Jaké pneu?
Moderátor: Colommbo
Re: Jaké pneu?
Napíšeš i proč?
Mazda 6 GL 2.0 Wagon 2017 - Stage 1 - 129kW
Ravenol SSO 0W-30 --- Ravenol MTF-2 75W-80
Moje Ex:
Mazda 6 GH 2.5 Liftback GTA - (ADAKT Stage 1.1 135kW)
Nissan Almera 1.4 64kW GX
Nissan Almera 1.6 73kW SR
Ravenol SSO 0W-30 --- Ravenol MTF-2 75W-80
Moje Ex:
Mazda 6 GH 2.5 Liftback GTA - (ADAKT Stage 1.1 135kW)
Nissan Almera 1.4 64kW GX
Nissan Almera 1.6 73kW SR
Ja mám skúsenosti s pneumatikami Falken, ale v menšom rozmere. A pozitívne skúsenosti.
Prvé som kúpil zimné Eurowinter HS01 13" na Feliciu v roku 2021. Vtedy to bola pre mňa neznáma značka a pneumatiky boli vyslovene lacné. Ja vyberám pneumatiky hlavne podľa vlastností (brzdnej dráhe) na mokrej vozovke a tieto mali podľa štítku "B". Nahradili pneumatiky Uniroyal a s výsledkom som veľmi spokojný. Po výmene za staré pneumatiky boli samozrejme lepšie. Aj keď pamäť môže skreslovať, tak s novými Uniroyal môžu byť minimálne porovnateľné.
Seat Ibiza dostal rovnaké zimné HS01 a pribudli aj letné Falken Sincera SN110 v rozmeroch 14". Tie letné majú podľa štítku "A". Auto s nimi sedí veľmi dobre, pôsobí spoľahlivo a dobre brzdí aj na mokrej vozovke.
Pneumatiky majú aj bezchybné spracovanie. Žiadne zbytky gumy po lisovaní. A na bočnici nie je vidieť ani náznak spoja. Napríklad na "prémiových" Bridgestone som spoje zreteľne videl.
Menšie pneumatiky boli vyrobené v Thajsku, kde si Sumitomo postavil nový závod. Väčšie boli vyrobené v Turecku.
Európske "prémiové značky" mňa osobne veľmi nenadchýňajú. Sú EÚ nariadeniami tlačené do "eko" nezmyslov a zameriavajú sa na "emisie CO2". Majú teda úplne iné priority, ako ja.
Barum a Matador budú v rámci koncernov vždy len "budget". Nesmú konkurovať "prémiovej značke" v rámci koncernu.
Sumitomo Rubbber Industries vlastní dve značky - Falken a Dunlop. A videl som aj pneumatiky pod ich vlastnou značkou Sumitomo.
https://www.srigroup.co.jp/english/products/tire/
Kumho nepoznám, neviem porovnať.
Ja osobne by som Falken kúpil znovu, len v rozmere 13" sa už (letné) nevyrábajú. A veľa výrobcov tento rozmer prestalo vyrábať. Tie lepšie "značkové" sú drahšie, ako 14". Vytvorený priestor vypĺňajú čínske značky. Toto leto ešte dojazdím staré a uvidím, ako sa situácia vyvinie. Možno dám šancu Číne...
Na silnici bude mít většina semislicků problém překonat špičku z UUHP kategorie, protože je prostě dost nezahřeješ na to, aby se měly šanci se projevit. Aspoň takhle, pokdu vím, vždy dopadly testy, kde stál semislick proti UUHP gumám od koncernu, který rve obrovskou hromadu peněz do výzkumu.
Takže bych inspiraci hledal tady:
https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/ ... e-Test.htm
Ešte som si spomenul na jeden detail. Falken používa na pneumatikách značky - žlté bodky.
Takéto značenie dnes používal len málo výrobcov pneumatík a v mnohých pneuservisoch (tipujem, že vo väčšine) už ani nevedia, načo tie bodky sú.
Známy má služobné auto, s ktorým bol v značkovom pneuservise, v ktorom mu obuli nové prémiové pneumatiky (značku si už presne nepamätám, neboli to pneumatiky Falken), ktoré mali tiež žlté bodky. Pneuservis to značenie úplne odignoroval. Dosť sa čudoval, keď som ho na to upozornil.
Asi to nie je až také dôležité, ale podľa mňa to svedčí o kontrole a o určitej miere precíznosti výrobcu. A v prípade pneuservisu o odbornosti.
Takéto značenie dnes používal len málo výrobcov pneumatík a v mnohých pneuservisoch (tipujem, že vo väčšine) už ani nevedia, načo tie bodky sú.
Známy má služobné auto, s ktorým bol v značkovom pneuservise, v ktorom mu obuli nové prémiové pneumatiky (značku si už presne nepamätám, neboli to pneumatiky Falken), ktoré mali tiež žlté bodky. Pneuservis to značenie úplne odignoroval. Dosť sa čudoval, keď som ho na to upozornil.
Asi to nie je až také dôležité, ale podľa mňa to svedčí o kontrole a o určitej miere precíznosti výrobcu. A v prípade pneuservisu o odbornosti.
- Colommbo
Žluté tečky či kroužky zřejmě používá stále dost výrobců, i moje letní Kumho i zimní Continental je mají. Už si však nevzpomenu přesně, co znamenají - možná označují nejtěžší či nejlehčí místo na pneumatice, aby se pracovník pneuservisu mohl líp orientovat při montáži pneu na disk...
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Shell HU 5W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
Na tom mieste by si mal mať ventil.
Nie je dôležité, aby si to vedel Ty, dôležité je, aby to vedeli odborníci v pneuservise
Áno, žlté bodky značia aj iní výrobcovia, ale je ich výrazná menšina.
https://www.autoviny.sk/magazin/2742895 ... aju-vyznam
Nie je dôležité, aby si to vedel Ty, dôležité je, aby to vedeli odborníci v pneuservise

