Olej v chladícím okruhu

Další nezařaditelná témata

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
ji.kom

Olej v chladícím okruhu

Příspěvek od ji.kom »

Dejte mi prosím někdo tip, jak se zbavit emulse v chladícím systému. Zkoušel jsem toho už hodně, nicméně bez úspěchu. Děkuji Ji.kom
Rejpal

Příspěvek od Rejpal »

Ahoj, problému emulze v chladicím okruhu se dá zbavit jedině tak, že se odstraní zdroj problému. Olej se do vody nedostane jen tak, musí být něco špatně!

Takže pokud nepomáhá výměna chladicí kapaliny, nebo další osvědčené fígle, dochází k prolínání oleje, pravděpodobně v hlavě motoru. Způsobuje to např. podpálené těsnění pod hlavou, trhlina v odlitku hlavy nebo koroze v chladicím systému atp. Pomoct se dá výměnou těsnění hlavy a zábrusem dosedací plochy. V případě koroze nebo jiného poškození hlavy je vidět zajímavý způsob odstranění vady např. zde:

http://www.youtube.com/watch?v=GZCh4zpeh2g

nebo zde:

http://www.youtube.com/watch?v=ksmneQtY ... re=channel

Další příčninou prolínání oleje do kapaliny může být netěsný vodní olejový chladič. Pomůže jedině jeho výměna.

Fígl pro odstranění mastného bordelu z chladícího systému je údajně prášek do myčky nádobí. Systém se naplní vodou a přidá se prášek. Po několika minutách běhu se systém musí pročistit destilovanou vodou a naplnit předepsaným chladivem. Tento způsob se mi zdá dost drsný, ale údajně to funguje.
ji.kom

Příspěvek od ji.kom »

jasně, všechno je pravda. Příčina je odstraněna, jen bojuju s tím šmorajzem. Ten čistič do myčky na nádobí je moje poslední naděje. Zkusím a dám vědět.
Rejpal

Příspěvek od Rejpal »

Hezké dopoledne,

ptal jsem se praktiků na dílně. Měl by to být saponát, který hlavně NEPĚNÍ. Ideální třeba prášek do myčky. Jinak je to prej opravdu hrozně úporný, ten proplach by se měl realizovat klidně destkrát. Naplnit, ujet třeba 10-15 km, aby se motor prohřál a po mírném ochlazení vyměnit. Důležité - nelít studenou vodu! Jinak může rupnout hlava. Voda alespoň 70° C by měla stačit.

Ale stejně se může stát, že za nějaký čas bude trochu oleje na víčku, je to všude, hlavně v chladiči a topení... Takže pevné nervy.
ji.kom

Příspěvek od ji.kom »

dík za snahu a podporu. Snad se to podaří. Mám hlavně strach z toho topení a chladiče. A je to opravdu úporné, zkoušel jsem na vzorku toho šmorajzu všechno možné a nenašel jsem nic, co by to rozpouštělo. Asi tam dělá problém ta nemrzka. Myslel jsem třeba, že by se chytal JAR, je rozpustný ve vodě a odmaštuje, ale nic. V každém případě dám vědět, jak jsem dopadl.
orizon

Příspěvek od orizon »

tak ako dopadlo čistenie?
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

tak čištění dopadlo dobře, po úporném bpji. Použil jsem jakýsi gel, co se používá na myčky nádobí. Udělal jsem to dvakrát, pokaždé ohřev a propláchnutí. Jo a ještě předtím jsem vyndal všechny dostupné hadice a drátem jsem jimi protáhl hadr. Topí, chladí, takže tak.
Odpovědět