Itall a modelář / tady se můžete "hádat"

Další nezařaditelná témata

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Uživatelský avatar
bloke
Příspěvky: 1307
Registrován: úte čer 21, 2016 9:05

Re: Itall a modelář / tady se můžete "hádat"

Příspěvek od bloke »

Správnejšie ide o vstupy (s rôznymi prívlastkami), ako som tu už spomínal.
Prínos HDMI prepojenia by si mohol mať aj v obraze, tým sa ti prepočíta digitálna informácia z výstupu Stb (oxu) do káblového HDMI vstupu v TV, a upscaluje /dopočíta na presný počet pixelov (obrazovky) TV.
Ono sa to musí prepočítať tak či onak, ale z analógového Syndicat des Constructeurs d'Appareils Radiorécepteurs et Téléviseurs (scartu) je to pre ten TV viac strielanie od boku.
To všetko môže byť okom viditelné za predpokladu, že celý Stb aj s jeho prijatým anténnym signálom za niečo stojí; ak je to len zrnenie na druhú, tak to bude jedno.
Niektoré stb prijímajú obraz aj v jeho (plnom) vysokom rozlíšení, ale to asi nebude tvoj prípad, ako som vyrozumel z príspevkov vyššie :)
Obrázek « Vous n’imaginez pas tout ce que Citroën peut faire pour vous »
Ital

Re: Itall a modelář / tady se můžete "hádat"

Příspěvek od Ital »

Ještě poznámka k tomu rozlišení: tato TV Philips má všemožné vstupy a výstupy, včetně 2x HDMI, 2x SCART, spoustu cinchů, ani jsem to neidentifikoval, ale má VGA diplej pouze s malým rozlišením. Od počátku měla bezvadný obraz, ještě přes analogový tuner, což zdaleka nebylo pravidlem u všech přístrojů. Spíše naopak, bylo to dost výjimečné. S přechodem na digitální vysílání se to upravilo a opravilo, dnes je obraz u TV přístrojů většinou dobrý. Přechod byl znát i po připojení starých přístrojů přes set-top box. Náhle měly pěkný obraz i ty televize, které přes analogový tuner byly sotva k podívání. U starých TV s běžným rozlišením se sice "rozmaz" neprojevoval (jako plochých TV, většinou HD Ready nebo Full HD), ale i tak zlepšení bylo viditelné, zmizely jiné vady. Doma jsme měli 2 podobné CRT přístroje, z nichž jeden měl obraz vynikající a ani digitální tuner by to nezlepčil (odešel ještě před přechodem na DVB-T), ale druhý přístroj byl nic moc (a ten vydržel, jak už to tak bývá :D ), tomu set-top box hodně pomohl. Ještě se vrátím k LCD Philips - dá se připojit i k PC jako monitor, ale s tímto rozlišením (nerozlišením) by to dnes asi dost dobře nešlo.
Ital

Re: Itall a modelář / tady se můžete "hádat"

Příspěvek od Ital »

bloke: S připojením set-top boxu mám zkušenost jen 2x. Jednou se starou CRT televizí, která měla horší obraz (oproti druhé podobné televizi, která ho měla naopak vynikající) a tento starý přístroj měl po připojení set-top boxu jednoznačně lepší obraz než předtím s analogovým tunerem. Podruhé jsem set-top box připojil včera k LCD, a tam je obraz přes set-top box horší, než ten původní. Tahle telka ale má sama obraz výborný a srovnávám digitální příjem opět s digitálním. V obou případech připojení stejné - přes SCART. Řekl bych, že na dané LCD ten set-top box dává horší obraz, než na staré CRT. Ještě jsem mohl zkusit 2. SCART vstup, onebrž mají každý trochu jinou popisku, jestli by tam byl rozdíl. Možná jsem zvolil ten méně vhodný. Jináč nevim.
Uživatelský avatar
BigBang
Příspěvky: 1867
Registrován: ned zář 15, 2013 21:30
Bydliště: Dux & Kladno
Kontaktovat uživatele:

Re: Itall a modelář / tady se můžete "hádat"

Příspěvek od BigBang »

