Olej Focus

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Focus

Olej Focus

Příspěvek od Focus »

Ahoj, potřebuju poradit jaký olej do Focusu 1.6 16v r.v.2005. Dle mazacích plánů je tam doporučován 5W-30, ale já bych radši nějaký 5W-40 nebo 10W-4O. Jaký tam e olej aktuálně nevím, je to koupeno čerstvě v bazaru, má najeto 153tkm. Díky
bjukemen

Příspěvek od bjukemen »

...treba ostať pri klasike Ford Formula F 5W-30 alebo Ford Formula S/SD 5W-40 rozhodni sa sam..zalžat bude hlavne na sposobe jazdy...kratke trasy,dlhšie atd.
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Ano, u čerstvě koupené ojetiny je velmi vhodné hned vyměnit olej v motoru
(a i ostatní provozní kapaliny); ale co se týče toho mot. oleje - pokud nevíš, co tam je:
Vypustit starý olej - je možné použít třeba i http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=771 potom použít nový olej buď 5w30, 5w40 nebo 10w40 API SJ nebo SL/CF (teď v zimě raději 5w40), nechat ho tam tak 5tkm, a potom znovu (včetně filtru) vyměnit. Pak už je možné dodržovat interval výměny předepsaný výrobcem motoru -
- apropo, když jsem u toho doporučení výrobce motoru - Ford povoluje olej 5w30 ACEA A1/B1, pokud chceš raději "něco"/w40, můžeš, neboť oleje A3/B3 jsou výkonnější. Ta "třicítka" A1/B1 je zaměřená na úsporu paliva - tím pádem nižší emise (ale ta úspora je v řádech několika málo %); ta "čtyřicítka" (protože je A3/B3) Ti zajistí větší teplotní rezervu a jistější mazání v létě. Je určitě možné použití oleje (jak napsal bjukemen) Ford Formula S/SD 5W-40, ale na značce oleje zas až tak nezáleží - je důležitá norma API.
Focus

Příspěvek od Focus »

Já měl strach, že právě můžu motor ohrozit, pokud tam nebude A1/B1. Zvažuju, že bych tam dal na prvních 5tis km Mogul 10W-40, pak výměna za lepší.
bio

Příspěvek od bio »

Ford pro benzínové motory předepisuje normu WSS-M2C913-A což je olej odpovídající ACEA A1 SAE 5W30. Jinak lze použít oleje dle ACEA A3 ve viskozitách 5W30, 5W40 a 10W40. Pro malý roční náběh km doporučuji oleje SAE 5W /X.
Focus

Příspěvek od Focus »

Ten Mogul můžu?
NOVON

Příspěvek od NOVON »

Focus píše:Já měl strach, že právě můžu motor ohrozit, pokud tam nebude A1/B1. Zvažuju, že bych tam dal na prvních 5tis km Mogul 10W-40, pak výměna za lepší.
Oleje MOGUL EXTREME jsou jedny z nejlepších olejů na trhu,tak že není čeho se bát.Dal bych tu 10w-40 a po 3 tis.km vyměnil za 5W-40..Samo myslím Mogul Extréme..:-)
modelář

Příspěvek od modelář »

Focus píše:Já měl strach, že právě můžu motor ohrozit, pokud tam nebude A1/B1. Zvažuju, že bych tam dal na prvních 5tis km Mogul 10W-40, pak výměna za lepší.
Je tomu právě naopak: tam, kde výrobce předpokládá A1/B1, můžeš v klidu použít A3/B3, rozhodně však nesmíš nalít A1/B1 tam, kde je předepsáno A3/B3!
Focus

Příspěvek od Focus »

Pánové, krásně vysvětleno :wink: , výborné fórum! Díky, ahoj :D
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Samozřejmě ta 10w40 použít jde - a i teď v zimě, a pokud je k dispozici garáž, bude O.K.
Ale pokud bude stát auto venku, bude se často startovat, a nebo "jen popojíždět"
s ne zcela prohřátým motorem, tak bych volil raději SAE 5w40 - a jestli bych měl dát za 4litry Mogulu 10w40 (plus/minus) 500,-korun, tak se vyplatí "přidat dvě stovky",
a koupit za 700,- 4litry oleje 5w40 (a klidně Mogul Racing, nebo Q8 Formula Excel).
FF

Příspěvek od FF »

modelář píše:Je tomu právě naopak: tam, kde výrobce předpokládá A1/B1, můžeš v klidu použít A3/B3, rozhodně však nesmíš nalít A1/B1 tam, kde je předepsáno A3/B3!
...presne tak - HTHS ťa nepustí!
...ináč aj ja sa prihováram za "5W" namiesto "10W".
Odpovědět