Spojka, montáž - čistota práce
Moderátor: Colommbo
Spojka, montáž - čistota práce
Zdravím, mám dotaz ohledně čistoty práce obecně na motoru. Měnil jsem spojku a kolega mi pracoval holými rukami. Asi to dělá kde kdo, ale mně by zajímalo, jestli nějaké ty otisky z páky s ložiskem, přítlačáku a lamely zmizí provozem a vlivem teplot?
Pak jsem dumal nad tím, jestli je potřeba dodržovat původní pozice šroubů třeba u přítlačáku nebo poloos nebo to není nutné. Dílenské příručky často hovoří, že je třeba dávat vždy šrouby nové, což mi někdy přijde škoda, když původní jsou dobré.
Díky
Pak jsem dumal nad tím, jestli je potřeba dodržovat původní pozice šroubů třeba u přítlačáku nebo poloos nebo to není nutné. Dílenské příručky často hovoří, že je třeba dávat vždy šrouby nové, což mi někdy přijde škoda, když původní jsou dobré.
Díky
- BigBang
- Kontaktovat uživatele:
Re: Spojka, montáž - čistota práce
Asi bych se vyvaroval zbytečného matlání holýma rukama na třecí plochu přítlačáku a setrváku, ale vliv na funkci rostlináře to ve výsledku mít nebude. Co se týče šroubů, tak dávat je na původní pozici, je zbytečné. Ve výrobní toleranci je tak malá odchylka, že je to zbytečný řešit. A co se týče používání nových šroubů, tak ty se mění z důvodu utahování na "mez kluzu". Samořejmě záleží, ale když to bude M10 utažená na 90 Nm, tak bych jí vyměnil, kdyby to byla M12 utažená na 50 Nm, tak bych jí opakovaně použil, i když by návod hovořil jinak...
A2 1.4TDI + T5 2.5TDI, 1.9TDI - Rav VMO
Cabrio 2.3E - 10w40
Fabia 1.2TSI - Rav SSL
KLE500 - Rep MotoSint 10w40
TnT899 - Rep MotoR 15W50
MX-5 - HPR 10w50, Technyx 75w85, Yac BVX 75w90
Ex: Rep El 505.01TDI 5w40, MO XF 5w40, XFS 5w50, XF 0w40, EE 5w40
Cabrio 2.3E - 10w40
Fabia 1.2TSI - Rav SSL
KLE500 - Rep MotoSint 10w40
TnT899 - Rep MotoR 15W50
MX-5 - HPR 10w50, Technyx 75w85, Yac BVX 75w90
Ex: Rep El 505.01TDI 5w40, MO XF 5w40, XFS 5w50, XF 0w40, EE 5w40
Re: Spojka - jaký výrobce
Kluci poradíte
Začalo být slyšet spojkové ložisko a zřejmě bude lepší udělat spojku komplet. Co jsou kšefty tady v Brně, tak váhám co vzít....
Japanparts, Exedy, Aisin nebo Luk Seřazeno dle ceny v tisících. Cca 3, 6, 7 a 9 Palackých.
Přikláním se buď k Exedy nebo Aisin....
Začalo být slyšet spojkové ložisko a zřejmě bude lepší udělat spojku komplet. Co jsou kšefty tady v Brně, tak váhám co vzít....
Japanparts, Exedy, Aisin nebo Luk Seřazeno dle ceny v tisících. Cca 3, 6, 7 a 9 Palackých.
Přikláním se buď k Exedy nebo Aisin....
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.
Zima: Ravenol SSL 0w40, Hankook W330 Winter i*cept evo3
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Na svoj som bral exedy. Po vymontovani povodnej co myslíš , ze tam bolo? Exedy
Inak objednal som vtedy aj aisin aj exedy, s tym ze vyberiem tu " lepsiu", ked to budem mat " v ruke". Aisin som vtedy vratil. Bolo v nom japonske lozisko, ale zvysok nebol aisin. Bolo v tom valeo made in korea , konkretne Valeo PHC. Kupovane oboje na autodoc.
Inak objednal som vtedy aj aisin aj exedy, s tym ze vyberiem tu " lepsiu", ked to budem mat " v ruke". Aisin som vtedy vratil. Bolo v nom japonske lozisko, ale zvysok nebol aisin. Bolo v tom valeo made in korea , konkretne Valeo PHC. Kupovane oboje na autodoc.
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Ex.Toyota Carina E 1.8 GLI LB. 1996 GB
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
A nasiel som este toto...
https://auto.bazos.sk/inzerat/172170858 ... 18vtec.php
Inak ja som este vymenil rovno aj vypínaciu vidlicu ( priamo z hondy - inak sa nedala zohnat) a uvazoval som aj o simeringu. Ten som nakoniec nedal , hoci stoji minimum. V honde ma presviedcali, ze je to zbytocne. Aj ked potom som lutoval, ze som to pri jednej praci nevymenil.
A kto ti to bude robit?
U nas honda nemala problem s vlastnym ( prinesenym ) dielom. A mozno by to nakoniec vyslo aj lacnejsie nez mi to urobil u nas v meste moj servisak. Totiz tu som este zvlast platil geometriu, oni to mali uz v cene vymeny.
https://auto.bazos.sk/inzerat/172170858 ... 18vtec.php
Inak ja som este vymenil rovno aj vypínaciu vidlicu ( priamo z hondy - inak sa nedala zohnat) a uvazoval som aj o simeringu. Ten som nakoniec nedal , hoci stoji minimum. V honde ma presviedcali, ze je to zbytocne. Aj ked potom som lutoval, ze som to pri jednej praci nevymenil.
A kto ti to bude robit?