Nevím jaké měla rozlišení ta předchozí televize, ale je možný, že ta sávající má lepší než to, co dokáže poskytnout stb přes scart, pokud bys to připojil přes hdmi, tak by měl být obraz znatelně lepší :wink:
A2 1.4TDI - Rav VMO
T5 2.5TDI - Cas Edge FST LL2 0W30
Fabia 1.2TSI - Rav SSL
KLE500 - Rep MotoSint 10w40
TnT899 - Rep MotoR 15W50
MX-5 - HPR 10w50, Technyx 75w85, Yac BVX 75w90
vyjeto: Rep El 505.01TDI 5w40, MO XF 5w40, XF, XFS 5w50, XF 0w40, EE 5w40
Jerry3
Příspěvky: 10755
Registrován: úte říj 18, 2005 19:58
Bydliště: Praha

Re: Itall a modelář / tady se můžete "hádat"

Příspěvek od Jerry3 »

No, on by měl být lepší bez ohledu na rozlišení televize, už přinejmenším proto, že nedochází ke zbytečnému převodu obrazu na úrovni STB do RGB, aby to prošlo SCARTem.
Uživatelský avatar
bloke
Příspěvky: 1307
Registrován: úte čer 21, 2016 9:05

Re: Itall a modelář / tady se můžete "hádat"

Příspěvek od bloke »

Pri tej CTR TV si mal lepší obraz pri napojení stb DVB-T asi preto, že ten samotný (prijímaný digitálny) obraz bol kvalitnejší, než prijímaný analógový.
Analógové CRT prirodzene používali analógové prepojenia (scart, ak nerátame početne nevýznamné výskyty HDMI aj na pár kusoch CRT TV), inak sa teda ani pripojiť nedali. CRT vedeli využiť zobrazenie lepšieho digitálneho obrazu (ale väčšinou mali menšie rozmery obrazoviek než LCD), tam nijak nevadilo, že digitálny obraz sa prevádza na analógové zobrazenie (digitálne zdroje ako DVD, DVB-T, digitálna TV cez optiku a pod).

Naopak to už nejde, žeby si na digitálnej TV získal lepší obraz z analógu, ten získaš vždy len pri digitálnom zdroji pripojenom cez digitálny kábel/vstup.

A to že ti pripadal obraz z stb DVB-T krajší na tvojej CRT TV než na LCD TV, mohlo byť buď rozdielom vo velkosti obrazoviek (ak by si mal rovnako velkú CRT ako LCD, vtedy by si mohol objektívnejšie porovnať), alebo aj tým, že použitá obrazovka (panel) v tej LCD nie je špičkovej kvality - na rovnako velkej inej, kvalitnejšej LCD TV môže byť obraz poznatelne krajší. To len odhadujem, možno máš kvalitný panel - vela Philipsov ich malo, ale tie bývali aj dosť drahšie (v porovnaní s konkurenčnými značkami, modelmi tiež vyššej kvality). Ale ak máš naozaj len VGA rozlíšenie, tak to je dosť nízky štandard ( skutočne máš iba VGA? však to bol analógový štandard len s 640x480 s dokonca iba 16 farbami! https://en.wikipedia.org/wiki/Video_Graphics_Array ) Ešte je otázka, či máš LCD TV, bývali totiž aj LCD monitory s TV tunerom, ale tie nikdy neboli kvalitatívne plnohodnotnými TV. Mal by si si pozrieť to rozlíšenie z TV príručky.

A k PC sa v podstate dá pripojiť každá LCD TV s HDMI (nemyslím si, žeby bola nejaká vyrobená bez aspoň jedného), najpohodlnejšie je to z notebooka s HDMI výstupom; u starších stolných PC to nebývalo bežné vybavenie.
Ital píše:bloke: S připojením set-top boxu mám zkušenost jen 2x. Jednou se starou CRT televizí, která měla horší obraz (oproti druhé podobné televizi, která ho měla naopak vynikající) a tento starý přístroj měl po připojení set-top boxu jednoznačně lepší obraz než předtím s analogovým tunerem. Podruhé jsem set-top box připojil včera k LCD, a tam je obraz přes set-top box horší, než ten původní. Tahle telka ale má sama obraz výborný a srovnávám digitální příjem opět s digitálním. V obou případech připojení stejné - přes SCART. Řekl bych, že na dané LCD ten set-top box dává horší obraz, než na staré CRT. Ještě jsem mohl zkusit 2. SCART vstup, onebrž mají každý trochu jinou popisku, jestli by tam byl rozdíl. Možná jsem zvolil ten méně vhodný. Jináč nevim.
Naposledy upravil(a) bloke dne pát lis 04, 2016 11:51, celkem upraveno 1 x.
Obrázek « Vous n’imaginez pas tout ce que Citroën peut faire pour vous »
Ital

