Jaký olej pro mazání motoru motorové pily?

Fórum o průmyslových mazivech

Moderátor: Colommbo

rosso

Re: Jaký olej pro mazání motoru motorové pily?

Příspěvek od rosso »

Durex píše:To fakt zaplatí někdo přes 500 za obyč. dobrej olej v ceně 200 kč?
V servisech běžná cena za litr dobrého oleje.
Durex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Durex »

Co na to říct... :)
Suzuki GSX 1300R Hayabusa, Suzuki GSXR 750W, Honda CBR 400RR, Honda CBR 600F3, KTM EXC 300 2T, Honda VFR 750,Suzuki Inazuma 750, Kawasaki ZX7R -2x, Kawasaki GPZ 900, Suzuki GSXR 750 K1,Suzuki SV 650, Fiat Ducato 2.3 JTD

Moto-Emergency motoservis
nogis

Příspěvek od nogis »

Ať nezakládám nové téma - doporučili by jste do Stihl MS 462 C-M olej RAVENOL Racing Kart 2T?

Neřeším cenu, jde mi o výběr nejlepšího možného oleje.

Případně prosím doporučte vhodnější.

Díky
Brembo

Příspěvek od Brembo »

ten Ravenol nie je náhodou ricínový? Cart oleje spravidla su a a nie su použitelné u motorov vybavených katalyzátorom. Ked nechcete použit olej Stihl,možete použit motocyklový olej,najlepšie z rady Racing. škála je široká,tak si vyberte svoju oblubenu značku. Castrol Power Racing,Mobil Extra,Motorex Formula,Motorex Power Synt,Motul 800,710,Shell Advance Ultra,Repsol Moto Competicion,Repsol Moto Racing,Miller Oils ZFS 2T ....
Naposledy upravil(a) Brembo dne čtv lis 14, 2024 13:48, celkem upraveno 1 x.
Suzuki SV 1000,Opel Insignia Sport Tourer CDTI 153kW,Opel Vectra 1,7 DT-išla do sveta
PUO

Příspěvek od PUO »

Z dovolením to tu trochu ožívím . Aj ja už dlhšiu dobu uvažujem o použití Moto 2T oleja do dvojtaktnej záhradnej techniky. Len sa vtom potrebujem uistiť. Posledných asi 5.rokov používam MOGUL ALFA 2T. Nikdy žiadne problémy. Chcem len vyskúšať moto oleje . Konkrétne my je sympatický MOTUL 710 2T. Ak umažú tie oleje nadupané motorky , tak to musí byť ok. aj pre záhradnu techniku. Mám doma Krovinorez OLEO MAC 740 r.v. 2004. Ten je v činnosti píli počas sezony asi tak 20 h. Mám ešte pílu Husqvqrna345e, použivana pár krát do roka na skracovanie dreva do krbu a pod. No a toto leto som kúpil nový Krovinorez SHINDAIWA - profi rada. Výkon 1.8kw. Ten je ešte nepoužitý. Chcem aby my stroje vydržali čo najdlhšie. Pretože tieto nové ,elektronikou prepchaté náradie sa už nevyrábajú na max. životnosť.
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Ten Motul 710 2T můžeš úplně v pohodě :wink:
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Hankook W330 Winter i*cept evo3
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
ladiki

Příspěvek od ladiki »

mám trochu jinou zkušenost s 2T motory a oleji. Tzv 100% syntetiky mi výborně fungují u motorů, kde je povrch válec tvořen Nikasilem-ceramická vrstva, typicky cross motorky. Klasické pily, křovinořezy mají když dobře, tak litinovou vložku. Tam mi z hlediska opotřebení válců lépe vychází minerální či max polosyntetický olej. Ono totiž tyhle motory jsou vzducháče a minerál se lépe udrží v honování válců....Oleje pro motorky jsou pro vodou chlazené motory. A hlavně, 2T motor se musí nechat zahřát a to ne tůrováním zastudena, jak vidím všude kolem u pil a křoviňáků....
Durex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Durex »

Ona problematika mazání 2T motorů je trochu složitější a na životnost má vliv daleko víc faktorů,než je to u 4T motorů.

