Prosím pomoc při výměně oleje OCT1 1.9 TDi

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Moracisko

Prosím pomoc při výměně oleje OCT1 1.9 TDi

Příspěvek od Moracisko »

Zdravím, prosím o radu:

před týdnem jsem si nechal vyměnit olej do OCT 1.9 TDi 66 kw, servisní prodloužený interval QG1, najeto 120000 km. Původní olej byl zn. Castrol, další podrobnosti nevím, štítek pod kapotou je rozmazán. Výměnu jsem nechal plně na servisu, kde jsou jen dobré zkušenosti. Až po výměně jsem zjistil, že mi tam dali Starline 10W-40 lehkoběžný olej... Prý mám být v klidu a lít tam jen tento olej.. Dále mi byl ručně resetován prodloužený interval na 15 tis. km - důvod krátké jízdy ve městě.
Až teď čtu na tuto značku oleje samé negat. ohlasy... Můžete mi prosím poradit - nechat tam tento olej, nebo ho hned vyměnit ihned za jiný protože není vhodný? - a jaký? Nebude do budoucna vadit, když se vrátím zase k plné syntetice 5w...? Co byste dělali na mém místě?

Díky za každou radu
skodovkar
Příspěvky: 6272
Registrován: pon pro 29, 2008 16:40

Příspěvek od skodovkar »

Ke Starlinu se vyjadřovat nemohu. Pokud jezdíte krátké jízdy, tak obecně platí, že pro krátké jízdy je 5W-40 o něco vhodnější než 10W-40 bez ohledu na značku.
Pokud olej splňuje VW specifikaci pro daný vůz XXX.XX tak je vhodný a snad tam nenalili něco jiného.

Já osobně bych ten olej vyjezdil. Ke Castrolu bych se nevracel, je zbytečně drahý. Texaco, ale i Mogul jsou osvědčené oleje za lepší cenu, neplatí se tak moc za značku. Interval výměny pro městský provoz bych zkrátil o pár tisíc tak na 12tis. Nepoužívejte už pojmy syntetika, polosyntetika- je to přežitek. Toť můj názor :wink:
Moracisko

Příspěvek od Moracisko »

Děkuji moc za konkrétní odpověď a radu - jsem z toho trochu nešťastný, auto mám 2 měsíce a nerad bych hned něco na začátku pokazil.. Takže zřejmě dám na vaši radu - tento olej vyjezdím, pohlídám si to a po cca 12 tis. přijde výměna. Co se týče názvů - syntetiky, polo... - beru na vědomí, už jsem na podobný názor dnes večer někde narazil. Vámi doporučené značky olejů si zapíšu.
Dík moc, (i za další případné názory..) :wink:
mipesa
Příspěvky: 765
Registrován: čtv srp 28, 2008 20:39

Příspěvek od mipesa »

Jak píše skodovkar, vyjezdit max.do 12tkm, oleje Starline jsou pouze přebalem jiného výrobce oleje.Ve Vašem případě bych také přešel na 5W-40.Jinak Castrol EDGE Turbo diesel 5W-40 se nechá sehnat za, už, slušnější peníz, ale opravdu jsou mnohem levnější oleje ve srovnatelné kvalitě.Pokud zde více pročtete, nebo kouknete třeba zde na eshop tak si určitě vyberete.
Brembo
Příspěvky: 2294
Registrován: pon čer 08, 2009 21:28
Bydliště: Matuškovo

Příspěvek od Brembo »

Zalezi na tom,kde ten Castrol kupujete. Da sa zohnat za lepsiu cenu ako Mogul. K Starline,zalezi len na vas,ci budete doverovat znacke,ktora ma neznameho vyrobcu.
Moracisko

Příspěvek od Moracisko »

Děkuji za rady! Ještě by mne zajímalo, pokud to víte, jestli motoru neuškodí to, že teď nějakých 12 tis. KM budu jezdit na uvedený olej 10W-40 (lehkoběžný - ani nevím co přesně znamená tento termín..) a poté dám 5W-40 (tzn. horší kvalitu - polosynteiku vyměním za lepší kvalitu - plnou synt..) - co rozpouštění usazenin apod, co jsem někdě vyčetl? Díky za názory..
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27500
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Příspěvek od Pitris »

Je fakt, že teď na zimu by byla lepší viskozitní třída 5w40, ale pokud máš garáž, nebo bude minimum mrazivých startů, a oktávka nebude jen popojíždět po městě, tak stačí i ta 10w40. Hlavně by měl ten olej plnit normu VW505.00 !!
Ale já osobně bych do auta ještě zainvestoval pár stokorun, ten Starline 10w40 bych tam nechal tak 2000km, (použil ho jako proplach, protože u ojetiny, i když je na štítku bůhvíco, tak nevíš), a ještě před zimou ho vyměnil (vč. filtru) za 5w40 nějaké renomované firmy (Agip, Castrol EDGE, Elf, Esso, Havoline, Liqui Moly, Mobil, Mogul, Motul, Q8, Repsol, Shell, Total, Valvoline). A jak píší kluci přede mnou, výměnný interval je vhodné (a zvláště při krátkých jízdách) zkrátit, těch 15tkm je OPRAVDU MAXIMUM, (a jen pro dlouhé jízdy). Ještě je časový interval výměny - i když nenajedeš ty kilometry - 1rok, ale tam +- měsíc nevadí.
A výměnu "plné" syntetiky po "polo" syntetice neřeš - to už dávno nevadí (neb i 10w40,
i 5w40 jsou API min. SJ/CF, a krom toho, 10w40 může být víc syntetický, jak 5w40).

P.S. napsal si:
Moracisko píše:.....auto mám 2 měsíce a nerad bych hned něco na začátku pokazil.....
Co ostatní provozní kapaliny? Olej v převodovce, v servu, chladicí a brzdová kapalina, filtry.....vyplatí se to (zkontrolovat) vyměnit....
Myslím si, že když dá někdo auto do bazaru, tak to dlouho před tím už nemění...... :cry:
Moracisko

Příspěvek od Moracisko »

Díky, díky za cenné rady! Ještě se rozhodnu, zda tedy olej vyměním po cca 10-12 tis. KM, nebo jak je uvedeno u posledního příspěvku - po 2 tis. dát jiný, kvalitnější a hlavně 5W-40 (krátké jízdy v zimě), jsem ještě na vážkách a samozřejmě zohledňuji i náklady.. Hlavně jsem rád, že tím, že tam je nyní 10W-40 jsem si "nezavřel dvířka" pro budoucí 5W-40...
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27500
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Příspěvek od Pitris »

Moracisko píše:.....Hlavně jsem rád, že tím, že tam je nyní 10W-40 jsem si "nezavřel dvířka" pro budoucí 5W-40...
Ne, určitě ne, o kvalitě a o tom, jestli lze jeden olej použít po druhém, v žádném případě nehovoří SAE, ale API. A i když je to Starline, tak plní normu API SL/CF (alespoň první kilometry) zhruba stejně jako 5w40 třeba Mogul nebo Repsol (tyto značky si ale pravděpodobně zachovají své vlastnosti "o něco déle").(Omlouvám se, ale prostě nevěřím, že Starline je stejně kvalitní "na výdrž", jako renomované značky olejů).
Ta 5w40 je oproti 10w40 jiná (lepší) v rychlosti náběhu mazání při startu studeného motoru (a hlavně v zimě v mrazu), a v ochraně motoru po nastartování, než se ohřeje.
Odpovědět