Rozdíl Mogul gx-fe, gx-fe pro, extreme

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27500
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Příspěvek od Pitris »

Anonymous píše: ....ted tam bude roky dva,což je u mě cca 13-15 000 km. U xsary to bude jinak,je přítelkyně a ta to má tak na 4 roky.....
ta doba oleje v motoru - všechno špatně.
I když není najet předepsaný počet kilometrů na výměnu, déle jak 1rok by olej v motoru býti NEMĚL ! (+ měsíc budiž, ale NE + rok, nebo i víc)
"Longlife" olej to není, a pokud se nehodláte aut zbavovat....neničte si motor - "japonec" si zaslouží častější výměnu :lol: , a za čtyři roky stejný olej v motoru by "nafackoval" - kdyby mohl - i Citroen (omlouvám se všem majitelům této značky)
mipesa
Příspěvky: 765
Registrován: čtv srp 28, 2008 20:39

Příspěvek od mipesa »

U přítelkyně to asi chápu, ale alespoň vy si ten olej vyměňujte dříve, pokud se auta resp. motoru nechcete zbavit.
luk.zah

Příspěvek od luk.zah »

Anonymous píše:Jasan,po dvou letech pujdou oba vyměnit. Byla to trochu ironie,sorry
Opravdu bych ten olej ale raději měnil už po roce v obou autech. I když nenajedete tolik kilometrů.
orozco

Příspěvek od orozco »

luk.zah píše: Opravdu bych ten olej ale raději měnil už po roce v obou autech. I když nenajedete tolik kilometrů.
Možno ho tam môže mať do 2 rokov, ak najazdí 6-7 tis. ročne.
Pri niektorých motoroch je odporúčaná lehota výmen 20.000 km; 30.000 km, & max. 2 roky,
+
MOGUL 10W-40 EXTREME - popis:
-umožňuje využít maximální lhůty výměn doporučené výrobci motoru
http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=1253
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27500
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Příspěvek od Pitris »

To, jak dlouho má zůstat olej v motoru, nepředepisuje výrobce oleje, ale motoru :!: :!: :!:

A to, co předepisuje výrobce motoru - většinou 15-20tkm/1rok (pokud se nebudeme bavit o LongLife olejích - což je to "Tvé" 30.000 km, & max. 2 roky; a to ten Mogul EXTREME 10w40 NENÍ) by mělo být MAXIMUM :!: které platí při ideálních jízdních podmínkách. V městském provozu, nebo při častých krátkých jízdách ty kilometry o třetinu zkrátit - teda, pokud Ti záleží na motoru......
orozco

Příspěvek od orozco »

Kde som napísal že to odporúča výrobca oleja? (Ja sa odrážam od odporúčaní v servisnej knižke k autu = od výrobcu automobilu/motora a považujem za samozrejmé, že na týchto stránkach ide o rozšírený fakt, ktorý netreba vždy a všade znova vypisovať pre stručnosť a prehľadosť príspevkov*- podobný fakt ako povedomie, že s olejom sa mení aj filter)

Teda zopakujem, že môže existovať odporučená kombinácia k výmene oleja (*od výrobcu auta): "max. 20.000 km alebo max 2 roky" a dokonca aj 10W40 s náležitou špecifikáciou. Takže ak by pisateľ "anonymní /z dubna/" vymenil práve v takomto motore po 2 rokoch a 14.000 odjazdených km, tak aj ten 10W40 Mogul extreme by mu poslúžil presne v rámci odporúčaní.
Mogul nemá na webe detailný mazací plán s rokmi a kilometrami, ale našiel som za 2 minúty také auto - na detailnejšom webe Castrolu (majú tam spárované odporúčania na výmenu od výrobcov+ k tomu priradené svoje vhodné oleje) - Citroen C3 HDI.
A podobne špecifikovaný ako odporučený Castrol Magnatec 10W40 (nijaký extra hi-tec olej) je aj Mogul 10W40 Extreme. 20.000 km, max. 2 roky Citroen 1.4 HDI . Ak by som hladal dlhšie, určite by som našiel aj benzínové motory s predpisom 20.000km/2 roky & 10W40, kam by sadla presne aj špecifikácia Mogulu Extreme 10W40.
Obrázek
http://www.damoslovakia.sk/sortiment-ol ... 0w-40.html
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27500
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Příspěvek od Pitris »

