Jaké pneu?

Další nezařaditelná témata

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
jarson1

Re: Jaké pneu?

Příspěvek od jarson1 »

Ano, iste mas pravdu. Ovsem prax je taka , ze tak ako ty ( mozno my - je nas pravdaze viac) o pneumatikach zmysla iba uzka skupina zakaznikov. Väcsina ani netusi co je DOT. A ked sa objavi zakaznik, ktory si objednava takuto kategoriu pneu , tak sa da predpokladat ( z pohladu predajcu) , ze patri prave do tejto skupiny a uvazovane vyuzitie bude na tzv. druhe az tretie auto a jazdy " okolo komina". A uprimne - na toto to fakt staci a s ohladom na vykon takýchto pneumatik, je toto iba " nepodstatny detail.
Az si dovolim tvrdit, ze tu vlastne je to vyhoda, lebo aspon tie dve madarske budu na 99% v pohode , takze aspon predna naprava to ma vyhrate :lol:
Robia ich presne tam kde hankooky.
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Obrázek
Ex.Toyota Carina E 1.8 GLI LB. 1996 GB
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
Obrázek
Brembo

Příspěvek od Brembo »

neyli píše: pát čer 13, 2025 12:20 Pracanta jsem pořídil s 19 let starýma pneu. Tak mně dnes přišly nový - Laufenn G Fit 4S celoročky v rozměru 185/65 R14 ( ročně najede tak 4 tis km ). 2x DOT 3024 ( Made in Hungary ) a 2x DOT 4523 ( Made in China ). Pocity smíšené, ale kupovat sadu ani střední třídy, se mně nechtělo.
Vyskušaj ich na mokrej ceste alebo ked začína pršat. Zmiešané pocity budu preč. práve na mokrej ceste je najlahšie spounat staré stvrdnuté gumi.
Suzuki SV 1000,Opel Insignia Sport Tourer CDTI 96 kW -153kW,Opel Vectra 1,7 DT-išla do sveta
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

Ona sa ta problematika veku pneumatik tak trosku prehana .
Pokial je guma skladovane v tme , suchu a relativne bez velkych vykyvov teploty, tak nema ako stratiť svoje vlastnosti. Najvacsi nepriatel pneu je uv ziarenie, potom prudke zmeny teploty a vlhko. Nejde len o gumu ale aj o ocelovy kord.
Kazdopadne ak je niekde pekne ulozena ( napríklad rezerva v kufri, alebo auto bolo vzdy parkovane v garazi ) zachova si svoje vlastnosti kludne desatrocia.
Ano. Myslim to vazne.
Iste, vyrobcovia neodporúčajú pouzivat pneu staršie 10 rokov , ak su tych 10 rokov pouzivane. Nie vsak uskladnene. V predaju sa povazuje za novu pneu do veku 5 rokov. Ak je starsia ( do tych 10) ma byt zakaznik na toto upozorneny a mala by byt poskytnuta patricna zlava. Stale teda mozes kupit " novu " pneu teoreticky aj 10 rokov staru a je to z pohladu bezpecnosti v poriadku. Ak potom taku pneu prevadzkujes na aute dalsie roky ...napriklad 9 , a garazujes to pekne....a potom to predas, tak niekto moze ziskat auto s 19 rocnymi pneu a mozu byt na tom lepsie, nez prave cerstvo upecene cinske low costove plaste.
A toto tiez myslim vazne. Pred par dnami som absolvoval totiz cca 1200 km ba 33 rocnej Bridgestone, a to prave preto, lebo na cerstvo obutom čínsko - ceskom produkte s dot 0325 sa uz dalej nedalo pokracovat v ceste. A prsalo. Skoro celu cestu.
Obrázek
Obrázek
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

Rad by som doplnil moju skusenost s nakupom pneumatik Tomket.
Ako som uviedol vyssie, nezadarili sa, co sa tykalo samotnych pneu. Ok, nie vzdy je tovar v poriadku, ale ...a sam tiez tak jednam so zakaznikmi...dolezite na konci dna je ako sa k veci predajca postavi. To je to co nakoniec zanecha pozitivny alebo negativny vysledok.
A v tomto pripade musim povedat, ze Tomket ma naozaj skvely zakaznicky servis.
Po mojej reklamacii reagovali prakticky ihned. Riesenie navrhli tak aby som si mohol zvolit co mi lepsie vyhovuje. Tovar si sami zviezli a ihned po doruceni skutocne vratili peniaze. Sice suma znizena o cenu zvozu ( 5eur/ kus pneu), ale to v danej situacii nie je nič co by som extra riesil. Kludne sa mi mohlo stat, ze by som stratil celu sumu a pneu by som mohol akurat tak vyhodit. Iste, stalo to este 3x prezuvanie s vyvazenim ( prve obutie na hole disky, 2 .prezutie na ine disky - podozrenie ze prve neboli v poriadku, 3. definitivne vyzutie a vratenie starych zimnych pneu na disky) a 2x vyvazovanie zvlast ( kvoli problemom ktore pretrvavali jeden krat pred dlhsou cestou a jeden krat na mieste v tamojsom servise), co tiez bolo vo finale 90 eur ..a to este " kamaratske " ceny.....ale zial s tymto uz nič neurobim.
Takze v sumare - skusenost co sa tyka pneumatik zial negativna, co sa tyka zakaznickeho servisu necakane ( pre mna) skvelá.
Napriek tomu poucenie pre mna - kludne som mohol kupit rovno pneumatiky minimalne strednej triedy . Ak aj by to financne vyslo rovnako, urcite by som si usetril kopec starosti a nepohody na cestach.
Obrázek
Obrázek
BigBang
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BigBang »

