Vhodný olej pro Kia Ceed JD 1.6 GDI 99 kW + katalyzátor

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

kptmorgan

Re: Vhodný olej pro Kia Ceed JD 1.6 GDI 99 kW + katalyzátor

Příspěvek od kptmorgan »

Jasně, akorát jsem to zapomněl zmínit - vím, že je potřeba řešit specifikace a ne barvu chladící kapaliny.

Jinak update:

- Vyměněn termostat + chladící kapalina. Problém s kolísající teplotou vyřešen.
- Vyměněn olej vč. proplachu.

Taky jsem proměřil lambdy, dle servisního manuálu:
https://www.kceed.com/heated_oxygen_sen ... s-972.html

3Ω na S1 (před katem, piny 2 a 5)
9Ω ns S2 (za katem, piny 4 a 3)
Obě hodnoty jsou tedy v tolerancích.

Trochu mi vrtá hlavou, proč diagnostika neukazuje hodnoty lambdy na S1? Nějaký tip, kam se případně podívat?
Obrázek
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

Skusal si na volnobeh alebo za jazdy?
Prva je " regulacna" . Riadi zmes. Druha je " kontrolna " , kontroluje ci za katom je "vsetko v poriadku".
Regulacna obvykle na volnobehu nic nereguluje. Motor ide na tzv. "mapu".
Mal by si diagnostikovat za jazdy. Tzv . živé dáta.
Ale na druhej strane...aj na mieste pri zmene otacok ( pri zahriatom motore) by uz mala ukazovat. Minimalne pri pridani plynu a naslednom poklese by mala byt vidiet zmena hodnoty na sonde.
Ale to je vseobecne. Netusim ci kia tam nema nieco " extra" pri tych meraniach.
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Obrázek
Ex.Toyota Carina E 1.8 GLI LB. 1996 GB
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
Obrázek
kptmorgan

Příspěvek od kptmorgan »

Aha, tak to možná bude ono. Auto stálo s motorem na volnoběh. Na plyn jsem šlapal akorát když jsem sledoval jak se vyvíjí napětí na S2.

Vyzkouším za jízdy. Ještě předtím sundám lambdu před katalyzátorem a přes kameru zkusím zkontrolovat stav vnitřní části katalyzátoru.
kptmorgan

Příspěvek od kptmorgan »

Tak, lambda před katem demontována a pomocí kamery jsem se podíval dovnitř. Šlo to sice docela blbě, ale z toho co vidím mám dojem, že katalyzátor se už rozpadá, co myslíte?

Obrázek
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

No ..takyto som teda este nevidel. Ja nam keramicku mriezku , aj po 300 t km ( ked som ju naposledy pozeral ) bola farby slonovej kosti , mozno trosku do cervena ( asi ako lahko jazdenna sviecka na izolatore) a urcite nie rozpadnuta.
K tomuto sa neviem vyjadrit.
Ano, cast sa mi havi ako taka " zbortena" , to ano. Ale hlavne mi na tej celistvej chybaju take tie " mikro otvory" ako mam ja.
Ja mam nieco taketo :
Obrázek
...ale zase je to katalyzator z roku 92.
Mozno dnes uz je to ine .
Obrázek
Obrázek
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

j1: #me too (po 202tis.km)
Obrázek
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Shell HU 5W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
kptmorgan

Příspěvek od kptmorgan »

Vypadá to zvláštně, taky jsem byl překvapený. No, v každém případě - během dneška dorazí nový katalyzýtor od Bosalu, takže přes svátky to vyměním.
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

Nooo...pozerám, ze si muž činu.
Normalne sa na sviatky robia ine veci, ale preco nie :wink:
Tak snad sa ten bosal vyplati.
Aj ja som raz kupil kat z druhovyroby, este do prvej cariny. Vtedy od relativne noveho vyrobcu - polsky JMJ. Žiadne lichotivé recenzie na tuto znacku neboli a lepsie to nie je ani dnes. Kazdopadne emisnu to preslo. Mam ho doteraz, aj ked momentalne ako rezervny. A presne - uz tam nie je keramika, ale kovove jadro. Udajne vyhody - odolnost voci narazu, odolnost voci teplote / roztaveniu. Jasna nevyhoda - ovela menej ucinnych drahych kovov. Co sanozrejme odzriadluje aj cena . Komplet " plug in play" , teda priama vymena , stal cca 100€. Tolko stoji aj samotny vyfuk za katom. Takze velke nadeje som si nerobil a to , ze funguje je mi zahadou.
Obrázek
Obrázek
kptmorgan

