R19 - převodový olej

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Olda

R19 - převodový olej

Příspěvek od Olda »

Vážení pánové, uvažuji o výměně převodového oleje u R19 1.4 benzín převodovka řady JB, či JC (auto je 15 let, dovoz, bez bližších údajů o servisu). Můžete mi vnést trochu světla do problému? Dle toho co jsem četl jsou renolťácký převodovky háklivý na výrobce oleje, takže Elf. V knížečce k autu se píše TRX 75W80W, takový však nebyl ani v nabídce. Byl pouze 75W80, ten již není a je u něho odkaz na NFP 75W80. Při srovnání toho mála co se dá sehnat je u uvedených dvou rozdíl v GL a to je dle všeho co jsem u Vás na fóru četl docela problém. A dále u NFP nejsou zmiňovány převodovky řady JB,JC. Pravdou je však, že na stránkách ELF je pro daný typ vozu doporučen ELF NFP 75W80. Z širšího hlediska: Jak moc je to vážný s tou nenahraditelností ELFu? Naši i jiní cizí zavedení výrobci producenti vyrábí přeci dobré výrobky (Fuchs titan Gear Pe 75W80, Paramo Gyrol Syn 75W90, či Mogul Syntrans 75W90 - zde pouze jako ilustrační příklad - má pouze GL4) a peníze, zvláště v součastnosti, hrají také svoji roli. U mé vrstvy určitě.
Na konec toho elaborátu ještě jeden maličký dotázek - u posilovače řízení je uvedeno ELF Renaultmatic D2?
Předem díky.
modelář

Re: R19 - převodový olej

Příspěvek od modelář »

Olda píše:Pravdou je však, že na stránkách ELF je pro daný typ vozu doporučen ELF NFP 75W80. Z širšího hlediska: Jak moc je to vážný s tou nenahraditelností ELFu? Naši i jiní cizí zavedení výrobci producenti vyrábí přeci dobré výrobky (Fuchs titan Gear Pe 75W80, Paramo Gyrol Syn 75W90, či Mogul Syntrans 75W90 - zde pouze jako ilustrační příklad - má pouze GL4) a peníze, zvláště v součastnosti, hrají také svoji roli. U mé vrstvy určitě.
Na konec toho elaborátu ještě jeden maličký dotázek - u posilovače řízení je uvedeno ELF Renaultmatic D2?
Předem díky.
Mezi převodovými oleji jsou až překvapivě velké rozdíly ve vlastnostech (pozor, schválně nehovořím o "kvalitě", jelikož o té to není!), pročež se rozhodně nevyplatí laborovat s náhradami, pokud už je k dispozici to, na co je ta převodovka stavěná. Navíc platí, že olej v SAE 75W90 zcela určitě není náhradou oleje SAE 75W80, a to zejména z důvodu příliš vysoké "spodní" viskozity: to se sice na první pohled ze SAE nevyčte, ale technické listy to spolehlivě prozradí. Převodovka pak neřadí za studena!

V případě onoho oleje do okruhu posilovače řízení se s největší pravděpodobností jedná o ATF Dexron II D2. A takových olejů je na trhu dostatečný výběr.
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27495
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Re: R19 - převodový olej

Příspěvek od Pitris »

Olda píše:Vážení pánové, uvažuji o výměně převodového oleje u R19 1.4 benzín převodovka řady JB, či JC.....
Asi to nejvhodnější je http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=675 který se sice už nevyrábí, ale sehnat se asi ještě dá třeba tady http://www.oleje-eshop.cz/Automobilove- ... 0-5L-.html Jinak, samozřejmě je možné použít i jinou značku oleje, ale může dojít ke zhoršení kvality řazení, i když se použije olej předepsané SAE 75w80 a API GL5 nebo 4+. Já osobně bych ale použil právě ten výrobcem převodovky doporučený Elf, protože i když ta cena je poněkud vyšší, (mělo by stačit 3,5litru), je to asi poslední výměna.....A co se týče toho řízení, pokud tam patří renaultmatic-D2, tak třeba taky tady http://www.oleje-eshop.cz/Automobilove- ... 2-1L-.html A pokud je to "nová" ojetina, tak bych vyměnil i olej v motoru, a použil "něco" v SAE 10w40 a API min. SH. A taky chladicí kapalinu - třeba Fridex G48 (na 3roky - a přd nalitím DOBŘE propláchnout čistou vodou), a brzdovku - DOT 3nebo4 SAE J1703.....
mipesa
Příspěvky: 765
Registrován: čtv srp 28, 2008 20:39

Příspěvek od mipesa »

Pro tohle mám stejný názor jako zde, http://www.oleje.cz/forum/viewtopic.php?t=3742
Co do serva tam je ten výběr jednoduší a systém není nikterak háklivý.Za mě cokoliv známého DII a stačí dolít.Třeba Valar.Znovu opakuji - pouze jen můj názor.
Olda

Příspěvek od Olda »

Chlapi, díky. Zařídím se a kouknu po té TRX. Zbytek už mám nějak poměněno, Fridex G48, Synthol 265plus...
Odpovědět