Filtrační schopnost "běžných" automobilových filtr

Další nezařaditelná témata

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Terablick

Filtrační schopnost "běžných" automobilových filtr

Příspěvek od Terablick »

Zdravím všechny zdejší odborníky.
Rád bych vás požádal o radu. Stavím si domáci malotraktor s poměrně velkým množstvím hydraulických komponent, a rád bych z důvodu úspory peněz použil k filtrování hydraulického oleje olejové filtry z nějakého auta. Pochopitelně se takový filtr asi liší od toho "správného", ale bohužel si nemohu dovolit investovat tisíce do originálních filtrů, a ani to myslím není nutné. Všechny komponenty hydrauliky jsou nakoupené jako použité a celkem opotřebované, a stroj ani nebude pracovat v nepřetržitém provozu nějaké firmy, ale bude sloužit k pracem na zahradě jednou za čas ;-). Proto se domnívám, že "obyčejný" filtr z auta poslouží stejně dobře. Nicméně by mne zajímala filtrační schopnost takového filtru. Jak malé částečky je schopen zachytit, jaký pracovní a maximální tlak "snese" než se otevře bypass, jaký snese průtok aniž by se "hroutila" vnitřní konstrukce atd. Použité čerpadlo má nominální dodávku oleje tuším 25L/min, a mám i jedno větší (cca 45L/min). Snese to takový filtr? Nebo mám použít 2 v paralelním zapojení? Nebo se takový filtr vůbec nedá použít (když nebudeme brát v potaz jemnost čištění oleje, ale čistě mechaniku, tlaky, průtoky atd)?
Děkuji.
bio
Příspěvky: 934
Registrován: čtv bře 06, 2008 22:15

Příspěvek od bio »

No pokud stavíš traktůrek, tak raději doporučím filtrační vložky H 22 od Mann /Jipap/ včetně odpovídajícího obalu na zpětné větvi . Použito např. na jeřábech AD 20, AD 28 a dalších strojích. Do filtru na motorový olej bych nešel , at už z hlediska průtoku, filtrační schopnosti a pod. Nároky na filtraci oleje jsou řádově vyšší u hydraulických systémů.
Terablick

Příspěvek od Terablick »

No to jsem si myslel, ale problém je, kde sehnat za rozumnou cenu ten obal se šroubením atd... Vložka pak určitě nebude o nic dražší jak ten filtr z auta ;-).
mipesa
Příspěvky: 765
Registrován: čtv srp 28, 2008 20:39

Příspěvek od mipesa »

Pokud jde o malý traktůrek tak na Vašem místě bych si udělal kompletní filtraci v nádrži z důvodu úspory místa.Na sání klasický jemné sítko a na konec kombi papír,sítko, je to o zámečničině si nechat udělat hrdla a šroubení na filtry, já osobně toto jsem řešil několikrát a většinou dolšlo na věci ze starších vysokozdvižných vozíků, ale ne z Desty ty to většinou mají externě.Jinak se samozřejmě dá použít, cokoliv třeba jak píše bio.
Terablick

Příspěvek od Terablick »

Díky za rady. Bohužel právě sehnat nebo nechat vyrobit ten obal či nějakou přírubu pro mě není tak úplně reálné. Hledám maximálně levné řešení. Ale možná jsem narazil na jeden obal filtru za rozumnou cenu (starší), jen nevím jaká do něj patří vložka nebo z čeho přesně je. Ale s tím už si snad poradím. Jistě se bude dát dohledat podle rozměrů ;-).
Odpovědět