Jaké pneu?

Další nezařaditelná témata

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Shi

Re: Jaké pneu?

Příspěvek od Shi »

K pirelli mám jen dvě poznámky:
Kdysi můj prodejce pneumatik pronesl větu: "Pirelli jsou super, ale občas teda nejdou vůbec vyvážit".
Já jsem se v sortimentu Pirelli nikdy nedokázal vyznat a tím jsem nad nimi definitivně zlomil hůl, protože u jiných prémiových značek jsem problém rozlišit která řada je UHP, která touringová a která "eko" nikdy problém neměl.

zero, corso, rosso, nero, ... čert aby je vzal i ty jejich webovky plné marketingových keců.

Bortící se bočnici znám jedině z jednoho modelu zimních gum a chápu jak zatraceně nepříjemné to musí být na letních sportovních.
kornel

Příspěvek od kornel »

K Pirelli mám principiálnu averziu.. Taliani mi prídu celkovo ako jeden veľký nevyspytateľný chaos.
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Asi by to byla velká náhoda kdyby (jste) je někdo tady měl ale třeba jo. Nevíte jestli pneu Vredestein Ultrac PRO v rozměru 235/45-18 jsou maďarky nebo holanďanky? Ptal jsem se na to v e-shopu ale zemi výrobce neevidují :cry:
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Shi

Příspěvek od Shi »

U slušné značky by to mělo být celkem jedno - rozdíl v technologické kázni mezi Nizozemím a Maďarskem nebude nějak zásadně velký.
---
Z jiného soudku - překvapilo mě jak 5 let staré (2021) Goodyear Eagle F1 Asymmetric A5 stále ještě dobře drží v zatáčce na mokrém. Letos je snad už dojezdím.
kornel

Příspěvek od kornel »

môžem potvrdiť... Goodyear Eagle F1 Asymmetric5 - mal som ich na Leone prakticky nonstop 4 sezóny (2 zimy z toho som vôbec neprezúval na zimnú sadu, kedže žiaden sneh, ani mrazy v oblsti kde sa pohybujem neboli).. aj pri hlbke dezénu pod 50% pôvodnej hĺbky mali grip a držali stále veľmi dobre na suchu aj mokru

Tuto sezonu som dal na Leon ich vyspelejšieho novšieho brata - Eagle F1 Asymmetric 6.. a tie sú ešte lepšie. Na to, že je to civilná pneumatika, ma fakt super grip, presnosť, spätnú vazbu a kupodivu sú aj pomerne tiché.
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Shi píše: pon čer 01, 2026 17:13 U slušné značky by to mělo být celkem jedno - rozdíl v technologické kázni mezi Nizozemím a Maďarskem nebude nějak zásadně velký....
To jsem si u / o Bridgestone myslel taky :?
A zatímco španělský zimní Blizzaky jsou v pohodě, tak letní Turanzy z Maďarska moc ne :? Nesedí mi - tahají za volant až moc. No nebyl to dobrý kup a nevím jak dlouho s nimi budu ještě mít trpělivost. Holt jsem chtěl zkoušet :cry: A dřív, co jsem jezdil Vredesteiny tak byly Netherlands, a mám sto chutí se k nim vrátit. Ale ne maďarky, a to je problém i u Hankooku. Ještě pak Kumho PS 72 > ty má Junior a gut, anebo se mi celkem zamlouvá i Falken 520. Tak už trochu sonduji :idea:

Nebo se nakonec plácnu přes kapsu a vezmu ty šestky GoodYearky a Turanzy poletí....

Pitris JUNIOR

Příspěvek od Pitris JUNIOR »

Dalo by se zjistit podle EAN čísla, to skrývá mimo jiné i výrobní závod 👍
🚗 Mazda 6, 2.0 SkyactiveG 121kW
⛽ N98 + Bishops Original BiTech
💧 PennzOil Platinum 5w30
☀️ KUMHO ECSTA SPORT PS72 XL - 225/45 R19 96 Y XL
❄️ KUMHO WP52 WinterCraft - 225/55 R17 101 V XL
🏍️ Kawasaki ER5 37kW
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

To žiaľ nefunguje takto. EAN kód obsahuje len sídlo firmy.
Napríklad všetky Continental pneumatiky budu mať v EAN kóde 402( napríklad) ako Nemecko. Ale v skutočnosti môže byť konkrétna pneu vyrobená v Púchove na sk, v Česku, Rumunsku alebo aj malajzii.
Skutočný kód krajiny je až na pneumatike . Bud klasický Made in ....alebo prvé písmená Dot kódu.
Napríklad HW sú Otrokovce, J3 je Puchov.... Niekde aj trojmiestne ...napríklad 1CP nemecký závod Korbach, 1LM je Aachen a podobne. Hlavne novšie majú to číslo ako prvé. Staršie modely len písmená bez čísla.
Myslím, že u ostatných značiek to bude podobne. V e-shopoch , ak to nemajú fyzicky skladom, sa ale túto info často nedozvies. Sami vopred nevedia čo im práve dodajú a jeden konkrétny typ pneu ( model, rozmer) na vždy rovnaký EAN nech je vyrobený v ktoromkoľvek závode danej spoločnosti. Čo je logické, inak by bol v objednávkach pekný chaos .
Áno EAN obsahuje aj kód výrobcu, ale je to len identifikátor spoločnosti, nie konkrétneho závodu.
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40
Obrázek
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu
Obrázek
BigBang
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BigBang »