Re: Itall a modelář / tady se můžete "hádat"

Příspěvek od Ital »

bloke: Jestli je příčina někde dle 1. části tvého příspěvku, možná. Tomu já nerozumím. Určitě ale není dle odstavce předposledního, bo ty přístroje čirou náhodou byly (a LCD ještě je) s úhlopříčkou 51 cm, samozřejmě ještě 4:3 a obraz na LCD jsem porovnával ve formátu 4:3 i 16:9. Ještě bych mohl zkusit ten HDMI, ale zas tak mě to nebaví zkoumat. TV zatím funguje a stejně je mrňavá a půjde do kytek, je 8 let stará. Zkouším jen některé věci, páč mám navíc ten set-top box. Nicméně obraz měla a má moc pěkný.
Uživatelský avatar
bloke
Příspěvky: 1307
Registrován: úte čer 21, 2016 9:05

Re: Itall a modelář / tady se můžete "hádat"

Příspěvek od bloke »

Aha, tak to máš šťastie že má pekný obraz, v tej dobe si pamätám menšie LCD TV, tie mávali dosť také rozpité podanie a farby detto ničmoc (prípadne plynulosť pohybov) - oproti CRT rovnakých velkostí to býval výrazný kvalitatívny prepad.
Aj z jedného hotela toho času si spomínam na jednu širokouhlú LCD Philips, a tá mala dokonca na ráme zvýraznenú charakteristiku ze Flat-TV :D To bola asi jej jediná výhoda, akurát že LCD boli vždy všetky flat (ploché; bol to odkaz na niektoré vyduté CRT obrazovky pri tých, ktoré sa urobili takmer ploché) - až kým neprišli o pár rokov aj LCD zaoblené (opačným smerom než staršie CRT), čo bola už zas akoby vyššia kategória.

Takmer isto si myslím, že parametre máš vyššie než VGA; ak už aj nie v rozlíšení, tak počtom farieb.
Obrázek « Vous n’imaginez pas tout ce que Citroën peut faire pour vous »
Ital

Re: Itall a modelář / tady se můžete "hádat"

Příspěvek od Ital »

Tehdy jsem ji vybíral podle obrazu, ale v téhle velikosti to zas takové štěstí nebylo, páč hned vedle stál Mascom a měl také obraz pěkný. Váhal jsem mezi nimi, Mascom byl levnější, ovšem pohaněl mi ho jeden prodejce, že někomu vyhořel plamenem. Byl bílý, kdežto Philips klavírní čerň, takže Philips. Já bych neřekl, že malé přístroje měly horší obraz, spíše na těch větších byly mazance víc vidět. Hůře dopadaly HD přístroje při příjmu SD. Ještě pár přístrojů tam mělo obraz dobrý a jináč vše pod obraz... :roll: . Dnes je to jiné. Tenhle Philips je sice flat, ale ne zas moc oproti dnešním. Má tak 10 cm hloubku.
Porovnání s CRT - přesvědčil jsem se, že o ty displeje nejde. Zobrazení záleží na vnitřnostech přístroje.
Taky jsem tehdy v prodejně koukal zblízka na velkou plazmu - zrovna tam běžel fotbal, a to byla teprve komedie. Výkop - a hezky ve směru dráhy 5 míčů, 10 míčů - jsem si říkal, tohle jestli někdo za ty prachy koupí, tak zešílel.
Máchal

Re: Itall a modelář / tady se můžete "hádat"

Příspěvek od Máchal »

Plazma - na ní teda nedám dopustit (jednu jsem měl 8let a dodnes šlape jak hodinky) a hodně dnešních LCD může obraz závidět! Bohužel všichni se honí za 4K, 8K a bohužel to byl důvod, proč plazma skončila. Technologie (i přes obrazovou kvalitu) nedovolila rozlišení vyšší, než 1920x1080. Škoda.
Máchal

Re: Itall a modelář / tady se můžete "hádat"

Příspěvek od Máchal »

Ital píše:Výkop - a hezky ve směru dráhy 5 míčů, 10 míčů - jsem si říkal, tohle jestli někdo za ty prachy koupí, tak zešílel.
Seš si jistý, že šlo o plazmu?
Uživatelský avatar
bloke
Příspěvky: 1307
Registrován: úte čer 21, 2016 9:05

Re: Itall a modelář / tady se můžete "hádat"

Příspěvek od bloke »