U nas honda nemala problem s vlastnym ( prinesenym ) dielom. A mozno by to nakoniec vyslo aj lacnejsie nez mi to urobil u nas v meste moj servisak. Totiz tu som este zvlast platil geometriu, oni to mali uz v cene vymeny.
Hlavně až se to bude dělat,tak namazat drážkovy hřídel spec. tuhým tukem (po vyčištění a odmaštění) +doplnit tuk na tisicihranu polos(není tam kvůli mazání,ale na vymezení vůle.)
O2 FL 09 1.8 TSI 118kW spotřeba oleje 0,5l/10tis.km
Tak to snad kazdy servis by mal vediet, nie ?
Chlapi dík za (i montážní) rady. Zkusím ještě jednu variantu a kdyžtak vezmu Exedy nebo Aisin.
Takže dnes objednána sada spojky
EXEDY HCK2064
EXEDY HCK2064
Daj si skontrolovat tesnenia / simeringy. Jak na hriadeli prevodovky, tak aj na motore ( aj ked to sa im asi nebude chciet, treba demontovat zotrvacnik ). Ale niekedy je dobre to urobit , ked uz je to rozobrate. Nie je nic " lepsie" ako ked pol roka po vymene spojky zistis , ze ti tam tecie olej. Guferko stoji jak 2'piva ale robota ...
Totiz teraz jak honda stoji naburana v garazi na cistuckej podlahe pozeram , ze tam mam flak velkosti cca 1eurovky. Olej. Je to pod prirubou prevodovky
Totiz teraz jak honda stoji naburana v garazi na cistuckej podlahe pozeram , ze tam mam flak velkosti cca 1eurovky. Olej. Je to pod prirubou prevodovky
Jj, dík
Kamoš na kterého jsem spoléhal tak nakonec že to dělat nebude - je šikovnej ale japonce nezná a raději prý ne, tak je možné že to nechám udělat v Hondě v Židenicích. Volal jsem tam, a že s mým novým dílem problém nemají a cena + - 8 tisíc....
Ta sada stála 6 tisíc tak holt po 5 letech od koupi bude mimo údržbu do auta vloženo po 5 tisících za klimu teď za opravu spojky cca 15 Palackých.
Dyť je to "jenom" jak za sadu pneu....
Kamoš na kterého jsem spoléhal tak nakonec že to dělat nebude - je šikovnej ale japonce nezná a raději prý ne, tak je možné že to nechám udělat v Hondě v Židenicích. Volal jsem tam, a že s mým novým dílem problém nemají a cena + - 8 tisíc....
Ta sada stála 6 tisíc tak holt po 5 letech od koupi bude mimo údržbu do auta vloženo po 5 tisících za klimu teď za opravu spojky cca 15 Palackých.
Dyť je to "jenom" jak za sadu pneu....
Mudro si sa rozhodol.
Ja som uz dva krat zistil, ze financne je to v znackovom servise rovnake ak nie lacnejsie
Prva presne spojka na honde - tiez nemali problem s dielom a praca vysla na rovnako, vlastne lepsie , lebo geometriu uz mali v tom.
A druha teraz toyota vymena rozvodu. Za pracu este o 20 € eur menej nez sukromny servisak tu na malom meste.
Akurat, ze ja ani jeden z tychto servisov nemam blizko a tak by to komplikovala logistika. A to sa tiez rata. Ten moj mi da termin a ten plati.
Ale presne ako hovoríš - maju postupy, ked sa nieco pritrafi, maju obvykle hned po ruke....kdezto napr.pri spojke take auto videl prvy krat a ze v pohode , ved predsa spojky robi bezne...a potom , ze jaaaj , lebo treba dat dole cely pomocny ram a napravu atd atd .. a to som mu dal navod na usb priamo z el.manualu od hondy. Ci to pozrel alebo nie, to neviem. Kazdopadne este som sa vratil na nastavenie mrtveho chodu spojky, lebo to nebolo uplne ok, plus bola vypadnuta manzeta na pedalu spojky. Takze myslim, ze nepozrel...
Ja som uz dva krat zistil, ze financne je to v znackovom servise rovnake ak nie lacnejsie
Prva presne spojka na honde - tiez nemali problem s dielom a praca vysla na rovnako, vlastne lepsie , lebo geometriu uz mali v tom.
A druha teraz toyota vymena rozvodu. Za pracu este o 20 € eur menej nez sukromny servisak tu na malom meste.
Akurat, ze ja ani jeden z tychto servisov nemam blizko a tak by to komplikovala logistika. A to sa tiez rata. Ten moj mi da termin a ten plati.
Ale presne ako hovoríš - maju postupy, ked sa nieco pritrafi, maju obvykle hned po ruke....kdezto napr.pri spojke take auto videl prvy krat a ze v pohode , ved predsa spojky robi bezne...a potom , ze jaaaj , lebo treba dat dole cely pomocny ram a napravu atd atd .. a to som mu dal navod na usb priamo z el.manualu od hondy. Ci to pozrel alebo nie, to neviem. Kazdopadne este som sa vratil na nastavenie mrtveho chodu spojky, lebo to nebolo uplne ok, plus bola vypadnuta manzeta na pedalu spojky. Takze myslim, ze nepozrel...
To už máš 5let? To tak letí? To není ani možné!
Ford Explorer V6 4.0 lpg 1998, Shell HU 5W-30 SL ATF MaxLife
Toyota SiennaV6 3,5 2007 Rowe RS 0W-40 ATF MaxLife
Ford Maverick 2,3i 2004 MaxLife 10W-40
Toyota SiennaV6 3,5 2007 Rowe RS 0W-40 ATF MaxLife
Ford Maverick 2,3i 2004 MaxLife 10W-40
Jj, za 2 měsíce 5 let
Kolik to má najeto?