Misojogi, aké rozmery pneumatík máš vlastne zapísané v TP? Vidím, že zimné pneumatiky máš užšie.
Pitris veľmi dobre rozpísal to, čo som ja nazval stručne "tlak na jednotku plochy". To by mal zohľadniť aj výrobca auta v predpísaných pneumatikách, preto je vhodné dodržiavať predpísané pneumatiky v TP.
Na suchom asfalte má výhodu väčšia plocha a možno by si zo svojho auta urobil "trhača asfaltu" (ak má zodpovedajúci výkon), ale v daždi by si pri 50 km/h mohol mať "smrť v očiach"
Mne sa osvedčilo začať výber pneumatík "priľnavosťou za mokra" z EÚ štítku. Na Feliciu tiež potrebujem 13" pneumatiky a so znepokojením vidím, že ponuka sa v tomto rozmere výrazne zhoršila. Najskôr som nechápal tie divoké ceny, no vidím, že viacerí výrobcovia tento rozmer už prestali vyrábať. Napríklad Falken s ktorým mám veľmi dobré skúsenosti so zimnými pneumatikami (hodnotenie B) a aj s letnými na Seate (hodnotenie A). V 13" rozmere však už nie sú!
Toto leto asi dojazdím Uniroyal RainExpert 3 a som veľmi zvedavý, čo sa mi budúci rok podarí kúpiť.
Ak by som Ti mal odporúčať, kúp si Uniroyal RainExpert 3 v rozmere, ktorý máš v TP. V rozmere 155/65 R13 patria asi k tomu najlepšiemu pri súčasnej ponuke. Zatiaľ stále sú a sú to veľmi dobré pneumatiky pre malé autá. Verím, že s nimi bude mať Tvoje auto lepšie jazdné vlastnosti, ako so širšími Yokohama (hodnotenie C), a ešte aj ušetríš.
Dobrý hliníkový disk by mal byť o niečo ľahší, ako plechový disk s
rovnakými rozmermi. Ťažšie bývajú s "masívnymi" ramenami v menšom počte. Hmotnosť disku sa dá väčšinou dohľadať.
Širšia pneumatika však bude určite o niečo ťažšia a rozdiel v hmotnosti môže byť väčší, ako v prípade diskov.