Olej - Skoda 100

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Mato

Olej - Skoda 100

Příspěvek od Mato »

Dobry den, potreboval by som poradit. Aky motorovy olej pouzit do Skody 100? Olejom vobec nerozumiem, a chcem tam dat cim lepsi, kvalitnejsi olej. Chcem mat istotu, ze olej bude sluzit dobre a bude kvalitny. Ak by sa dalo tak by som rad vedel cele oznacenie oleja. A aky nazor mate na internetove e-shopy olejov? Ci kupit z internetu alebo radsej v predajni. Dakujem :roll: 7
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

co najlacnejsie najdes na trhu tak to tam daj ked das aj M7 alebo SHELL je to uplne jedno v tvojom pripade. Ja osobne by som dal nieco co najlacnejsie najdem na trhu napr. CINOL 10w-40, a vymenil ho po 5 000km. Teda osobne to je môj nazor mozno ma niekto iny no do skody 100 je z môjho hladiska uplne zbytocne davat napr. VALVOLINE SYN POWER 5w-40 kedze ten olej aj s filtrom je drahsi jak cela skoda 100 :-)
Teraz sa nevysmievam ani nic tak to prosim neber zle ale to je môj nazor ze do skody 100 je zbytocne liat "najkvalitejsi" olej. ako vravim daj tam CINOL 10w-40 a vymen ho po 5000km a mas vystarane
modelář

Příspěvek od modelář »

Špatná rada! Především je třeba zjistit, na jaký olej to jezdilo až doposud. A pokud na M6A, tak rozhodně pokračovat v něm!
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

modelář píše:Špatná rada! Především je třeba zjistit, na jaký olej to jezdilo až doposud. A pokud na M6A, tak rozhodně pokračovat v něm!
a modelař mohol by si mi zdôvodnit aj preco ? Lebo ako ja mam skusenosti s autami a oleji v autach ale od roku vyroby 1995 so starsimi nie. Preto sa rad necham poucit, je to kôli moznym usadeninám ktore tam vznikli ?
Mato

Příspěvek od Mato »

Este dodam, ze neviem aky olej tam bol doteraz. Vobec nepoznam jeho oznacenie. :roll:
modelář

Příspěvek od modelář »

Anonymous píše:
modelář píše:Špatná rada! Především je třeba zjistit, na jaký olej to jezdilo až doposud. A pokud na M6A, tak rozhodně pokračovat v něm!
a modelař mohol by si mi zdôvodnit aj preco ? Lebo ako ja mam skusenosti s autami a oleji v autach ale od roku vyroby 1995 so starsimi nie. Preto sa rad necham poucit, je to kôli moznym usadeninám ktore tam vznikli ?
Přesně tak! Olej M6A ještě nebyl aditivovaný.
modelář

Příspěvek od modelář »

Mato píše:Este dodam, ze neviem aky olej tam bol doteraz. Vobec nepoznam jeho oznacenie. :roll:
Tak to je problém a přiznám se, že v tom případě neumím poradit. :oops:
Uživatelský avatar
Pedro
Příspěvky: 7757
Registrován: úte zář 22, 2009 12:10
Bydliště: Praha 6

Příspěvek od Pedro »

Modelář má pravdu,naleješ li aditivák,může pomalu rozpuštět usazeniny co tam léta odpočívají a je průůůser.Nabudeš li líný,sundej třeba ventilové víko a koukni co je na něm za krásy.A na vahadlech a spol.A bacha na těsnění a potom moc neutahovat. Nejvíc toho bude ve vaně,ale tam nekoukej,na rozdíl od víka je tam hafo šroubků.
mipesa
Příspěvky: 765
Registrován: čtv srp 28, 2008 20:39

Příspěvek od mipesa »

