od Shi » čtv srp 15, 2019 12:59
Pokud by rychlostní limity byly zjevně odvozené od rozhledových parametrů a dalších fyzikálních aspektů, tak bych viděl jasnou souvislost s bezpečností provozu. Jenomže řidiči nevyráží do ulic s vizí "dnes někoho zabiji", takže drtivá většina nehod není dána tím, že řidiči chtějí jezdit nezodpovědně, ale tím, že řidič špatně vyhodnotil situaci.
Co takhle v první řadě zkusit zapracovat na tom, aby řidiči měli ty informace, které potřebují a až potom je zkoušeli trestat ?
Mi už se taky omylem podařilo najet na dálnici. Abych neplatil až 500 000 kč, měl jsem na nájezdu na dálnici začít couvat ?
Už se mi taky málem podařilo najet na "dálnici" v Praze do protisměru - značení ve zúžení bylo tak idiotsky poskládané, že celá skupina aut vjela do protisměru a pak jsme to po pár desítkách metrů, kdy jsme pochopili, že jedeme v protisměru rychle přesouvali do správného pruhu. Značení úplně tragické.
Už se mi taky podařilo nevejít se v zatáčce na okresce v rychlosti 80 km/h do svého pruhu - relativně ostrá blbě klopená zatáčka na horizonu v místě, kde se vozidlo nadlehčí a ztratí přilnavost, přitom je součástí úseku, kde se dá jet celkem trvale hodně bezpečně i cca 100 km/h - vše bez jakéhokoliv varování (žádná snížená nebo doporučená rychlost). Jel jsem tam ve dne za sucha 80 km/h a bylo to moc. Hned v další zatáčce, která byla zcela přehledná a kterou jsem těmi svými cca 80 km/h s klidem projel, bylo zcela zbytečné snížení na 60 km/h.
Všude značek jako by nás značkami bombardovali, ale jezdit se podle toho nedá. Jednou značka hrboly a snížení rychlosti na 60 km/h znamená, že je silnice i v těch 60 km/h skoro nesjízdná, podruhé člověk hrbol hledá celkem marně a naučí se tam nezpomalovat. Kdysi jsem na silnici, kde se jinak jezdí 80 km/h a projedou tam tisíce aut denně snad dva roky jezdil kolem zapomenutého snížení na 30 km/h.
Jsou země, kde se podle značek jezdit dá, takže to jde, když se chce. Jen u nás se furt hledá v tom, že budeme líp trestat řidiče. Juchůů.