá věc je, že vyjetý olej je velmi solidní impregnace obyčejných dřevěných plotů....
Presne tak, cim myslite, ze jsou natreny stodoly :idea:
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Chtěl jsem vyjetý olej odevzdat na zběrném dvoře ale dopadl jsem jako C2H5OH takže také popelnice :wink: neberou? ok nasrat :twisted: Nějak mě uniká smysl zběrných dvorů když tam skoro nic neberou :?:
Itall

Příspěvek od Itall »

Solidní impregnace dřeva to určitě není (to jsem také zkoušel), ale u nás na skládce odpadů to normálně berou. Ve sběrném dvoře možná také. Ale to je ve městě, i když nevelkém.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Jeden můj kamarád se s tím opravdu nesere.....má felicii 1.3 benzín a najezdí hodně kilometrů a olej si mění sám.Jednou jsem jel s ním a on že bude měnit olej.Zastavil na nájezdu na pole rychle vyšrouboval šroub,filtr nový olej a už si felda mlaskala.Celé to nezabralo ani 10 nim.Prý to takhle dělá dělá několik let.To je ale veselá"eko"historka že?
Odpovědět