Příspěvek od kptmorgan »

Tak potřebuji to nějak rychle vyřešit, nakolik mi ta Kia blokuje místo v garáži :-)

Jinak já se rozhodoval mezi Bosal / NTY (což je taky PL), cenově to nakonec vycházelo 5900 vs. 3500 bez DPH. Tedy rozdíl nějakých 2400 Kč. Ale přecijen to bude trochu drbačka - jak je tady kat součást svodů. Tak jsem si řekl, že zkusím připlatit, ať do toho nemusím lézt znovu za nějakou dobu. Navíc, třeba bude Bosal i lépe pasovat (což je v tomto případě také důležité). Uvidíme.
kptmorgan

Příspěvek od kptmorgan »

OK, nový katalyzátor dorazil dle plánu.

Takže jsem se pustil do výměny:
Obrázek

Vytáhnout kat ven byl trochu rébus. Co jsem koukal na YT, všem to šlo relativně dobře bez nějakých dalších úkonů. Nicméně já musel povolit motor na silentbloku vlevo u rozvodů a pustit jej na heveru kousek dolů.

Nicméně po výměně a cca 15 km projížďce vše OK, kontrolka motoru zhasla a na diagnostice také bez chyb.

Podle všeho tedy problém vyřešen. Tak ještě jednou díky všem za rady! :wink:
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

asi si neodfotil staru a novu vložku? docela by ma to zaujmalo.
Inak paradna garaž :wink: ja mat taku, ani nechodim domov. Tam by som aj spal :D
Obrázek
Obrázek
kptmorgan

Příspěvek od kptmorgan »

Hele vyfotil, sice ne nijak extra, ale fotku mám. Jsem ráno ještě potřeboval někam odjet a chtěl jsem to mít hotový, tak jsem spěchal.

Fotka zde:
Obrázek

A ještě jedna věc, nakonec jsem objednal / instaloval NTY. U Bosalu byl problém s dodáním druhý den (tedy včera) a já to chtěl mít hotové už teď. Ale co do zpracování se jevil OK. Na příruby taky sedl pěkně. Jediná věc - nesedl šroub na držák katu za motorem, cca o 5mm (na fotce ještě původní kat):
Obrázek

Tak s tím si ještě musím trochu pohrát. Asi do toho nějak opatrně klepnu. Je tam horší přístup.

A díky - s garáží jsem si vyhrál. Jak jsem psal, auta si opravuju jen tak pro zábavu. Je na 3 auta, ale mívám tam jen dvě. V zadní části mám dílnu + regály.
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

no, tak tato vlozka už vyzera presne ako ta moja. len je trochu tmavsia. Ale možno iba foto... a to si teda mal ako komplet diel na priamu vymenu aj so zvodmi, tak? lebo ak ano, potom cena vobec nebola az taka zla myslim.
Obrázek
Obrázek
Brembo

Příspěvek od Brembo »

kptmorgan píše: čtv dub 17, 2025 3:18 Vypadá to zvláštně, taky jsem byl překvapený. No, v každém případě - během dneška dorazí nový katalyzýtor od Bosalu, takže přes svátky to vyměním.
Katalyzátor sa nie len že rozpadá,ale je i poškodený vysokou teplotou-roztavené časti
Suzuki SV 1000,Opel Insignia Sport Tourer CDTI 96 kW -153kW,Opel Vectra 1,7 DT-išla do sveta
Shi

Příspěvek od Shi »

kptmorgan píše: čtv dub 17, 2025 3:18 Vypadá to zvláštně, taky jsem byl překvapený. No, v každém případě - během dneška dorazí nový katalyzýtor od Bosalu, takže přes svátky to vyměním.
Nechci strašit, ale nám katalyzátor od Bosalu (koupeno v 2016) vydržel jen do další technické a to se s tím autem moc nejezdilo a olej nežere. Takže jsme pak zamáčkli slzu, rozbili prasátko šáhli po originálu a ten funguje dodnes byť poslední tři roky už se autem jezdí hodně málo.
Odpovědět