Jaké pneu?

Další nezařaditelná témata

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
NO HITS

Re: Jaké pneu?

Příspěvek od NO HITS »

Napíšeš i proč?
Mazda 6 GL 2.0 Wagon 2017 - Stage 1 - 129kW
Ravenol SSO 0W-30 --- Ravenol MTF-2 75W-80

Moje Ex:
Mazda 6 GH 2.5 Liftback GTA - (ADAKT Stage 1.1 135kW)
Nissan Almera 1.4 64kW GX
Nissan Almera 1.6 73kW SR
emge

Příspěvek od emge »

Pitris JUNIOR píše: stř dub 02, 2025 16:28...lákají mě ale ty Falkeny, nezná je někdo?
Ja mám skúsenosti s pneumatikami Falken, ale v menšom rozmere. A pozitívne skúsenosti.
Prvé som kúpil zimné Eurowinter HS01 13" na Feliciu v roku 2021. Vtedy to bola pre mňa neznáma značka a pneumatiky boli vyslovene lacné. Ja vyberám pneumatiky hlavne podľa vlastností (brzdnej dráhe) na mokrej vozovke a tieto mali podľa štítku "B". Nahradili pneumatiky Uniroyal a s výsledkom som veľmi spokojný. Po výmene za staré pneumatiky boli samozrejme lepšie. Aj keď pamäť môže skreslovať, tak s novými Uniroyal môžu byť minimálne porovnateľné.

Seat Ibiza dostal rovnaké zimné HS01 a pribudli aj letné Falken Sincera SN110 v rozmeroch 14". Tie letné majú podľa štítku "A". Auto s nimi sedí veľmi dobre, pôsobí spoľahlivo a dobre brzdí aj na mokrej vozovke.
Pneumatiky majú aj bezchybné spracovanie. Žiadne zbytky gumy po lisovaní. A na bočnici nie je vidieť ani náznak spoja. Napríklad na "prémiových" Bridgestone som spoje zreteľne videl.
Menšie pneumatiky boli vyrobené v Thajsku, kde si Sumitomo postavil nový závod. Väčšie boli vyrobené v Turecku.

Európske "prémiové značky" mňa osobne veľmi nenadchýňajú. Sú EÚ nariadeniami tlačené do "eko" nezmyslov a zameriavajú sa na "emisie CO2". Majú teda úplne iné priority, ako ja.
Barum a Matador budú v rámci koncernov vždy len "budget". Nesmú konkurovať "prémiovej značke" v rámci koncernu.

Sumitomo Rubbber Industries vlastní dve značky - Falken a Dunlop. A videl som aj pneumatiky pod ich vlastnou značkou Sumitomo.
https://www.srigroup.co.jp/english/products/tire/

Kumho nepoznám, neviem porovnať.
Ja osobne by som Falken kúpil znovu, len v rozmere 13" sa už (letné) nevyrábajú. A veľa výrobcov tento rozmer prestalo vyrábať. Tie lepšie "značkové" sú drahšie, ako 14". Vytvorený priestor vypĺňajú čínske značky. Toto leto ešte dojazdím staré a uvidím, ako sa situácia vyvinie. Možno dám šancu Číne...
Shi

Příspěvek od Shi »

kornel píše: sob dub 05, 2025 20:02 Priorita je teda plný grip už po "pár zákrutách", proste semislick ktorý nepotrebuje dlhšiu dobu naakumulovat teplo aby fungovali.. a tuhšie bočnice. Kilometrová výdrž tiež nehrá rolu.
Na silnici bude mít většina semislicků problém překonat špičku z UUHP kategorie, protože je prostě dost nezahřeješ na to, aby se měly šanci se projevit. Aspoň takhle, pokdu vím, vždy dopadly testy, kde stál semislick proti UUHP gumám od koncernu, který rve obrovskou hromadu peněz do výzkumu.
Takže bych inspiraci hledal tady:
https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/ ... e-Test.htm
emge

Příspěvek od emge »