Tých kombinácií je dosť, kedy je niečo zobrazované na určitých TV lepšie/horšie, aby sme sa vyhli ich zoznamu, tak áno: menej kvalitný obrazový zdroj (SD, neraz na predajniach ešte analógový) sa lepšie pozeral na LCD s menšou uhlopriečkou a nižším rozlíšením.
Ale zas aj konrétne TV označené jednou radou (tj podla značenia akoby rovnaké) mali určitú odlišnú akosť, napr prvotriednu od 40" vyššie a od 37" nižšie len priemer (nekvalitnejší panel, horšia elektronika, funkcie).
Tiež mám vyše 8-ročnú LCD -ale 16:9 fullHD- a obraz (aj plynulosť) je na nej doteraz špičkový, aj vďaka vtedy a ešte aj dnes prvotriednemu panelu (o.i. tzv. 10-bitový), ak sa pohybujeme v kategóriách tejto technológie.
Zaujímavé že plazma mala problémy so znázornením - plynulosťou pohybu, však to bola jedna z ich reálnych predností oproti LCD (mohla byť aj pokazená).

(Flat TV [screen, panel, display] bolo vždy myslené na plochosť obrazovky, na ktorej ide obraz - tj plochá obrazovka, nevydutá/keď sa na ňu pozrieš z profilu - nie na samotný TV prístroj, aj keď tých významov tohto slova je vela; zvýraznenie tenkého TV zas býva ako slim, thin)

Ale aby sme tu tolko netelevíznili, niekde som si tu v olejových diskusiách všimol, že tuším nepiješ kávu, to ja jej venujem trocha pozornosti, takže viem že pre jej určité zdravotne prospešné účinky ju ani piť nemusíš, stačí ju len čerstvo uvarenú čuchať - teda ak práve nesmrdí :P
Obrázek « Vous n’imaginez pas tout ce que Citroën peut faire pour vous »
Ital

Re: Itall a modelář / tady se můžete "hádat"

Příspěvek od Ital »

Máchal píše:
Ital píše:Výkop - a hezky ve směru dráhy 5 míčů, 10 míčů - jsem si říkal, tohle jestli někdo za ty prachy koupí, tak zešílel.
Seš si jistý, že šlo o plazmu?
Ano, alespoň v popisu na prodejně to bylo, v roce 2008 nebo i dříve. Z tehdejšího hlediska se jednalo o velký přístroj (asi 125 cm úhlopříčka), takové LCD nebyly běžné (jestli vůbec byly) a kdyžtak dost drahé. Také jsem na ni koukal zblízka a z úhlu, z dálky už to bylo lepší, ti duchové tak nebyli vidět. Nestudoval jsem ji, takovou jsem nekupoval, ale když jsem šel kolem, tak mě tohle zaujalo a hleděl jsem na to skoro zděšeně.
Ital

Re: Itall a modelář / tady se můžete "hádat"

Příspěvek od Ital »

Ještě k té malé Philips - rozlišení nemá, dle návodu jako monitor PC podporuje max. 1024x768, v HD snad 1080x796 nebo tak nějak, v SD jsem tam dokonce viděl snad 576x480? To je méně, než má řádek CRT přístroj? Já ji provozuji v SD a s obraz se mi líbí už od koupě, v prodejně jsem mohl srovnávat a srovnával. Také odezva displeje je pomalá (max. 20 ms) a se zobrazením pohybu nevidím problém. Takže nějaká honba za papírovými parametry mi přijde trochu ošidná. Koukám a vidím. Já jsem nejdříve koukal a parametry jsem si přečetl až v návodu, aniž by mě to nějak zajímalo, se přiznám. Druhou TV mám Full HD 81 cm a obraz je v SD opět výborný. Ta je stará 3 roky, a také jsem ji vybíral dle obrazu, a také ještě zdaleka ne všechny přístroje měly obraz takový. Horší je většinou upadající kvalita zvuku. Jaksi se pozapomnělo, že dobré repro se do placky neintegruje. Takže sice stereo, ale streochrastítka.
Ital

Re: Itall a modelář / tady se můžete "hádat"

Příspěvek od Ital »

bloke: No jasný, pražené kafe krásně voní. I uvařené voní. Ale pít ho už nezačnu, žlučníkářům nesvědčí. Zato instantní kávy často smrdí takovou připáleninou. Některé ne - snad Jacobs Velvet. Ona i ta cigareta nezapálená hezky voní :) .
Odpovědět