PUO píše: ↑čtv kvě 15, 2025 9:21
Ešte raz. 0W20/ 5W20.
Oba oleje majú rovnaké letné číslo a tým pádom rovnaké parametre pri prevadz.teplotach. Pri oleji 0W20 je logicky použitý nizkovyskizny zakl. olej, a preto na dosiahnutie letného čísla+ HTHS je potrebné väčšie množstvo modif. vyskozity a ďalších polymerov. Kdežto pri oleji 5W20 je použitý vyskoznejsi zakl.olej ktorý tvorí nosnú časť letných parametrov. Proste, jednoducho nepotrebuješ ten olej toľko
" zahustiť" !!
A prečo nie 0W30?? Z môjho pohľadu: 0W - v lete zbytočná+
veľký " rozptyl po hodnotu 30, ešte viac modifikatorov ako 0W20, z už vyššie popísaných dôvodov. Uuf.
Ale ok už ťa začínam chápať o čo ti vlastne ide ale aj tak podľa mňa je to také ťahanie sa za vlasy. Ak by som mal niekdy auto kde výrobca odporúča 0W20 olej (dúfam že ho nebudem mať bo by som zle spával ) tak osobne by som asi v lete skôr prešiel našupu na 5W30 ako na 5W20. Ja viem niektorí sa vyšších SAE tried a nebodaj olejov s normálnou HTHS bojíte jak čert svätenej vody,ale ak týmto novodobým motorom tieto oleje neublížia mimo EU (vyrobca to zvykne aj do manuálu napísať) tak neublížia ani autám jazdiacim v EU
jerome píše: ↑čtv kvě 15, 2025 8:34
Ty brďo tak toto sa mi nestalo ani raz Normálne by som chcel sedieť vedľa teba čo tam vlastne vyvádzaš
Mám po těch letech a kilometrech hodně přesně sladěné přidávání plynu a pouštění spojky a víceventilové benzínové atmosféry od Hondy se podtáčet nenechají a radši zdechnou v důsledku toho, že díky start-stopu otáčky prostě ještě nejsou jaké by měly být.
No tak to si sa asi ešte nerozbiehal na HaŤaPke čistá katastrofa, ktovie jak je to u 1.2 trojvalčekov od PSA to som našťastie ešte neskúšal.
Ale aj tak ťa nechápem. Veď prídem dajme tomu k semaforu, červená, auto zastaví,vypne motor. Teraz skočí oranžová, stlačím spojku, motor naskočí v kľude dám 1 a idem. Podľa všetkého ty to musíš robiť strašne rýchlo nič iné mi nenapadá, veď tie voľnobežné otáčky nabehnú hneď
jerome píše: ↑čtv kvě 15, 2025 10:32
A to niektorí vyslovene milujú túto SAE triedu (0W40) pretože je použiteľná jak pri silných mrazoch tak aj pri vyššom zaťažení motora v lete...
...kopec ľudí tu na fóre čo používajú 0W40 vedia, že treba o niečo skrátiť interval výmeny aby bolo všetko v cajku
Můj případ - chtěl jsem vyzkoušet chválený M1 0W40, tož jsem jej počátkem ledna tohoto roku nechal nalít do motoru. Aktuálně na něm mám 4tis.km a plánuju, že tak za měsíc půjde ven a do motoru se vrátí osvědčený Shell HU 5W40. M1 je určitě špičkový olej, pro mě je ho škoda...
P.S. Syn má od léta Seat Leon Combi s benzínovým R3 1.0 TSI 81kW - povozil jsem se a při vypnutém SSS mě překvapilo, jaký je to user-friendly car...
jerome píše: ↑čtv kvě 15, 2025 10:40
Ale ok už ťa začínam chápať o čo ti vlastne ide
Otázka nestojí tak ,že o čo my ide . Rozvinula sa tu debata na konkrétnu tému, a ja som len odpovedal na konkrétne otázky.
Nič viac a nič menej.
A Shi tu má odjazdené na motoroch R18 už slušnú porciu km , takže jeho argumenty a reálne skúsenosti majú pre mna relevantnú a dôveryhodnú cenu.
Honda Civic 9G - 1.8 i Vtec
zima: Total 0W20
leto: ORLEN ME 5W20 C5
Ford Fusion 1.4TDCi RAVENOL HLS 5W30
jerome píše: ↑čtv kvě 15, 2025 10:57
No tak to si sa asi ešte nerozbiehal na HaŤaPke čistá katastrofa, ktovie jak je to u 1.2 trojvalčekov od PSA to som našťastie ešte neskúšal.
Ale aj tak ťa nechápem. Veď prídem dajme tomu k semaforu, červená, auto zastaví,vypne motor. Teraz skočí oranžová, stlačím spojku, motor naskočí v kľude dám 1 a idem. Podľa všetkého ty to musíš robiť strašne rýchlo nič iné mi nenapadá, veď tie voľnobežné otáčky nabehnú hneď
Ano, jsem rychlý a hlavně když pouštím spojku tak umím přidávat plyn tak, že ty otáčky zůstávají až do plného puštění spojky téměř konstantní. Samozřejmě když je motor zdechlý a všimnu si toho, tak mu těch cca 100 milisekund navíc vědomě poskytnu. Jenomže občas se mi stane, že se chci rozjet zrovna v tom okamžiku, kdy motor zdechne a pak těch 100 ms prostě chybí. Navíc je poznat rozdíl mezi tím, když byl v motoru hodně řídký 0w-20 s hromadou molybdenu (Honda 2.0) a když tam teď mám Ravenol DXG 5w-30 - stává se mi to v městském provozu zejména když olej ještě není horký, ale spíš jen teplý a s 5w-30 prostě jde i na volnoběh do otáček o chlup pomaleji.
