API doporučení

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Laik

API doporučení

Příspěvek od Laik »

Ahoj, zajímalo by mě, čím je API SJ, SL lepší než API SG a proč? Díky
bio
Příspěvky: 934
Registrován: čtv bře 06, 2008 22:15

Příspěvek od bio »

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Dobře, to je tabulka, tu mám už pročtenou. Mě ale zajímá jaký je mezi nimi rozdíl. Někdo říká, že api SG je horší, někdo že lepší než api SM, SH, SJ. Otázkou je, proč nemají ani motorky API SM, ty mají pořád API SG. Není to náhodou tak, že u motorek se na ekologii zase tolik nehledí?
Uživatelský avatar
Pitris
Site Admin
Příspěvky: 27495
Registrován: úte čer 24, 2008 18:00
Bydliště: Brno

Příspěvek od Pitris »

Oleje s klasifikací vyšší než SG jsou orientovány na parametry úspory paliva a lehkoběžnosti v automobilových motorech a pro použití v motocyklových agregátech nejsou většinou vhodné. Posuzování výkonnosti motocyklového oleje laickým uživatelem podle klasifikace API není reálné, protože v podstatě všechny produkty zmíněnou třídu SG (někdy i vyšší) splňují. To ovšem rozhodně neznamená, že každý olej splňující API SG či vyšší je vhodný pro mazání motocyklů!
Evropská klasifikace motorových olejů ACEA je pro hodnocení olejů pro motocykly naprosto nepoužitelná, v jejích hodnotících kritériích je kladen ještě větší důraz na úspory paliva.
Absence vhodné normy pro posuzování výkonnosti motocyklových olejů byla pociťována již delší dobu. V roce 1999 vešla zásluhou tzv. Velké čtyřky (Honda, Kawasaki, Suzuki, Yamaha) v platnost nová specifikace JASO pro hodnocení olejů pro čtyřdobé motory motocyklů. Důležitou součástí testovacích procedur podle této normy je právě test tření na mokré spojce. Zatím jsou platné dvě třídy dle JASO - MA a MB.
Pkod1

Příspěvek od Pkod1 »

Ne, podcenovani ekologie v tom prozatim neni. Velky vliv ma u techto oleju pozadavek na spolecnou napln motoru i mokre spojky. Proto oleje pro tyto ucely nesplnuji vyssi pozadavky API.

Podrodneji kousek od minuleho odkazu
http://www.oleje.cz/index.php?left=main&page=moto_4t
Laik

Příspěvek od Laik »

Pkod1 píše:Ne, podcenovani ekologie v tom prozatim neni. Velky vliv ma u techto oleju pozadavek na spolecnou napln motoru i mokre spojky. Proto oleje pro tyto ucely nesplnuji vyssi pozadavky API.

Podrodneji kousek od minuleho odkazu
http://www.oleje.cz/index.php?left=main&page=moto_4t
Děkuju
bio
Příspěvky: 934
Registrován: čtv bře 06, 2008 22:15

Příspěvek od bio »

jj. souhlas s výše uvedeným
ovšem na všeobecnou otázku všeobecná odpověď :)
Odpovědět