Co mám ještě v živé paměti, tak v sedmdesátých a osmdesátých letech se normálně používal M6AD a po té M8AD a pak M7ADX je pravdou, že ti, co měli přístup k M6A(JZD) tak to tam dávali, ale pokud si dobře pamatuji tak standartně se M6A nepoužíval.V tomto případě se to nechá vypláchnout např. Hekrou 15W-40 a to několikrát i s filtrem, zde ale asi bude problém s filtrem, už si nejsem jistý, ale myslím si, že hundrtky měli dva nebo tři druhy olej.filtrů podle stáří, možná si to pletu s motory 1200,1201 1202,1203 nerad bych kecal.A pak použít obyčejný, pokud v zimě nejezdíte, tak 15W-40, když ano 10W-40 ten nejlevnější Cinol ,Trysk, Valar, Mogul aj.
modelář

Příspěvek od modelář »

M7ADX byla tehdy už dost velká (a také drahá) frajeřina, kterou do stovky lil málokdo, přičemž následně stejně obvykle přešel na "osvědčenou" M6A. Konkrétně u stovky je navíc problém pouze s obtokovou filtrací, takže event. uvolněné usazeniny filtr stejně nezachytí.
suri

olej

Příspěvek od suri »

oleje z doby škody 100 boli rôzne neaditivované TRYSK M6 a pod . , motory bývajú plné karbonu a naliatie niečoho super moderného s prípadami znamená rozpustenie karbonu , upchatie mazacích kanálikov a sacieho koša ,. pokiaľ motor nie je kompletne vyčistený a po generálnej oprave je do neho dobrý olej MADIT M7Ad alebo podobný - napr . Uniol 15W/40 Super 10W/40 , odporučiť môžem aj olej Mogul Stabil 15W/40 s iným pokusy nerobte a mente ho pravidelne v predpísaných intervaloch 5000 km ( doporučujem mierne skor ako neskor ) prípadne do jedného roka a zároveň mente aj olejový filter
bio
Příspěvky: 935
Registrován: čtv bře 06, 2008 22:15

Příspěvek od bio »

a ten motor je funkční nebo po GO?
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27657
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Příspěvek od Pitris »

Ano, chtělo by to napsat, zda-li je motor "čistý" po GO,
nebo je po létech provozu na neznámý olej.
skodovkar
Příspěvky: 6272
Registrován: pon pro 29, 2008 16:40

Příspěvek od skodovkar »

Moje krevní skupina :lol:

Tákže bych se opravdu poptal předchozího majitele co tam lil, opravdu na tom záleží.
Pokud se to nedozvíš a motor se ti bude zdát čistý a budeš to chtít risknout, tak zkus viskozitu 15W-xx.
Pokud nic riskovat nechceš, tak bys M6ADečkem neměl nic zkazit. Je to dostatečný olej pro to auto a nezapomeň, že ho budeš asi celkem často dolívat (gufera, kroužky, jiné netěsnosti).

ROZHODNĚ AŤ TĚ ANI NENAPADNE TAM LÍT NĚJAKÉ ČISTIČE! JE TO HRANÍ SI S OHNĚM A MUSEL BY SE DÁVKOVAT V NEZNATELNÉM MNOŽSTVÍ, ZNÁMÝ TAK ZADŘEL MOTOR NA 1000 MB!

Nejlepší by bylo motor rozhodit a vyčistit ručně, pak bys tam mohl dát i nějaký soudobější zázrak. Ale jak už jsem psal, vezme si to asi dost oleje, takže bych tam nic drahého nedával. :wink:

M6AD se dá koupit od Parama 10litrů za 500Kč , což je příjemná cena. Olejový filtr tě vyjde asi na 40Kč +doporučuji vyměnit i ostatní gumičky na baňce. Pokud bys už rozhazoval motor, tak se vyplatí vyměnit i oboje gufera na klikovce.
Co se týká víka ventilů a vany, tak se mi těsnění ani těsnění+tmel neosvědčilo. Použil jsem pouze klasický tmel na motory od Lukoprenu a jsem velice spokojený. :idea:
Mato

Příspěvek od Mato »

Tak ked tomu aspon z casti dobre rozumiem, tak do nej mozem dat olej: M6AD 15W-40, akejkolvek znacky? Este je tam niejake oznacenie SAE 30, ked sa nemylim je to norma. Tak co poviete na ten M6AD 15W-40 resp. 15W-50 ? Bude vsetko OK? :roll:
Odpovědět