Blbý je, že u takhle starých pneu ti nikdo to skladování už nezaručí...
A2 1.4TDI + T5 2.5TDI, 1.9TDI - Rav VMO
Cabrio 2.3E - 10w40
Fabia 1.2TSI - Rav SSL
KLE500 - Rep MotoSint 10w40
TnT899 - Rep MotoR 15W50
MX-5 - HPR 10w50, Technyx 75w85, Yac BVX 75w90
Ex: Rep El 505.01TDI 5w40, MO XF 5w40, XFS 5w50, XF 0w40, EE 5w40
sosko

Příspěvek od sosko »

jarson1 píše: ned čer 15, 2025 15:37 Ona sa ta problematika veku pneumatik tak trosku prehana .
Pokial je guma skladovane v tme , suchu a relativne bez velkych vykyvov teploty, tak nema ako stratiť svoje vlastnosti. Najvacsi nepriatel pneu je uv ziarenie, potom prudke zmeny teploty a vlhko. Nejde len o gumu ale aj o ocelovy kord. Kazdopadne ak je niekde pekne ulozena ( napríklad rezerva v kufri, alebo auto bolo vzdy parkovane v garazi ) zachova si svoje vlastnosti kludne desatrocia. Ano. Myslim to vazne.
Z vlastnej skúsenosti, keďže človek jazdí väčšinou po tých istých trasách a vie ako sa kde čo správa pri rozbiehaní, brzdení, zatáčaní atď., mohli byť gumy akokoľvek dobre skladované a čerstvo upečené kupované, na úsekoch (rozbiehaniach), kde prvé dve sezóny nebol problém, na tretiu sezónu už začali na mokru prehrabávať na tom istom mieste. Či letné, či zimné. Či Barumky, Dunlopky, Nokiany, BFGoodrich, Micheliny, ... Neumietelské narábanie so spojkou toto ešte viac zvýrazní - kde čerstvá pneumatika ešte tento nešvar zakryje, v ďalších sezónach už pri 'stvrdnutejšej' pneu naplno odhalí.
Pravda je, že tá degradácia nastane viac v provoze, ako dobrým dlhým skladovaním.

Myslím Autobild alebo ADAC robil test vlastností rôzneho veku pneu a záver ak si to dobre pamätám bol, zimné pneu jazdiť max. 6 sezón, možné dojazdiť ešte jar-leto ako 7-mu sezónu (guma je už stvrdnutejšia, že obstojí v takejto prevádzke). Letné pneu potom max. 7 sezón.
OctaviaIII Combi 1.6TDI 81KW 2016
Shell HU Professional AV-L 0W30 +Mann f.
Orlen Effecta/Shell FuelSave+Wynns Supremium/BG HP 2256

Leto: Nokian Wetproof
Zima: BFGoodrich g-Force Winter2
Honda Jazz 1.3iDSi 61KW CVT 2006, Valvoline Maxlife 5W40, VIF SBA
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

No ja vzhladom k najazdu viac nez 4 sezony nedam. U zimnych mozno dokonca max 3 , lebo potom uz nie je zakonnych 4mm.
A ako sa vie, guma " starne" diametralne inou rýchlosťou akonahle ju obujes. Niekde bolo aj uvedene nieco ako porovnanie v zmysle ze 1 rok obutej zodpoveda 3-4 rokom uskladnenej...ale ako na tento pomer prisli a do akej miery to je pravda tazko povedat. Ano, jasne ze uskladnena starne pomalsie, ale nejake taketo " mierky" by som sa ja neodvazil uvadzat. Bude to velmi individualne.
A skusenosti vodicov?
Ak niekto roky jazdi na gumach ktore kupuje vzdy z druhej ruky alebo " stare" z vypredajov , tazko brat taku skusenost za relevantnu, lebo chyba porovnanie s novou gumou.
Obrázek
Obrázek
Brembo

Příspěvek od Brembo »

a niektoré gumi starnu rýchlejšie,než iné.
Suzuki SV 1000,Opel Insignia Sport Tourer CDTI 96 kW -153kW,Opel Vectra 1,7 DT-išla do sveta
emge

Příspěvek od emge »

sosko píše: úte čer 17, 2025 9:56...kde prvé dve sezóny nebol problém, na tretiu sezónu už začali na mokru prehrabávať na tom istom mieste...
To by ale mohlo súvisieť aj s opotrebovaním. Nižšia výška dezénových blokov má bočne nižšiu pružnosť.

Ja by som potvrdil to, čo napísal jarson1. Auto garážované, na konci sezóny kolesá vždy umyjem a pneumatiky nakonzervujem "penou" na pneumatiky (z Lidla). Letné pneumatiky Uniroyal DOT z roku 2015, jazdené 9. sezónu. Chcel som ich už vymeniť, hĺbka dezénu však ešte jednu sezónu znesie a odradil ma aj aktuálny stav v ponuke pneumatík R13.
Odskúšal som prudké brzdenie na mokrej vozovke a je to stále v pohode. Nie tak, ako tomu bolo pri nových pneumatikách (ak si to dobre pamätám :) ), ale mal som aj horšie nové pneumatiky. Vzhľadom na menšiu hĺbku dezénu je aj tak potrebné jazdiť v daždi opatrnejšie. Na suchej vozovke sú bezchybné, žiadne vibrácie ani pri 130 km/h.
Netreba robiť zbytočnú paniku kvôli veku pneumatík. Chce to skontrolovať, či na nich nie sú nejaké, prasklinky, či poškodenia, a odskúšať. Hlavne brzdenie na mokrej vozovke. Na suchej môžu byť aj o niečo lepšie, úbytkom dezénu sa zväčší styčná plocha.
Odpovědět