(Ano na R18 jsem najezdil teď už celkem ve třech autech dohromady určitě víc než 200 000 km)
Tak potom klobúk dole pred tebou chlape, keď ty dokážeš riešiš milisekundy pri rozbehu Nie je tvoje oficiálne meno náhodou Speedy Gonzales Ja to mám naopak. Keď stojím na semaforoch, tak často sa mi stáva,že auto za mňou musí zatrúbiť nech idem, kedže ja mám otočenú hlavu za blondínou,ktorá práve prešla cez prechod
Shi píše: ↑čtv kvě 15, 2025 14:49
(Ano na R18 jsem najezdil teď už celkem ve třech autech dohromady určitě víc než 200 000 km)
Ja som na R18 odjazdil možno tak 100.000 (3ks 8G Blueish Silver, Champagne Silver, Galaxy Grey) všetko s 5W40 a len raz sa mi nezdal zvuk motora na voľnobeh,ale stačilo doštelovať ventily a šepot kvetín
Tak ja na jednej zatial cca 130tkm, ale musim konstatovat, ze rychle pustanie spojky u mna teda nefunguje. Naopak , chce to cit. Akoze radi to pekne aj dole aj hore, aj v otackach ( tam snad este lepsie), ale , ze by som si tam " strihal nožičkami" tak to teda nie. Naopak spojku pustam pomaly , inak to cukne.
Ale ako ze nevadi, je to o zvyku.
Inak s tou rychlostou rucicky otackomera suhlasim so Shi.
Ked som mal v mojom 0w20 bolo toto asi najlepsie. U sae 30 som to nejako zasadne nepozoroval a vlastne v globale mi 30-ka pride ako ideal pre tento motor ( ovsem boli tam 30-ky s oboma HTHS) , ale teraz som tam vrazil 0w40 ( nejako som veľmi nechcel - oblubujem 30-ky - ale uz bola doma , tak šla) a tu je to viditelne. Iste, volnobeh je tissi, ale to je asi tak vsetko co sa tyka plusov. A uprimne, kolko asi tak idem na volnobeh? Naopak vytocit na dvojku pred cervene potrebujem obcas. Ale tak je tam cca tyzden, uvidim co to urobi, este som s tým vela nenajazdil....pár sto km zatial iba.
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Ex.Toyota Carina E 1.8 GLI LB. 1996 GB
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
Shi píše: ↑čtv kvě 15, 2025 14:49
Navíc je poznat rozdíl mezi tím, když byl v motoru hodně řídký 0w-20 s hromadou molybdenu (Honda 2.0) a když tam teď mám Ravenol DXG 5w-30
Shi proč nezkusíš M1 ESP LV 0w30 ? Možná by pomohl.
Ahoj, tak ja úplne chápem o čom píše SHI a sám kôli tomu laborujem s olejmi viac ko by bolo zdravé.
A i keď DXG sa javí ako dobrá voľba, ja som s ním nebol až tak spokojný hlavne kôli početným krátkym trasám (do 10km). Na dialnici by som s ním fungoval bez výhrad.
To ma priviedlo k FDS 5W30 (nová formulácia A7, nakoľko RAVENOL to dosť často mení). S týmo olejom mi príde motor citelne pružnejší hned od štartu, a zároveň tichší na voľnobeh ako za studena tak aj po jazde na dialnici, v porovnaní s ECS 0W20, ale aj SFE5W20.
Celkovo som s FDS(A7) asi najviac spokojný s doposial použitých RAVENOLov (ECS0W20, DXG5W30, SSO0W30, SFE5W20)
Keby si mám vybrať len jediný pre celoročné použitie od Ravenolu, tak by som veľmi dlho zvažoval či FDS alebo SFE.
U SFE bolo mínusom len akustický prejav motora a to ako za studena na voľnobeh, tak po zahriati v max otáčkach, a celkovo mi príde motor na FDS v kabíne tichší.
Zase to je o tom ako kto využíva auto, ten dokonalý univerzál som ešte stále nenašiel. Ale hodlám na zimu naliať spomenutý Mobil 1 0W30LV, tak uvidíme. Od Mobilu som vlastne prešiel k Ravenolu len pre možnosť overiť originalitu.
Erik82 píše: ↑pát kvě 16, 2025 6:32
Od Mobilu som vlastne prešiel k Ravenolu len pre možnosť overiť originalitu.
To já také.
Mi se nečekaně změnil způsob využití auta a v roce 2025 ještě ani nemám koupenou dálniční známku a skáču jen po městě a nejbližším okolí, přitom předtím jsem dost času trávil v levém pruhu na D1 a DXG jsem měl už koupený ...
FDS nevypadá špatně, ale napřed zkusím využít již nasyslené zásoby a pak se uvidí.