Jaké pneu?
Moderátor: Colommbo
- Pitris JUNIOR
Re: Jaké pneu?
Linglong? To jsi ještě v dobrých mezích, co třeba teprve takový Opals, Wanli, Hifly... 
Linglong....ten nazov presne vystihuje držanie stopy s touto pneumatikou 

Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan

Ex.Toyota Carina E 1.8 GLI LB. 1996 GB
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey

Prostě jsou to sportovní gumy. Soutěžáci jezdí furt smykem, aby je smyk nepřekvapil.
Mondeo combi 2.0TDCi 103kW "vraník" Mondeo combi 2.2TDCi 129kW "indián"
Valvoline All Climate 5W-40
SMT 890 Motorex Power Synt 4T 10W-50
Shiver 900 Shell Advance Ultra 4T 15W-50,
Versys 650 Motul 5100 5W-40
Valvoline All Climate 5W-40
SMT 890 Motorex Power Synt 4T 10W-50
Shiver 900 Shell Advance Ultra 4T 15W-50,
Versys 650 Motul 5100 5W-40
Když jsem šel ze psem ven, tak jsem koukal co mají lidi za pneu a máš pravdu. 6 z 10 aut bylo na zimníchemge píše: ↑pon črc 15, 2024 11:29 Takých vodičov je hodne. V poslednej dobe vidím stále častejšie zimné pneumatiky v lete. A nejde len o "dodratie".
Pritom brzdiť s nimi na rozpálenom asfalte je riziko.
Sám som si to vyskúšal raz na jar, keď sa viacej oteplilo a ja som mal ešte zimné. Len som trochu ostrejšie pribrzdil a už pneumatiky pískali a kĺzali sa. Bolo pred prechodom pre chodcov a dotyčného chodca som dosť vyplašil![]()

A když se člověk dívá v zimě tak docela dost aut má směrové gumy obuty obráceně 

Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
- Colommbo
Zase to líp brzdí... 

W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Shell HU 5W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
Shell HU 5W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
To je specialita domaceho prezuvania pred garazou. Vsak aka uz to predsa moze byt veda

tady jsem našel něco o těch EU štítcích
https://www.pneumatiky.cz/co-rikaji-ene ... eumatik-t4
https://www.pneumatiky.cz/co-rikaji-ene ... eumatik-t4
Jenže já se už setkal i tím že dvě kola obul na druhou stranu auta i pneuservis

Aká môže potom byť situácia u letných pneumatík, ktoré nemajú označený smer otáčania?
Tie síce nie sú smerové, ale len do prvého použitia. Potom by sa už nemal smer ich otáčania meniť.
Tie síce nie sú smerové, ale len do prvého použitia. Potom by sa už nemal smer ich otáčania meniť.
Preco myslis? Podla mna moze ked nie su smerove. Dana je len strana out /in.
Aj ked....na jar ked som prezul hondu ( a nemam smerove), menil som aj poziciu " do kriza". A je pravda, ze auto nahle zacalo tahat na stranu. Minimalne, ale ja som to citil. Nasledovala geometria. Vsetko ok. Prehodil som ako boli predtym a zrazu vsetko ok. Takze nieco na tom moze byt.
Aj ked....na jar ked som prezul hondu ( a nemam smerove), menil som aj poziciu " do kriza". A je pravda, ze auto nahle zacalo tahat na stranu. Minimalne, ale ja som to citil. Nasledovala geometria. Vsetko ok. Prehodil som ako boli predtym a zrazu vsetko ok. Takze nieco na tom moze byt.

Čítal som o tom už dávno a dlhé roky sa tým riadim. Považoval som to za samozrejmosť. Teraz, keď som chcel o tom niečo nájsť na internete, nenašiel som nič
Ak si dobre pamätám súvisí to s radiálnou konštrukciou pneumatiky. Jazdením v nej vzniká pnutie, ktoré vytvára mierne deformácie, preto sa neodporúča meniť smer otáčania pneumatiky. Je to odporúčanie pre optimálne použitie, nie predpis.
Niekedy dávno bola schéma rotácie kolies na aute kvôli rovnomernému opotrebovaniu, do ktorej bola zapojená aj rezerva. Postupne sa menili sa predné-zadné a aj pravé a ľavé s rezervou, pričom sa menil smer ich otáčania. Vznikla ešte v dobe používania diagonálnych pneumatík.
V dobe radiálnych pneumatík sa odporúčaná schéma rotácie zmenila tak, že sa iba prehadzujú predné a zadné kolesá. Smer ich otáčania sa pritom nemení. Aj pneuservisy, ktoré uskladňujú pneumatiky, si značia presné umiestnenie kolesa. Ak by to bolo jedno, načo by si tým komplikovali život?
Ja mám pri letných nesmerových pneumatikách označené disky vo vnútri. Na ľavých mám značku "L", pravé sú bez označenia. Umiestnenie na prednej/zadnej náprave vyberám podľa vzhľadu, aby som zabezpečil ich rovnomerné opotrebovanie.

Ak si dobre pamätám súvisí to s radiálnou konštrukciou pneumatiky. Jazdením v nej vzniká pnutie, ktoré vytvára mierne deformácie, preto sa neodporúča meniť smer otáčania pneumatiky. Je to odporúčanie pre optimálne použitie, nie predpis.
Niekedy dávno bola schéma rotácie kolies na aute kvôli rovnomernému opotrebovaniu, do ktorej bola zapojená aj rezerva. Postupne sa menili sa predné-zadné a aj pravé a ľavé s rezervou, pričom sa menil smer ich otáčania. Vznikla ešte v dobe používania diagonálnych pneumatík.
V dobe radiálnych pneumatík sa odporúčaná schéma rotácie zmenila tak, že sa iba prehadzujú predné a zadné kolesá. Smer ich otáčania sa pritom nemení. Aj pneuservisy, ktoré uskladňujú pneumatiky, si značia presné umiestnenie kolesa. Ak by to bolo jedno, načo by si tým komplikovali život?
Ja mám pri letných nesmerových pneumatikách označené disky vo vnútri. Na ľavých mám značku "L", pravé sú bez označenia. Umiestnenie na prednej/zadnej náprave vyberám podľa vzhľadu, aby som zabezpečil ich rovnomerné opotrebovanie.
Já střídám kola přední / zadní a držím směr otáčení. A že by se neměl měnit tady kdysi psal i Jerry.
Tak to som rád, že nie som čudný