dolití oleje u moto

Další nezařaditelná témata

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
wencek

dolití oleje u moto

Příspěvek od wencek »

mám novou motorku 125 čtyřtakt a při nastartování mi píše že chce inspekci a tak jsem skontroloval olej a zjistil že je tam málo a tak se ptám jaký je rozdíl mezi olejem do motoru dvoutaktové motorky také 125 dokonce i stejné značky yamaha :wink: a čtyřtaktového endurka???

a jestli ho tam můžu jen tak dolít nebo jestli ho musím vyměnit a ještě jestli bych s tim měl jet někam na tu prohlídku???

je mi 16 a tak o tom moc nevím a proto se ptám a bojím se to tam nalít :roll: :roll: :roll:
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27494
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Příspěvek od Pitris »

nouzově, na nutné krátkodobé dolití olej pro dvoutakty do čtyřtaktu dolít můžeš, je to lepší, jak nic. Ale pokud neplánuješ brzkou výměnu, tak tam dolej olej do čtyřtaktu.
Oleje pro dvoutaktní motory plní jiné jak výkonnové, tak kvalitativní normy, a hlavně - "dvoutaktní" olej je přizpůsoben a naaditivován pro mazání motoru společně s benzinem, a - alespoň co vím - převodovka je mazaná zvlášť olejem.
U čtyřtaktního motoru maže motorový olej - a pouze olej - jinak, a i jinde - bývá tam společná náplň i pro převodovku a spojku, a tomu je "čtyřtaktní" olej uzpůsoben a naaditivován.
Tirika

Příspěvek od Tirika »

Pouze olej do 4-taktu a pozor na specifikaci!!!! Je nutné dodržet tu kterou máš v manuálu. Pokud má mokrou spojku,měl by olej kromě příslušné normy API(SF,SJ nebo další) -výrobce motorky to v manuálu uvádí, taky splňovat specifikaci JASO MA,případně MB,jinak hrozí prokluzování spojky!!
Odpovědět