Je to všechno jen byznys

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Pohádky

Je to všechno jen byznys

Příspěvek od Pohádky »

Na německých internetových stránkách www.motor-talk.de probíhá již více než 470 stránkové fórum o motorových olejích. Těm, kdo so o to zajímají a ovládají němčinu vřele doporučuji! Zajímvý je příspěvek od Sterndocktora (asi přezdívka) na str. 8 (cituji- překlad):
Je velmi zajímavé číst ve všech fórech "stejné pohádky" o motorových olejích.
Za prvé není pravda, že všechny oleje 10W-40 jsou částečně syntetické a všechny oleje 5W-40 plně syntetické. V kategorii 10W-40 existují dokonce obrovské rozdíly ve kvalitě. Jsou zde čistě minerální oleje, většina z nich jsou tzv. HC - oleje. Jde vlastně o vylepšené minerální oleje a jen málo z nich jsou oleje částečně syntetické. Tyto poslední jsou zpravidla nejlepší v této kategorii (10W-40).
Z olejů kategorie 5W-40 tvoří většinu rovněž HC - oleje. Plněsyntetických olejů je v kategorii 5W-40 rovněž velmi málo. Podobně jako v kategorii 5W-30.
Jenom u olejů kategorie 15W-40 je to tak, že tyto jsou čistě minerální a všechny oleje 0W-40 jsou vždy plně syntetické.
Alespoň zde z toho by mělo být zřejmé, že rozsah viskozity není bezpodmínečně známkou kvality olejů. Ostatně exitují přirozeně i mezi oleji kategorie 0W-40 více méně špičkové oleje podobně jako je tomu u jiných viskozních kategorií.
....
....
Tak např. Shell Hellix Plus (5W-40) není žel plněsyntetický olej, nýbrž jen jeden z mnoha HC - olejů. Velmi kvalitní plněsyntetický olej, který ještě není přehnaně drahý je "Synthoil High Tech" (5W-40) od Liqui Moly. Tento by byl také mnohem lepší než Helix Plus a Mobil 1.
.......
bjukemen
Příspěvky: 4886
Registrován: sob bře 29, 2008 17:09

Příspěvek od bjukemen »

...nejako som nepochopil čo si tým chcel povedať...
Pohádky

Příspěvek od Pohádky »

Chtěl jsem tím říct, že diskuze zda je starline lepší či horší než shell či orlen nebo Q8 nebo castrol jsou zbytečné.
Jenewa

Příspěvek od Jenewa »

Taky nechápu co tím chtěl básník říct, a že 10w40 je minerál noa? Já myslel že doba kdy se označují oleje syntetické nebo minerální je už pryč.. Dneska jsou i ty minerální velice kvalitní oleje.
FF

Příspěvek od FF »

...ale z toho vyplýva presne to, čo ma vie vždy rozpáliť :oops:: ...že vôbec sa nemá skúmať "syntetickosť" oleja, ale len jeho špecifikácie a výrobca...
Pohádky

Příspěvek od Pohádky »

FF píše:...ale z toho vyplýva presne to, čo ma vie vždy rozpáliť :oops:: ...že vôbec sa nemá skúmať "syntetickosť" oleja, ale len jeho špecifikácie a výrobca...
No a co se týká výrobce tak bych udělal nějaké hlasování, který olej jednoznačně ano a který ne. Třeba podobně jak je to u paliv. To by bylo fajn si udělat tak trochu průřez ne? :wink:
naatrium

Příspěvek od naatrium »

hlasuju pro:
TOTAL
SELENIA
MOL
MOBIL
ELF
DIVINOL
MOTUL

Nesympatické značky pro mě ze skušeností(neříkám že špatné!):
SHELL
LOTOS
VALVOLINE
ORLEN
mipesa
Příspěvky: 765
Registrován: čtv srp 28, 2008 20:39

Příspěvek od mipesa »

pro Pohádky:
To, že se jedná o byznys, je snad každému jasné.Reklamní triky jsou běžné všude.
Jinak by bylo rozumné si něco napřed nastudovat, co znamenají jednotlivé názvosloví a navštívit pár rafinérek, než začnete kalit vodu.Myslím si, že zde je dost lidí, kteří vědí o co jde.Asi jste trošku zaspal dobu.Alespoň to tak chápu.Nic jiného v tom nevidím.I když jde o citát, zřejmě odborníka a nemáte to ze své hlavy.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Mipesa mi mluví z duše!
Pohádky

Příspěvek od Pohádky »

Nechci tu !NIKOHO! urazit, jen mi přijde, že se zbytečně zahazujete debatami o značkách. Raději debatujte o cenách a zkušenostech :wink:
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Pohádky píše:Nechci tu !NIKOHO! urazit, jen mi přijde, že se zbytečně zahazujete debatami o značkách. Raději debatujte o cenách a zkušenostech :wink:
Značkám bych udělal odklikávací hlasování, a ten, kdo by se rozhodoval, tak by se tam jen juknul, co si myslí většina a protože jsou tu lidé znalí, tak výsledek bude mít určitou vypovídací hodnotu a zbylá témata by pak mohla být věcnější :wink:
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Ale i tom se zde přece debata aktivně vede. Takže nevím, kde je problém. 8)
naatrium

Příspěvek od naatrium »

http://autooleje.webnode.cz/

Ráno sem to narychlo spíchl tak si hodte svojeho favorita :)
Pohádky

Příspěvek od Pohádky »

To je perfekt!
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27512
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Příspěvek od Pitris »

naatrium píše:http://autooleje.webnode.cz/

Ráno sem to narychlo spíchl tak si hodte svojeho favorita :)
Nějaké seznamy "TOP a FUJ" tu už byly, ale tenhle je SUPER :wink:
Odpovědět