Změna oleje

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Pavel z Benešova

Změna oleje

Příspěvek od Pavel z Benešova »

Ahoj chlapáci přes oleje.Mám menší problém.Skončil jsem na kamionu, díky krizi, používal jsem do své Laguny 1,9 Dti Castrol Enduron, na který jezdilo i moje Volvo FH 12.Bohužel už nemám přísun tohoto oleje. Vím, že musím motor propláchnout nějakým obyčejným minerálem a něco málo ujet.Jde mi o to, že na Laguně jsem měnil olej po 20tis.km a ten olej nebyl nějak extra černěblátivý, na Volvu to bylo po 100 000 km a ten byl jak mazut.Srovnávat Volvo a Lagunu je blbost.S Lagunou najezdím i s manželkou a synem 50 000 km za rok, s motorem není žádný problém, má najeto 410 000 km a smrdí jak nový sousedův Tuareg.Stačí jeden proplach nebo to mám udělat několikrát i s filtrem.Mám k dispozici 20 l Hekry M7ADX. A pak se rozhoduji mezi Castrol EDGE TD a Totálem 9000 o cenu mi nejde, ale nevím jestli 20 000 km na ten nebo onen olej nebude hodně.Díky za názory.Pavel.
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27500
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Příspěvek od Pitris »

Jakou výkonnostní třídu Ti předepisuje výrobce motoru pro olej?
Ptám se kvůli té Hekře, jestli bys ji mohl použít - údajně jako čistič motoru tato značka funguje dobře. :lol: Jinak - dá se použít i nějaký čistič olejového systému, např: http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=771 nebo http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=1148 Pak bych doporučoval tento postup:
Pitris píše: ....je vhodné po vypuštění oleje s tím čističem motor naplnit motorovým olejem nejnižší povolené specifikace (stačí ke spodní rysce), krátce projet, a vypustit. A pak nalít nový olej. Chce to ale i dva filtry.
To abys ten čistič dostal z motoru.
Pokud se budeš rozhodovat mezi Castrolem a Totalem, já bych volil Total, a někdo zase Castrol - použij, co uznáš za vhodné, a měň po 15-ti tkm.
A jestli chceš opravdu "top" olej, použij (pokud Ti to povolí výrobce motoru) Mobil1 http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=580 (ale tady je opravdu drahý - dá se sehnat levněji)
Pavel z Benešova

Příspěvek od Pavel z Benešova »

Omlouvám se za dvojí otevření mého problému.Zas tak moc fundovanej v PC nejsem.Ale k oleji, co mi předepisuje v manuálu výrobce je SAE 10W-40 a v chladných klimatických podmínkách 5W-40 ,je to rok výroby 1999 a v roce 2001 jsem si jí přivezl z Francie.Jezdilo to na ELF 10W-40 aspoň podle servisky.Já bych chtěl výplach spíš s olejem nežli s nějakým čističem.Je pravda, že bych mohl pokračovat v tom Enduronu, ale dá se sehnat jen 20l kanystr a to já zatím nechci, mě teď bude stačit 4litrovka na skoro čtyři měsíce, když to budu měnit po 15tkm, olej nežere a ani neteče.S tou Hekrou M7ADX to vzdám.To je asi fakt olej do nějakého starého Favoritu, nebo do pily.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Do pily? To určitě ne: do benzínu se rozhodně nehodí a na lištu také ne!
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Brembo

Příspěvek od Brembo »

Castrol EDGE TD 0W/30 je Long life,Castrol EDGE TD 5W/40 ma normal interval 15 000 km. Oba su velmy kvalitne. Ta M7 rozhodne nieje vhodna.
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27500
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Příspěvek od Pitris »

Pavel z Benešova píše:Omlouvám se za dvojí otevření mého problému.
Já taky - nevšiml jsem si, že někteří kluci už odpověděli právě na tom "druhém" vlákně.....
Odpovědět