Převodový olej Total 75W80 do Renaultu?

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
lape

Převodový olej Total 75W80 do Renaultu?

Příspěvek od lape »

Dobrý den
Chci se zeptat,jestli můžu požít převodový olej Total transmission BV 75W80 do renaulťácké převodovky JB1 v Meganu 96?Vím,že do francouzských převodovek se nedá nalít jakýkoliv olej.Teda dá,ale převodovka po pár tisících km odejde do kytek
Demo
Příspěvky: 609
Registrován: pon úno 25, 2008 13:17
Bydliště: Brno

Příspěvek od Demo »

Renault = Elf.... nic jiného nedávej....
lape

Příspěvek od lape »

Jenže jak už jsem si všiml třeba v F1 tak teď už Renault=Total :D
Navíc je Elf a Total jedna firma.Akorát Elf oleje jsou 2x dražší než Total.Dá se použít i Valvoline,který je určen přímo pro Peugoty,Citroeny a Renaulty,ale Total vychází cenově nejlíp.
luk.zah

Příspěvek od luk.zah »

Ten Total je určený pro tzv. hypoidní převodovky.
Těmito převodovkami jsou vybaveny hlavně Peugeoty a Citroeny (vlastní zkušenost). Do těchto převodovek se MUSÍ lít pouze takovýto olej, jinak převodovka nepracuje tak, jak má a značně se zkracuje její životnost.

Jinak stejné převodové oleje dělá mimo Totalu a Valvoline také třeba Esso a Shell. Total však vychází cenově opravdu nejlépe.
Pokud má Renault hypoidní převodovku, tak tam ten olej v klidu dej (všechny oleje pro hypoidní převodovky jsou ´´stejné´´ a mají dokonce i stejné SAE). Pokud však nemá hypoidní převodovku, tak bych se raději držel norem výrobce auta a eventuálně i jeho doporučením (které bude na 99,9% Elf).
Já za sebe musím říci, že Renaulty vůbec neznám a nevím, jaké mají převodovky :oops:
mipesa
Příspěvky: 765
Registrován: čtv srp 28, 2008 20:39

Příspěvek od mipesa »

Do vaší převodovky JB1 patří ELF tranself TRJ 75W 80, ale ten už asi sotva seženete a náhrada za něj je ELF NFJ 75W 80.Já mám v Laguně JC5 a používám ten stejný olej.Na přání jsem do JC5ky dal Castrol a po týdnu pán přijel, že mu ztuhlo řazení, nalil jsem ELF a mírně se to zlepšilo.Já osobně nic jiného než ELF do renaulťáckých převodovek nedám, protože jsou to mrchy rozmazlený.Pak vím, že jsem dal do nějakého rozvrkotaného Clia Mogul a pán sháněl jinou převodovku, protože mu nešlo řadit.Nedokážu říct jestli je to u všech převodovek, ale určitě bych to nepokoušel a kor, když je to o Renaultech známá věc.Ten NFJ jsem normálně smýchal s tím TRJ a je to v pohodě.tak dvakrát do roka ho dolívám po 2 deci.
mipesa
Příspěvky: 765
Registrován: čtv srp 28, 2008 20:39

Příspěvek od mipesa »

Jen ještě pro upřesnění, do převodovky JC5 Laguna I, abych nepsal nesmysly, patří ELF TRX(NFX)75W 80, to že používám TRJ(NFJ) je můj problém.
lape

Příspěvek od lape »

No ono podle knížky Jak na to patří i do té mojí převodovky ELF TRX(NFX),ale jak i na stránkách ELFu,tak ten je pro převodovky typu PXX,do těch Jxx má jít opravdu ten NFJ.Tak ho asi koupím,ale kur.. ta cena je dost hustá :) I když na megane fóru tam většinou všichni lijou Valvoline občas někdo ten Total.Ale je otázka co to časem s tou převodovkou udělá.I když ten Valvoline se dá údajně koupit i přímo v Renaultu jako náhrada za ELF. http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=135
Taky by nemusel Renault dělat tak rozmazlené převodovky,kterým šmakuje jen pár olejů :D
mipesa
Příspěvky: 765
Registrován: čtv srp 28, 2008 20:39

Příspěvek od mipesa »

Já Vás rozhodně nechci tím olejem ovlivňovat, třeba dnes jsem se bavil s klukem, ten má kupíčko megana a na ten Valvoline bez problémů jezdí.Já sám si to nedokážu ničím vysvětlit.Mám známé,kteří dělají v Renaultu a oni by také nic jiného než ELF nepoužily....fakt nevím.Proto raději dám ELF.V Dialogisu je pro Vaší převodovku TRJ.Z toho já vycházím.
lape

Příspěvek od lape »

TRJ se už nevyrábí,místo něj je právě ten NFJ.No uvidíme,ještě si to nechám projít hlavou .
spartak

Příspěvek od spartak »

Mám Kangoo 1,9D a již 120 000 Km jezdím v převodovce na Fuchs Titan Gear PE 75W/80 a je to uplně v pohodě (http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=712). Možnou alternativou je i Q8 T 55 SAE 75W80
(http://obchod.top-oil.cz/system/seo_sub ... i-obal.asp).

Doporučený Elf Tranself TRX 75W/80 API GL-5 je drahý jak čert a už se myslím taky nevyrábí.
Odpovědět