V příručce je uvedeno:
e-skyactiv x
Doporučené:
Mazda Supra x 0w-20
Alternativní olej:
0w-20, 5w-30
Api SN nebo vyšší.
Acea A5.
Toť vše
Jinak mám najeto necelých 20 tisíc. Provoz převážně město + okresky.
Ahoj,
zaujal mě výběr oleje od Tomuly se stejnou Mazdou.
Uvedl tam Millers EE Performance 0w-20. Čekal jsem, že právě tento olej mu budete doporučovat. Nebo ty Mobily a Ravenoly jsou fakt lepší a Millers je jen důkladně předražená reklama? Toto je mimochodem i názor mého mechanika
Mazda 3 e-Skyactiv 186, r. 2024
Petro Canada Supreme Synthetic 0w-20
Fiat Punto 1,2 44kw, r. 2004
Valvoline MaxLife 10w-40
Millers si robí vlastný vývoj a testy a nemá taký široký trhový záber.. teda niekto to musí z toho menšieho "množstva" zákazníkov proste zaplatiť a preto tie oleje aj z tohto titulu sú na našom trhu o niečo drahšie.. Vobec to nie je len pŕedražená reklama (mimochodom nejakú zvlášť prehnanú marketingovú snahu zo strany Millers Oils som si za tie roky vôbec nevšimol - určite nie viac než Shell, Total, Petrosnas, Mobil1..).
Používajú kvalitné základové oleje a ich kombinácie (teda v prémiovej a motorsport rade).
Z tej civilnej rady olejov by som ale ja osobne siahol po Mobil1 nez MillersOils, aj napriek tomu že ten EE Performance 0w-20 by svoju prácu tiež odviedol a s dostatočnou rezervou. Proste to čo viem o ExxonMobil a vývoji ich základových olejov, výskume, testovaní + su spoluvlastník Infineum.. to je pre mna dovod prečo sú mojom prvou voľbou vo všeobecnosti.
Naposledy upravil(a) kornel dne sob úno 15, 2025 14:31, celkem upraveno 1 x.
Ak ta nalomil moj prispevok, tak sa ospravedlnujem. Nebolo to cielom.
Vysvetlim moj " myslienkovy pochod" - mas nejaky rozsah sae , ktore vyrobca udava ako pouzitelne, obvykle podľa jazdnych podmienok.
Kedze nie som extremista ( a to v ziadnom slova zmysle) , obvykle volim druhy " najtenší" variant. Za predpokladu, ze inak je motor samozrejme v poriadku.
Lebo skusenost mi ukazuje, ze prvy " najtensi" je obvykle cieleny na spotrebu . Co nie je nic zle, ovsem moze tu byt nějaký kompromis na vrub ochrany motora. Na druhej strane , horna hranica je obvykle pre nase podmienky zase príliš husta a v danom rezime jazd zbytocna.
Treba ale sucasne pripomenut, ze tento myslienkovy pochod vychadza zo skusenosti , ktore sa zbierali nejaky cas. A to hlavne z obdobia ked sae 20 si len ziskavala svoj podiel , bola v pozicii ako dnes napríklad sae 16 a menej...a aj samotne oleje boli na zaciatku svojho vyvoja a nebolo mozne sa na ne az tak bezvyhradne spolahnut . Myslim , ze dnes oleje sae 20 su uz iste v tomto smere inde. Uz len api SP to potvrdzuje.
Takze - to , ze ja by som volil sae 30, neznamena , ze sa nemylim . Resp. v danej aplikacii kde rozsah je od vyrobcu len bud alebo, by som tiez nevedel celkom lahko rozhodnut.
Asi by som svoj postoj musel konfrontovat s " novymi" skusenostami, lebo tie moje , kedze su starsie, nemusia byt v tomto pripade uplne relevantne.
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Ex.Toyota Carina E 1.8 GLI LB. 1996 GB
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
kornel píše: ↑pát úno 14, 2025 15:33
Mobil1 ESP X2 nemá priamo atest ILSAC a API SP, pretože tento olej nebol primárne vyvinutý pre JAP, US trh ale len pre Európsky priestor.. ale kedže plni ACEA C6 a prekračuje aj kritéria požadované API SP. tak spĺňa aj ILSAC GF6.
Kdyby formálně plnil ILSAC nebo API SP, tak by to na něm bylo napsané. Formálně o kousek nesplňuje limit na obsah fosforu, který pro ILSAC6A/B musí být mezi 0,06% a 0,08%, případně možná i některou z laboratorních zkoušek, které jdou nad rámec API SL. Zkušební předpis API definuje laboratorní zkoušky a motorové zkoušky, Mobil1 deklaruje pouze to, že pro API SP plní "pouze" motorové zkoušky, zatímco pro API SL plní všechny, tj laboratorní i motorové zkoušky.
ja nikde nepísem a nepísal som, že formálne plní daný atest.. uviedol som to, že došlo od 2021 ku konvergencii týchto noriem.. teda to, čo v otázke výkonnosti, cistoty a ochrany plní olej s atestom API SP, Ilsac GF6.. to plní aj olej s oficiálnym atestom ACEA (A7/B7, C6) ktorý oficiálne konkrétny daný API SP atest nemá (a to len z titulu príslušnosti a zamerania k trhu - kedže oleje primárne vytvorené pre EU automobilky majú nejake API, ILSAC na saláme)
P.S a nejake stopové množstva fosforu može človek fakt zvysoka oprdieť ...ca 250tis.km som do 2.0TSi lial motorsport olej s fosforom na úrovni 1500ppm a účinnosť KAT je aj po 300tis.km ukážková