Olej pre Suzuki Swift

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Kubo

Olej pre Suzuki Swift

Příspěvek od Kubo »

Zdravím všetkých,
Chcel by som vas poprosit o pomoc pri vybere oleja do swifta r.v. 2008 (1.5VVT, 102HP, cca 40000km). Motor vás provokuje ho točiť, takže sa často pohybujem v rozmedzí 4000-6500ot.
Teraz je tam Castrol SLX prof. 5W-40 a nemam voci nemu zatial ziadne vyhrady, len v servise si za 4l uctuju 80EUR :(
Podľa sevisného man. odporúčajú olej 5W-30, API SM, SL, SJ

Rozhodujem sa medzi:
1, Mobil 1 ESP Formula 5W-30 http://www.opieoils.co.uk/pdfs/Mobil/mo ... -5w-30.pdf
2, Motul 8100 X-clean 5W-30 popr. 5W-40 http://www.opieoils.co.uk/pdfs/motul/mo ... -5w-40.pdf
3, Motul 8100 X-max 5W-30 http://www.opieoils.co.uk/pdfs/MOTUL/81 ... 14(GB).pdf
4, Shell Helix Ultra 5W-40
5, Valvoline SynPower 5W-30
Poprípade poraďe aký iný olej.

A zaujalo ma, že Honda aj Suzuki... tiež odporúčajú oleje 0W-20. Vedeli by ste mi objasnit prečo? V čom sú výhody, nevýhody?

Vďaka za všetky reakcie...
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27495
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Příspěvek od Pitris »

Začnu od konce - na oleje 0w20 MUSÍ být motor dělaný - je tam velmi tenký mazací film, a HTHS viskozita je ještě nižší (olej je za tepla řidší), než u olejů 0w30 A1/B1. A jsou to oleje primárně určené na úsporu paliva. Já osobně - pokud to rád "točíš" bych z těch Tebou uvedených volil pro jistotu bezpečného mazání SAE 5w40, a ten Motul určitě chyba nebude, a doporučím olej měnit "o něco dřív", než předepisuje výrobce motoru, ale ze známých značek olejů můžeš použít skoro jedno jakou.....
modelář

Re: Olej pre Suzuki Swift

Příspěvek od modelář »

Kubo píše:4000-6500ot.
Tohle v daném motoru hravě obstará každý "normální" olej v 10W-40 či 5W-40 API SJ/SL ACEA A3, hlavně ho včas (jak už napsal Pitris) měnit!
Shi
Příspěvky: 1342
Registrován: úte úno 19, 2008 23:31

Příspěvek od Shi »

Moje srdce sice taky pošilhává po Motul x-max 5w-30 (který je dle mého soudu z tebou uvedených nejlepší - ACEA A3 na esterové bázi), ale můj rozum do mé Hondy zvolil Fuchs Supersyn SAE 0w-30 z místního e-shopu, protože jsem došel k závěru, že je to pro mě ideální kompromis. Pokud motor podle výrobce snese i 0w-20, tak s olejem 0w-30 navíc v ACEA A3 chybu neudělám.
Itall

Příspěvek od Itall »

Nekupuj olej v servisu a poměrně snadno snížíš jeho cenu na polovinu. Viskozitu a specifikace bych zachoval a značka to přece může být jiná. Ale i tentýž olej (což je ovšem zbytečné) asi seženeš mimo servis za podstatně nižší cenu. Pokud je to problém, zvol jiný. Dnes je široký výběr. Já jsem koupil olej v servisu jen jednou a stačilo - dokud jim to zákazníci budou baštit, nemusí nad svými cenami přemýšlet a mohou si mnout ručičky, jak jim to jde. Je to na zákazníkovi, servisy sníží ceny olejů pouze tehdy, až jim nepůjdou na odbyt. Stejně jako např. klienti bank pláčou nad poplatky a stále je platí, místo aby se chovali tržně a chvíli popřemýšleli, jak je neplatit nebo alespoň podstatně zredukovat. Že to nejde? Mě to jde, ale chce to přemýšlet a netvrdím, že mě to baví. Ale jsem ochoten to důsledně dělat, což ostatní nejsou :P .
skodovkar
Příspěvky: 6272
Registrován: pon pro 29, 2008 16:40

Příspěvek od skodovkar »

Italle nejsi sám :lol:
Itall

Příspěvek od Itall »

skodovkar píše:Italle nejsi sám :lol:
To potěší, že jsme dva. Ale asi to nevytrhnem :P .
emge

Příspěvek od emge »

Itall píše:
skodovkar píše:Italle nejsi sám :lol:
To potěší, že jsme dva. Ale asi to nevytrhnem :P .
Ja sa tiež pridám, osobný účet mám bez poplatkov :D Horšie sú na tom tí, ktorí majú úver, tam ich už banka ľahko nepustí.
Podobne je to aj s olejmi, ak je auto v záruke. Servisy radi strašia zákazníka, že príde o záruku, ak si nekúpi ten ich správny olej. Asi aj preto dnes automobilky ponúkajú aj 7 ročnú záruku. Len otázne je, na čo všetko sa tá záruka aj reálne vzťahuje. Ale biznisu v značkových servisoch o pomáha.
Itall

Příspěvek od Itall »

Vybral jsem si takový servis, který i v záruce akceptuje to, že jsem si donesl vlastní olej známé renomované značky, příslušné specifikace a v neotevřeném originálním obalu. Je to jiná značka, než doporučuje výrobce. Tohle servis akceptovat má, ale nemusí, když nechce. Pak není zas tak složité zvolit jiný servis, který to akceptuje. Ale víc bych zas nezkoušel. Jako třeba přinést si olej co nejlevnější značky nebo dokonce no name v pet lahvi. To bych si nedovolil, protože vím, že jako provozovatel servisu bych to v záruce sám neakceptoval. Ovšem po skončení záruky už je to zcela věc majitele auta, co si tam dá nalít. Servis se k tomu jistě může vyjádřit, dát varování nebo doporučení. Vím také, kdybych servis provozoval, že bych měl olej za takovou cenu, aby se zákazníkům nevyplatilo shánět ho jinde. Stejně se bude směřovat k tomu, že i servisy budou muset mít konkurenceschopné ceny olejů. Jak rychle se tak stane, to záleží na zákaznících.
Kubo

Příspěvek od Kubo »

No bol som sa pýtať na cenu servisnej prehliadky u predajcu kde som auto kupoval a az ma skoro vystrelo. Pytaju za to 265€ a o vlastnom oleji nechceli ani pocut. Dost ma v tomto sklamali, lebo som bol s nimi nadmieru spokojny. Hned na to som volal do druheho servisu, s vlastnými naplnami nemali vobec problem, len aby splnali spec. a boli v origo baleni. Takto zaplatim za servisku do 150€. Za usetrene peniaze mam rocnu zakonnu poistku. Autorizovane servisy by sa mali trocha zamysliet nad cenovou politikou, ak si chcu udrzat zakaznika.
Odpovědět