Pitris píše: pon čer 01, 2026 18:17
Shi píše: pon čer 01, 2026 17:13 U slušné značky by to mělo být celkem jedno - rozdíl v technologické kázni mezi Nizozemím a Maďarskem nebude nějak zásadně velký....
To jsem si u / o Bridgestone myslel taky :?
A zatímco španělský zimní Blizzaky jsou v pohodě, tak letní Turanzy z Maďarska moc ne :? Nesedí mi - tahají za volant až moc. No nebyl to dobrý kup a nevím jak dlouho s nimi budu ještě mít trpělivost. Holt jsem chtěl zkoušet :cry: A dřív, co jsem jezdil Vredesteiny tak byly Netherlands, a mám sto chutí se k nim vrátit. Ale ne maďarky, a to je problém i u Hankooku. Ještě pak Kumho PS 72 > ty má Junior a gut, anebo se mi celkem zamlouvá i Falken 520. Tak už trochu sonduji :idea:

Nebo se nakonec plácnu přes kapsu a vezmu ty šestky GoodYearky a Turanzy poletí....
Já mám nazuto na dvou autech Kumho HS52 a zatím dobrý. Oboje jsou vyrobené v Číně a na to, že to jsou 185 a 195mm šířky a člověk by očekával prakticky stejný dezén, tak opak je pravdou. Kdyby neměly označení modelu na bočnici, tak bych nevěřil, že to je stejný model pneu. 185 má tři podélné drážky a velké bloky napříč celým dezénem, 195 má tři široké a jednu užší podélnou drážku a bloky na vnějších krajich menší. To jen odbočka pro zajímavost :mrgreen:

A na Multivana mám připraveny právě Falkeny 520, tak jsem na ně zvědav. Dnes konečně půjdou na auto :wink:
A2 1.4TDI + T5 2.5TDI, 1.9TDI - Rav VMO
Cabrio 2.3E - 10w40
Fabia 1.2TSI - Rav SSL
KLE500 - Rep MotoSint 10w40
TnT899 - Rep MotoR 15W50
MX-5 - HPR 10w50, Technyx 75w85, Yac BVX 75w90
Ex: Rep El 505.01TDI 5w40, MO XF 5w40, XFS 5w50, XF 0w40, EE 5w40
Shi

Příspěvek od Shi »

Pitris píše: pon čer 01, 2026 18:17 A zatímco španělský zimní Blizzaky jsou v pohodě, tak letní Turanzy z Maďarska moc ne :? Nesedí mi - tahají za volant až moc. No nebyl to dobrý kup a nevím jak dlouho s nimi budu ještě mít trpělivost.
To nebude Maďarskem, ale konkrétním modelem. Touringové pneu mají jako prioritu dlouhou výdrž, nízkou spotřebu a pokud možno nízký hluk, případně celkový komfort . Prioritou nejsou jízdní vlastnosti obecně a často ani chování za mokra, naopak tohle jsou parametry, na kterých se to často negativně projeví.
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Snad ano. Ty Turanzy mají valivý odpor B a jede to tak nějak lehčeji (i když nevím jestli to je ten správný výraz), eventuální hluk od pneu je mi fuk protože rád poslouchám motor, a(le) na vodě drží -> to se jim musí nechat. Ovšem když mě vyjetá kolej v silnici málem vytrhne volant z ruky tak by mě čert vzal :evil: A to ty Blizzaky nedělají.... A nedělaly to ani ty minulé letní Vredesteiny.

No, mám je druhou sezónu. Třeba to s nimi ještě příští rok vydržím, ale pak půjdou dolů.
A zaráží mě že i když tu gumu po umytí ošetřím, tak za "chvilku" jde stejně do šeda. No možná je ve směsi hodně papriky 🙂

A jsem vůl že jsem se nedržel toho co jsem psal před necelými 3 roky
Pitris píše: úte čer 02, 2026 13:37 Ta Turanza (a třeba Hankook Ventus Prime 4 K135) mě z výběru vypadly protože v mém rozměru jsou ve třídě valivého odporu B ☹️ a to nechci. Já hledám C (nebo D). U vody pak A či B

Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

:?
Pitris píše: pon čer 01, 2026 16:03 Nevíte jestli pneu Vredestein Ultrac PRO v rozměru 235/45-18 jsou maďarky nebo holanďanky?
Tak ještě trošku pátrám a našel jsem e-shop kde zemi výroby u některých pneu uvádí 👍
https://www.pneu-kvalitne.cz/letni-pneu ... 77476%5D=1
A psáno že ten Ultrac PRO je v indexu 94 maďar 👎 a v zesíleném 98 holanďan 👍 A uvádí tam i váhu gumy, a 11,2 kg si myslím že není tak moc. Jo třeba nová Dunlop BluResponse TG má 9,5 kg avšak je to teda Turek. Stejně jako je od Atatürka ten Falken 520. Ale je divný, že třeba Yokohama - byť z Japonska, tak Advan Sport 107 váží 13,5 a Advan Sport 108 16,5 kg, což mě přijde dost! 😠
Teda jestli mají pravdu.... :?

Odpovědět