Ešte som si spomenul na jeden detail. Falken používa na pneumatikách značky - žlté bodky.
Takéto značenie dnes používal len málo výrobcov pneumatík a v mnohých pneuservisoch (tipujem, že vo väčšine) už ani nevedia, načo tie bodky sú.
Známy má služobné auto, s ktorým bol v značkovom pneuservise, v ktorom mu obuli nové prémiové pneumatiky (značku si už presne nepamätám, neboli to pneumatiky Falken), ktoré mali tiež žlté bodky. Pneuservis to značenie úplne odignoroval. Dosť sa čudoval, keď som ho na to upozornil.
Asi to nie je až také dôležité, ale podľa mňa to svedčí o kontrole a o určitej miere precíznosti výrobcu. A v prípade pneuservisu o odbornosti.
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Žluté tečky či kroužky zřejmě používá stále dost výrobců, i moje letní Kumho i zimní Continental je mají. Už si však nevzpomenu přesně, co znamenají - možná označují nejtěžší či nejlehčí místo na pneumatice, aby se pracovník pneuservisu mohl líp orientovat při montáži pneu na disk...
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Shell HU 5W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
emge

Příspěvek od emge »

Na tom mieste by si mal mať ventil.
Nie je dôležité, aby si to vedel Ty, dôležité je, aby to vedeli odborníci v pneuservise :)

Áno, žlté bodky značia aj iní výrobcovia, ale je ich výrazná menšina.
https://www.autoviny.sk/magazin/2742895 ... aju-vyznam
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

Presne tak páni. :wink: ...a pneuservis to moze dat naopak aj naschval. Účtujú si totiz aj zavazia.
Naposledy upravil(a) jarson1 dne úte dub 08, 2025 12:00, celkem upraveno 3 x.
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Obrázek
Ex.Toyota Carina E 1.8 GLI LB. 1996 GB
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
Obrázek
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Ano, o červených značkách vím taky, akorát jsem si nebyl jistý, co (která z nich) znamenají. Takže díky za odkaz! :)
Shell HU 5W40,
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

Pozri si napriklad rezervu. Tam su iste stale viditelne. Aj na pneu ale aj na disku.
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Obrázek
Ex.Toyota Carina E 1.8 GLI LB. 1996 GB
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
Obrázek
kornel

Příspěvek od kornel »

Tak vo svojej voľbe mám už jasno :arrow: Potenza Race.. podľa všetkých info, testov, porovnávania, skúseností ľudí.. pre moje potreby, preferencie a očakávania od letnej gumy asi TOP variant momentálne

https://www.youtube.com/watch?v=vh-JJhLbEp8
https://www.youtube.com/watch?v=6IUUNMJddJU&t=942s
Shi

Příspěvek od Shi »

emge píše: úte dub 08, 2025 9:09 Ešte som si spomenul na jeden detail. Falken používa na pneumatikách značky - žlté bodky.
Ony bývají žluté a červené a asi na to není standard, takže to různí výrobci mají různě. Ale pneuservisy to často ignorují, naopak Toyota i Honda jako nová auta to měly z výroby nasazené správně (bohužel pokaždé na gumách, kde jsem se těšil až se jich konečně zbavím).
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Kumho Ecsta jsou na autě, léto může přijít. :)
Shell HU 5W40,
Pitris JUNIOR

Příspěvek od Pitris JUNIOR »

emge -> moje letní Kumho PS72 je už nemají. jinak je to značení v jaké pozici vůči ventilku má být guma obuta.

Colommbo - tak přeji spokojeně kilometry pane Jiří 💪
Já byl spoko 👍
🚗 Mazda 6, 2.0 SkyactiveG 121kW
⛽ N98 + Millers PP Ecomax
💧Ravenol DXG
☀️ KUMHO ECSTA SPORT PS72 XL - 225/45 R19 96 Y XL
BigBang
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BigBang »

Tak Kumho Ecsta HS52 nahozeny na tátově autě. Zatím můžu jen říct, že hezký voní po novejch gumách :mrgreen:
A2 1.4TDI + T5 2.5TDI, 1.9TDI - Rav VMO
Cabrio 2.3E - 10w40
Fabia 1.2TSI - Rav SSL
KLE500 - Rep MotoSint 10w40
TnT899 - Rep MotoR 15W50
MX-5 - HPR 10w50, Technyx 75w85, Yac BVX 75w90
Ex: Rep El 505.01TDI 5w40, MO XF 5w40, XFS 5w50, XF 0w40, EE 5w40
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Mně se na první dojem jeví maličko hlučnější než předchozí Dunlop Sport BluResponse, ale může to být jen můj pocit. Přecjen Dunlopy jsem jezdil už před půl rokem a vzorek měly nižší než tyhle nové, možná to má souvislost. Jinak jsem spokojený, na pořádnou vodu se zatím nedostaly. :)
Shell HU 5W40,
Odpovědět