Motorový olej Passat CC 1,8 TSI

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
e1H

Re: Motorový olej Passat CC 1,8 TSI

Příspěvek od e1H »

V aute som mal doteraz okrem fabrickej náplne 5W-30, 1x Castrol EDGE FST 0W-30, 2x Mobil 1 New Life 0W-40, 2x Motul 8100 X-lite 0W-30 a teraz zase 3x za sebou Mobil 1 New Life 0W-40. Čo sa skúseností týka, tak subjektívne som bol najviac spokojný so spomenutým Motulom, ale nemám už možnosť ho zohnať za dobrú cenu, preto som sa vrátil k 0W-40 od Mobilu, ktorá je papierovo aj lepšia.
Prvý rok som jazdil veľa po diaľniciach a vysokým tempom, potom som 2x prehnal auto aj na okruhoch, potom bolo nejaké prechodné obdobie keď som jazdil veľa po okreskách a teraz mám obdobie, kedy sa motám výhradne po meste (jazdy do 10 km) a neopustím ho celý mesiac. Štýl jázd sa tiež menil, od lietania po diaľnici, cez jazdy na spotrebu po okreskách až po rýchle presuny cez mesto.

Expert na oleje nie som, ale už tu mám niečo prečítané, motor má niečo odjazdené v pomerne ťažkých podmienkach (s ohľadom ne ideálne prevádzkové režimy), ale motor sa napriek tomu, že to je to slávne reťazové 1.2 TSI (EA111), drží dobre, a dokonca lepšie ako rovnaké motory vyrobené neskôr, ale kŕmené inými olejmi a jazdiace na iné (dlhšie) intervaly.
Okrem toho som tu už pár ľudom poradil, a ak boli nejaké ohlasy, tak pozitívne. A to ak niekomu niečo poradím, tak sa snažím radiť tak, že zvážim všetky aspekty ktoré sú známe (od informácií od užívateľov až po údaje v technických listoch olejov) a podľa toho radím, podľa možností čo najobjektívnejšie.

Ako môžeš vidieť, nie sú to výsledky laboratórnych meraní, ktoré ti tu doporučujem, skôr moje krátke, ale zatiaľ dobré skúsenosti + to, čo som si o olejoch už naštudoval, prečítal od iných užívateľov, moje osobné porovnávania technických listov (chlapci tu dávnejšie videli moje tabuľky aj na oleje, aj na brzdové kvapaliny) a podľa toho rada. Akurát ak niekto nechce, tak už nemusí tomu venovať toľko času ako ja, ale ak si to niekto začne podobne študovať a porovnávať, väčšinou skončí pri rovnakom výsledku.

Rozhodnutie o konečnom výbere oleja ale nie je na mne. Tým, že som sa snažil nezištne pomôcť/poradiť (tak ako väčšina tunajších užívateľov) to pre mňa končí. :)
Naposledy upravil(a) e1H dne úte čer 23, 2015 7:32, celkem upraveno 1 x.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

e1H píše:... A to ak niekomu niečo poradím, tak sa snažím radiť tak, že zvážim všetky aspekty ktoré sú známe (od informácií od užívateľov až po údaje v technických listoch olejov) a podľa toho radím, podľa možností čo najobjektívnejšie.

Ako môžeš vidieť, nie sú to výsledky laboratórnych meraní, ktoré ti tu doporučujem, skôr moje krátke, ale zatiaľ dobré skúsenosti + to, čo som si o olejoch už naštudoval, prečítal od iných užívateľov, moje osobné porovnávania technických listov (chlapci tu dávnejšie videli moje tabuľky aj na oleje, aj na brzdové kvapaliny) a podľa toho rada. Akurát ak niekto nechce, tak už nemusí tomu venovať toľko času ako ja, ale ak si to niekto začne podobne študovať a porovnávať, väčšinou skončí pri rovnakom výsledku.

Rozhodnutie o konečnom výbere oleja ale nie je na mne. Tým, že som sa snažil nezištne pomôcť/poradiť (tak ako väčšina tunajších užívateľov) to pre mňa končí. :)
Toto by se mělo stát mottem každého užitečného fóra, neboť právě tohle odlišuje těch několik málo užitečných od většiny plevelných. :wink:
roxtidy

Příspěvek od roxtidy »

to e1H:
jak rikam, neslo o narazku na tebe. Jen se proste divam i na to, kdo mi radi. Vazim si vsech doporuceni od lidi, kteri se o tema seriozne zajimaji a nejsou to jen preposilaci informaci :wink: diky
O tom Mobilu 1 New Life 0W-40 uvazuji, ikdyz pro me je 0W vcelku zbytecna.
Návštěvník

roxtidy píše:... O tom Mobilu 1 New Life 0W-40 uvazuji, ikdyz pro me je 0W vcelku zbytecna.
Tak se na to podívej optikou toho, že za o něco málo více peněz (ve srovnání s HC oleji 5W-40) dostaneš olej z úplně jiné ligy.
roxtidy