Použít RAVENOL Racing Kart 2T nebo jiné motokárové oleje do motorové pily nebo i jiného stroje s 2T motorem lze,pokud to má motor z motokáry a vy jedete nebo řežete fakt pilu :D Jinak je to blbost a nedoporučuju to. Jednak dobrý kartový olej bude kolem 700 kč za litr a pak v motoru,který netočí přes 12 000 udělá víc škody,než užitku.
Suzuki GSX 1300R Hayabusa, Suzuki GSXR 750W, Honda CBR 400RR, Honda CBR 600F3, KTM EXC 300 2T, Honda VFR 750,Suzuki Inazuma 750, Kawasaki ZX7R -2x, Kawasaki GPZ 900, Suzuki GSXR 750 K1,Suzuki SV 650, Fiat Ducato 2.3 JTD

Durex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Durex »

ladiki píše: stř lis 13, 2024 19:47 mám trochu jinou zkušenost s 2T motory a oleji. Tzv 100% syntetiky mi výborně fungují u motorů, kde je povrch válec tvořen Nikasilem-ceramická vrstva, typicky cross motorky. Klasické pily, křovinořezy mají když dobře, tak litinovou vložku.
Už pila Stihl AV 41 z roku 1967 má hliníkový válec potažený chromem. Ale to je jedno. Jak sem psal v předchozím příspěvku,tak na mazání resp životnost má u 2T motorů vliv podstatně víc faktorů. Ale abych tady nepsal 4 stránkový rozbor,tak jen heslovitě:

Doporučuji pro zahradní techniku jakýkoliv olej API TC a JASO FD,který není předředěný pro olejová čerpadla a míchá se přímo do paliva. V drtivé většině případů je mísící poměr 1:50. Myslet si,že víc oleje je lepší neplatí. U starších motorů,kde je pístní čep bez ložiska tak byl poměr 1:33. Tam taky fungoval olej M2T a na sint oleje to kleklo,protože současně majitélé snížili mísící poměr. Ale to se bavíme starých Jawkách.

Na opotřebení válce má největší vliv filtrace vzduchu,vůle mezi pístem a válcem a jak tomu za studena naložím,tedy jak rychle se mi bude roztahovat hliníkový píst ve válci. Dovolím si tvrdit,že pokud dodržím mísící poměr a budu mít běžný dobrý olej,tak je uplně jedno,jaký to bude a bude mít na životnost ten nejmenší vliv.

Důležitější než olej bude složení směsi tedy bohatost jednak podle seřízení a pak podle zanešení filtru. Typické použití motorové pily,kdy jí studenou vrknu a pak jí hned naložím je prasárna a ten kdo to dělá je hovado. Uf,to se mi ulevilo :D

A taky je důležité namíchané palivo spotřebovat co nejdříve. Třeba do měsíce. Protože benzín rozkládá onen olej a po nějaké době v podstatě směs už nemaže tak,jako za čerstva.

Takže použít jakýkoliv olej třeba do skůtrů a 2T motorů,přičemž už motul 710 může být v některých případech házení perel sviním :D

emge

Příspěvek od emge »

Tiež používam do krovinorezov (mám ich 2) MOGUL ALFA 2T. Je to kvalitný olej, ale po odkúpení Orlenom jeho výroba už skončila. Zostala mi ešte nejaká malá zásoba, preto som sa pozeral po náhrade.
Do oka mi tiež padol Motul. Ale Motul Garden Hi-Tech 2T, ktorý je určený práve pre záhradnú techniku.
API TC, JASO FD, cena dobrá. Myslím si, že nie je čo riešiť :)
Odpovědět