Ano, beru. Nejdůležitější pro výměnu oleje je pokyn výrobce MOTORU.
A já napsal: :arrow: většinou 15-20tkm/1rok :arrow:

Ano, jsou i motory, kde se dá nechat olej i déle jak rok, ale musí nato být dělané - protože to, "kdy už má olej dost, a je zralý na výměnu" záleží mimo jiné na kvalitě spalování, a to má každý výrobce trošku jinak.
Takže - pokud je na oleji uvedeno "umožňuje využít maximální lhůty výměn doporučené výrobci motoru", je možné ho nechat v motoru i 2roky (při malém nájezdu kilometrů) -
- a stále se NEbavím o LongLife olejích - ale MUSÍ to výrobce motoru povolit !!
ale je blbost nechat ten olej v motoru 2roky (při malém nájezdu kilometrů), pokud výrobce motoru předepisuje interval 1rok.
Martan

Příspěvek od Martan »

S tou nizkoteplotni oxidaci to nebude tak zle. viz.
http://cesmina.vscht.cz/trp/images/Doku ... ogie_5.pdf

Primo chemicka fakulta uvadi, ze jsou hydrokrakove oleje velmi oxidacne stabilni, takze za 2 roky se oleji nic nestane. O syntetice ani nemluve :-)
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27500
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Příspěvek od Pitris »

Ale vždyť si nechte olej v motoru klidně i 5let :( :( :( Rozumný řidič to ale neudělá.....
Ale přečtěte si toto: (je to článek o olejích z časopisu Svět motorů z letošního února)

Najezdíte za sezónu málo kilometrů a nechcete každoročně zajíždět do servisu kvůli výměně motorového oleje? Co škodí více – přetahování lhůty pro výměnu oleje časové (1ROK), nebo kilometrové (např. 15000 km)? ,,Mnohem nebezpečnější je překračování kilometrového nájezdu, ,, odpovídá Petr Chytka. Včasná výměna oleje chrání pohonnou jednotku a prodlužuje její životnost, jakékoliv porušení nařízení výrobce motoru či obecně platných a praxí ověřených zásad se dříve či později na agregátu projeví. ,, Kilometrové lhůty pro výměnu motorového oleje je nutné považovat za opravdu maximální a platí pro případ, kdy je automobil provozován v ideálních podmínkách, ,, říká Jaroslav Černý z VŠCHT. Většina řidiču nejezdí pouze v mimoměstském provozu stálou rychlostí 90 km/hod, tedy podle zmíněných ideálních podmínek, ale za stížené situace. Pozor ať si dají zejména městští řidiči. Při výhradně nebo převážně městském provozu by výměnná lhůta měla být zkrácena o jednu třetinu až polovinu. ,,Nedávno jsme vyhodnocovali provoz Škody Fabia 1,4 MPI se servisním intervalem 15000km, která jezdila převážně po Praze. Po osmi až devíti tisících kilometrech byl olej zralý na výměnu, ,, vzpomíná Černý. Důležité je i dodržováno časové lhůty pro nahrazení oleje, když tady nějaký měsíc zdržení nehraje velkou roli. ,,Často však slyším,že řidič najede ročně např. 5000km a je mu líto po roce vyměnit olej. Má pak tendenci nechat olej 2 roky i déle. Majitel následně může vynaložit mnohem více peněz za opravu, než by ho stála nová náplň běžného oleje, ,, vypočítává Jaroslav Černý.
bjukemen
Příspěvky: 4878
Registrován: sob bře 29, 2008 17:09

Příspěvek od bjukemen »

...presne tak stale nerozumiem tomu čo pomaly väčšina nechava olej v motore 2 roky ked je to blbosť aj keby vyrobca uvadza možnost ponechania oleja v motore 2 roky tak to neurobim a je to kontraproduktivne.Olej treba maniť po 1 roku alebo 15000km a bodka
Odpovědět