Příspěvek od roxtidy »

ok, jen pro ujasneni. Mobil 1 0W-40 je PAO olej = syntetika v pravem slova smyslu?
Co Motul 8100 X-CESS 5w40? Mel by byt take PAO vyrobeny esterovou syntezou.
Pokud budu porovnavat tedy tyto dva, jak to dopadne?
Diky
Návštěvník

A zaregistroval jsi toto?
Návštěvník píše:(ve srovnání s HC oleji 5W-40)
e1H

Příspěvek od e1H »

Tieto informácie ti nikto s určitosťou nepotvrdí. V technických listoch to totiž neuvádza ani Mobil, ani Motul. Ale vzhľadom na to, že Motul estery u svojej olejovej rady 300V zvýrazňuje, dá sa vydedukovať, že ak to pri rade 8100 neuvádzajú, tak to asi nie je náhoda.

Pri Mobil 1 New Life 0W-40 výrobca uvádza, že:
Mobil 1 New Life 0W-40 is made with a proprietary blend of ultra high performance synthetic basestocks fortified with a precisely balanced component system.
Ale či to znamená niečo extra, alebo je to ďalší marketingový BS, musíš zvážiť sám.

Každopádne ak si porovnáš technické listy oboch olejov, tak tie oleje sú si podobné, ale Mobil má papierovo navrch, a za zmienku stojí aj jeho schválenie pre Nissan GT-R.

A síce je tento Motul naozaj kvalitný olej, určite by som si z nich vybral ten Mobil. Ja osobne si totiž myslím, že nie je to náhoda, že Porsche dnes už do svojich turbobenzínov predpisuje výhradne oleje s viskozitou 0W-40, a tak isto to asi nebude náhoda pri spomenutom špičkovom motore Nissanu. A síce TSI má od ručne vyrábanej V6-ky z GTR-ka dosť ďaleko, lepšia čerpateľnosť a nižšia viskozita je benefitom pri každom studenom (a aj vlažnom) štarte, bez ohľadu na to, či sme na Sicílií alebo v blízkosti polárneho kruhu, a obzvlášť to platí pre motory s turbom. A aj keď tá 5W-40-ka stačí, prečo by sme nemohli tomu motoru dopriať pri štarte ešte lepšie mazanie? :)
roxtidy

Příspěvek od roxtidy »

Návštěvník píše:A zaregistroval jsi toto?
Návštěvník píše:(ve srovnání s HC oleji 5W-40)
mel jsem za to ze prave Motul neni HC, ale PAO
Návštěvník

roxtidy píše:mel jsem za to ze prave Motul neni HC, ale PAO
Já to s určitostí nevím. Zato vím, že naprostá většina olejů v SAE 5W-40 jsou dnes HC. A k nim jsem i s přihlédnutím k pořizovací ceně přirovnával ten Mobil1 0W-40. Prostě mi ta tvoje poznámka (že ti "5W-40 stačí") v kontextu zdejší debaty přišla úplně mimo. Zbytek viz předchozí příspěvek e1H.
roxtidy

Příspěvek od roxtidy »

5w-40 mi stačí z pohledu "zimní" viskozity. nebyla myslena kvalita jako takova
Jezevcik

Příspěvek od Jezevcik »

Návštěvník píše:Zato vím, že naprostá většina olejů v SAE 5W-40 jsou dnes HC.
roxtidy, oni i letití profesionálové budou omílat pořád to samé o "plné syntetice" a 5W-40 a vůbec jim nedochází, že už jen cena je okatě příznivá.
http://www.oleje.cz/forum/logan-aneb-ja ... t5744.html
Toyota Verso 1.8 Valvematic, r. v. 2011
Léto: Shell Helix HX6 10W-40
Zima: Shell Helix Ultra 5W-40
Toyota Corolla Liftback E 11, 1.4 16 V, r. v. 97
Shell Helix HX6 10W-40
Návštěvník

roxtidy píše:5w-40 mi stačí z pohledu "zimní" viskozity. nebyla myslena kvalita jako takova
Pak věz, že kvalitní olej dnes najdeš spíše ve třídě 10W-40, než v SAE 5W-40. Ovšem budeš muset hledat pečlivě. Nač to, vždyť ve třídě 0W-40 o kvalitě pochyb není! Otázka ceny je samozřejmě z jiného soudku.
roxtidy

Příspěvek od roxtidy »

ja viskozitu xW-yy nevnimam jako oznaceni zda jde o syntetiku nebo mineral. Ja ji vnimam spise pouze jako teplotni rozsah pouzitelnosti oleje
Návštěvník

Akorát že tady to zrovna moc neplatí: u HC olejů se dá viskozity 5W-40 dosáhnout pomocí aditiv, zatímco v případě 0W-40 už ne. :idea:
roxtidy

Příspěvek od roxtidy »

jinymi slovy receno je mozne dosahnout 5w-40 smesi horsiho zakladoveho oleje + aditiva. Na 0W uz je potreba kvalitnejsi zakladovy olej.
Odpovědět