Áno, žlté bodky značia aj iní výrobcovia, ale je ich výrazná menšina.
https://www.autoviny.sk/magazin/2742895 ... aju-vyznam
Presne tak páni.
...a pneuservis to moze dat naopak aj naschval. Účtujú si totiz aj zavazia.

Naposledy upravil(a) jarson1 dne úte dub 08, 2025 12:00, celkem upraveno 3 x.
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan

Ex.Toyota Carina E 1.8 GLI LB. 1996 GB
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey

- Colommbo
Ano, o červených značkách vím taky, akorát jsem si nebyl jistý, co (která z nich) znamenají. Takže díky za odkaz! 

Pozri si napriklad rezervu. Tam su iste stale viditelne. Aj na pneu ale aj na disku.
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan

Tak vo svojej voľbe mám už jasno
Potenza Race.. podľa všetkých info, testov, porovnávania, skúseností ľudí.. pre moje potreby, preferencie a očakávania od letnej gumy asi TOP variant momentálne
https://www.youtube.com/watch?v=vh-JJhLbEp8
https://www.youtube.com/watch?v=6IUUNMJddJU&t=942s

https://www.youtube.com/watch?v=vh-JJhLbEp8
https://www.youtube.com/watch?v=6IUUNMJddJU&t=942s
Ony bývají žluté a červené a asi na to není standard, takže to různí výrobci mají různě. Ale pneuservisy to často ignorují, naopak Toyota i Honda jako nová auta to měly z výroby nasazené správně (bohužel pokaždé na gumách, kde jsem se těšil až se jich konečně zbavím).
- Colommbo
Kumho Ecsta jsou na autě, léto může přijít. 

- Pitris JUNIOR
emge -> moje letní Kumho PS72 je už nemají. jinak je to značení v jaké pozici vůči ventilku má být guma obuta.
Colommbo - tak přeji spokojeně kilometry pane Jiří
Já byl spoko
Colommbo - tak přeji spokojeně kilometry pane Jiří
Já byl spoko
- BigBang
- Kontaktovat uživatele:
Tak Kumho Ecsta HS52 nahozeny na tátově autě. Zatím můžu jen říct, že hezký voní po novejch gumách 

A2 1.4TDI + T5 2.5TDI, 1.9TDI - Rav VMO
Cabrio 2.3E - 10w40
Fabia 1.2TSI - Rav SSL
KLE500 - Rep MotoSint 10w40
TnT899 - Rep MotoR 15W50
MX-5 - HPR 10w50, Technyx 75w85, Yac BVX 75w90
Ex: Rep El 505.01TDI 5w40, MO XF 5w40, XFS 5w50, XF 0w40, EE 5w40
Cabrio 2.3E - 10w40
Fabia 1.2TSI - Rav SSL
KLE500 - Rep MotoSint 10w40
TnT899 - Rep MotoR 15W50
MX-5 - HPR 10w50, Technyx 75w85, Yac BVX 75w90
Ex: Rep El 505.01TDI 5w40, MO XF 5w40, XFS 5w50, XF 0w40, EE 5w40
- Colommbo
Mně se na první dojem jeví maličko hlučnější než předchozí Dunlop Sport BluResponse, ale může to být jen můj pocit. Přecjen Dunlopy jsem jezdil už před půl rokem a vzorek měly nižší než tyhle nové, možná to má souvislost. Jinak jsem spokojený, na pořádnou vodu se zatím nedostaly.